no

Védekezzen természetesen a természet ellen

Lassan már elkezdődhetnek a kertben való munkálatok és csinosítgatások de még mielőtt nekiállna a kerti tó, vagy a sziklakert építésének, érdemes akár megelőző jelleggel is védekezni a kártevők és a különböző paraziták ellen. Hogy ne mérgezze környezetét, illetve lakásában saját magát, jó, ha a vegyszerek nélküli, bio permetszereket alkalmazza, melyek nemcsak a természettel, de a pénztárcával is kíméletesek. Cikkünk megírásában segítségünkre volt Ónozó Krisztián kertészmérnök, illetve az Evergreen Garden külső szakértője, Tóth Attila.

Védje növényeit növényekkel

A permetezés alternatív megoldásai közé tartoznak a teljes mértékben kemikália nélküli védekezések, melyek olyakor meglepően egyszerűen kivitelezhetőek.

"Szobanövényeken megjelenő kártevők esetén nem ajánlott semmilyen kemikáliás védekezés, ugyanis a kijuttatott hatóanyag folyamatosan párolog, melynek eltüntetésére a mindennapos szellőztetés sem megoldás. A legegyszerűbb mód, ha egy spricnibe hagyományos vizet tölt, és ezzel dúsan átpermetezi a növényeket mindaddig, amíg az ott megtelepedő kártevők teljesen el nem tűnnek, le nem mosódnak. Ezt érdemes kezdetben napi több alkalommal megismételni, majd egyre ritkábban, ahogy kevesebb kártevő lesz" – javasolja Ónozó Krisztián.

Egy másik megoldás, ha saját terepén veri meg a természetet, ugyanis a kertben is lehet találkozni olyan növényekkel, melyek az ön oldalán állnak a kártevők ellen. Ilyen például a levendula és a zsálya, melyek illatát az emberek általában imádják, de bizonyos kártevők számára elviselhetetlen az aromájuk, így inkább elkerülik az ezekkel körbeültetett növényeket.

Valóban jó a nikotin permetezésre?

Sokan használnak rovarok elleni permetezésre valamely otthon előállítható vegyszert, többek között ilyen a cigarettában található nikotin, melyet vízben kiáztatva használnak.

Eredményesnek eredményes, ugyanis ilyen mennyiségű nikotint valóban mindent elpusztít. Ez a fajta növényvédelem azonban nemcsak, hogy nem tartozik a biológiai növényvédelem fogalmába, de a nikotin maga erős mérgű kemikáliának számít, főleg, mert nem tudni pontosan, milyen koncentrációban kell alkalmazni.

"A túl nagy dózisú felhasználása esetén nem tudhatjuk, hogy a permetezett növényünkben milyen koncentrációban tartalmazza a szermaradékot, így nagy valószínűséggel saját magunk is mérgezést szenvedhetünk, illetve növényünk mérgezését is okozhatjuk. Sokan elfelejtik, hogy a növényvédelem méreganyagokkal történik, és fogalmuk sincs arról, hogy milyen káros hatásokat, környezeti terhelést okozhatnak a helytelen, illetve otthon nem megfelelően előállított vegyszerekkel" – figyelmeztet Ónozó Krisztián.

Gombaölő készítése

Amennyiben saját maga szeretné elkészíteni az otthon is felhasználható biológiai növényvédő szereket, úgy fontos a megfelelő arányok betartása, hogy valóban hatékony és biztonságos termékeket készíthessen.

A biológiai védekezésben széleskörűen alkalmazható termék a réz. Az ebből előállított gombaölők nem igényelnek nagy szaktudást, de figyelni kell az arányok pontos meglétére.A sokak által ismert Bordói lé elkészítése igen egyszerű. Szerezzen be két edényt, az egyikbe tegyen pontosan 20 dkg rézgálicot, amit oldjon fel 10 liter vízben (ehhez pár óra szükséges). A második edénybe szintén 10 liter vízhez adjon 15 dkg mészhidrátot, majd ugyanúgy várjon, míg feloldódik. Ezt követően sűrű kevergetés mellett öntse egybe a két edény tartalmát. Fontos, hogy az öntés során a rézgálicos oldatot öntse a meszes oldatba!  Ennek végeztével szűrje át az anyagot, és kész is van.

Rovarölő szer készítése

A levéltetvek a kertek legtöbb és leghamarabb gondot okozó kártevői. Az ellenük való védekezésnek is van egy sajátos megoldása, mely a csalánban található hatóanyagokra épül. Elkészítéséhez gyűjtsön közel 1-1,5 kg csalánt, melyet áztasson nagyjából 24 órán keresztül 8-10 liter vízbe, hogy a hatóanyagok megfelelően ki tudjanak oldódni. Miután ezt megtette, érdemes szűrővel átszűrni, hogy ne maradjanak benne szilárd elemek. Amint elkészült vele már juttatható is a fertőzött területre.

Talajfertőtlenítő készítése

A szakértők szerint ültetetés előtt célszerű a talajt fertőtleníteni, hogy a különböző gombás, illetve baktériumos fertőzéseket el lehessen kerülni. Több megoldás is adott erre a célra, ilyen például a talaj hőkezelése, mely ugyan hatékony, de hátránya, hogy a talajban található hasznos mikroszervezeteket is elpusztítja, illetve csak kis területű földet lehet így sterilizálni. Megoldás lehet ilyen esetekben az antibakteriális hatású fokhagyma. Ezt áztassa egy napig vízben, és utána már használhatja is!  Érdemes egy évben többször is megismételni ezt a folyamatot, hogy hosszú távon elkerülhesse a fertőzéseket.

Készen kapható biológiai permetszerek

Amennyiben nem szeretné saját maga összeállítani a permetezőszert, akkor a boltokban is kaphatóak kész termékek, melyeket a természetben is megtalálható elemekből készítenek el, illetve valamely természetben található faj toxinja adja a hatóanyagait.  Ezek teljesen felhasználó- és környezetbarát termékek, ráadásul a házi kedvencekre is sokkal kevésbé veszélyesek.

Gombák és baktériumok ellen: ide tartozik többek között a réztartalmú Copac Flow, a Pomuran és a Kocide. Mivel a réz nem szívódik fel a növényben, így évi több alkalommal érdemes a védekezést elvégezni. Fontos, hogy ezt megelőzésként kell alkalmazni!

Azonban tudni kell, hogy a gyakori lisztharmat ellen a réz hatástalan, így ekkor helyette kénhez érdemes nyúlni. Ilyen termék többek között a Kumulus S és a Nevikén.

Kártevők ellen: a kártevők ellen az olajtartalommal bíró készítmények a legjobbak, mivel egyrészt megfulladnak benne a paraziták, mivel bevonja az egész növényt, másrészt amikor növekedési fázisban van – így nem jut minden részére az ágnak-, akkor pedig megeszik a kártevők, így az eltömíti a szájszervüket.  Ilyen készítmény például a Vektafid A.

"Ezen kívül egy bizonyos baktériu törzzsel is lehet védekezni – főleg lepkefélék, molyok ellen. Ezek a bacilusok egy olyan mérgező anyagot választanak ki, amit ha a kártevők megesznek, 3-4 napon belül elpusztulnak. Hátrányuk, hogy csupán 7-10 napig hatásosak. Ilyen például a Dipel ES, amit rézzel keverni szigorúan tilos!"- figyelmeztet a szakember.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra