no

5 dolog, ami az állásába kerülhet a Facebookon

Ma már alig akad olyan, aki ne használná – akár napi rendszerességgel – a közösségi oldalakat. Bármennyire is a magánszférájához tartozik, hogy ki miket posztol, milyen hozzászólásai és képei vannak, számítson rá, hogy nagy valószínűséggel jelenlegi, illetve leendő munkaadója is ráklikkel majd legalább egyszer az adatlapjára, szóval érdemes többször is átgondolnia, mit művel a net nyilvánossága előtt. A Women's Health magazin adott is pár tippet, hogyan viselkedjen, hogy ne kerülhessen mindez mondjuk az állásába.

Ne fecsegjen a cége bizalmas ügyeiről

Egyre több vállalat szabályozza, milyen információkat és milyen módon oszthatnak meg dolgozóik a cégről a közösségi médiumokban (és nemcsak a Facebook, de a blogok, Twitter és a Tumblr is ide tartoznak), így érdemes utánanézni, mi vonatkozik ebből önre. Ha esetleg nincs is kifejezetten ilyen szabályzatuk, akkor is ajánlott óvatosan használni ezeket (láttuk, hogy a Twittert is például), nehogy bele lehessen kötni a posztjaiba. Ne könnyítse meg, hogy indokot találjanak ön ellen, ha esetleg meg szeretnének válni öntől.

Ne politizáljon, ne hepciáskodjon

Bár sokan nyíltan felvállalják politikai nézeteiket, vallási vagy akár szexuális hovatartozásukat, ezzel is érdemes vigyázni, mert ha olyan szellemiségű cégnél van, ahol komolyan veszik az ilyesmit, komoly gondja lehet akár ebből, akár abból, ha hirtelen felindulásból elkezd más csoportokat ócsárolni.

Ne legyen túlságosan negatív

Az ember temperamentuma sokszor jobban kitűnik abból, hogyan viselkedik online. Lehet, hogy az irodában kedves és megnyerő a modora, azonban ha a Facebookon állandóan kötekedik és dühöng, azzal magára vet rossz fényt, mivel így bent is azt várják majd, mikor robban végre a bomba. Érdemes tehát csak minimálisan panaszkodni, főleg akkor, ha munkát keres: ha manapság CV-t küld valahová, számíthat rá, hogy megnézik a profilját is!

Gondolja meg, kit és milyen beállításokkal vesz fel az ismerősei közé

Általában nem jó ötlet, ha bejelöli a főnökét a Facebookon, persze más (nehezebb) a helyzet, ha ő akar barátkozni. Ha nem akarja, hogy a kollégái maga után kutakodjanak, érdemes úgy beállítani a profilját, hogy ne lehessen könnyen rákeresni - ekkor bátran mondhatja azt, hogy egyszerűen nincs is fenn az oldalon. Ha már elkésett ezzel, és az ismerősei közt vannak munkatársak is, akkor csináljon nekik egy külön csoportot, akikkel csak korlátozottan oszt meg tartalmat, és ezentúl figyeljen arra, mit és kiknek mutat meg a jövőben. És persze arra is, kiket milyen csoportba vesz fel.

Ne legyen túlzottan kihívó

Szabó Vivien HR tanácsadó szerint a fenti lista nagyjából helytálló, azzal egészítené még ki, hogy mindenki figyeljen oda arra is, milyen képeket tesz fel magáról az oldalára. Bár a Facebook elsősorban a  magánélet színtere, nem árt arra figyelni, hogy profilunk kulturált benyomást adjon rólunk. Ahogy a flegma és sértő kiírásokat is érdemes kerülni, úgy  a provokatív fotókat is felejtse el! Amennyiben állást keres, a legjobb, ha profilja "visszafogott életvidámságot, aktivitást" jelez, ennek érzékeltetésére pedig  mosolygós, szimpátiát keltő képeket ajánl a tanácsadó. Szintén jól működnek azok, melyeken barátokkal (=megfelelő szociális kapcsolatok és készségek), párjával (=rendezett magánélet) látható, de az is megnyerő, ha sportolás vagy valamilyen hobbi végzése közben látható.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek