Egészséges reggelivel fogyni is könnyebb

A reggeli kaja nélkül az agy nem fog, rengeteg betegség kockázata megnő, és a munkaidő egy része is az energiapótlásra megy el. Pár betegség, fölösleges energiapazarlás és sok stresszfaktor is megszüntethető a rendszeres reggeli étkezéssel. Megmutatjuk, mit egyen és mit ne.

 

Fehér kenyér, pékáru – kuka!

A fehér kenyérből készült szendvics és a szénhidrátban szintén gazdag péksütemény nem a legjobb választás reggelire, mert ezektől csak hirtelen felmegy a vércukorszint, majd néhány óra múlva gyorsan le is csökken - kezdte Serák Csaba személyi edző. Emiatt az ingadozás miatt érezheti magát fáradtnak és naná, hogy éhesnek! Ezt viszont simán meg lehet előzni olyan ételekkel, amelyek összetett szénhidrátokból állnak és egyenletesebben szívódnak fel. Elmondjuk, mit javasol a szakértő.
 
160007580
Olivia Bell Photography

Jó tanácsok reggelire

  • Legalább heti 2-3 alkalommal egyen zabot, zabpelyhet, magvakat, vagy egészséges müzliket.
  • Nyugodtan fogyaszthat tojásos ételeket vagy kicsit vastagabb húsokat is.
  • Legalább hetente egyszer egyen teljes kiőrlésű kenyeret. A szakértő szerint a mindennapi fogyasztás nem javallott, de alkalmanként szükséges a szervezetnek.
  • Ha kávézik, igya laktózmentes tejjel, de a legjobb, ha lecseréli zöld teára.
  • Ha rendszeresen sportol, tatárbifszteket is reggelizhet. (Már ezért megéri sportolni…)
  • Fontos az is, hogy sok folyadékot igyon reggelente: legalább 2 deciliter vizet, friss gyümölcslevet vagy turmixot.
  • A folyadékokat, ételeket ne cukrozza. Ha nagyon muszáj, használjon természetes édesítőt vagy mézet.

+1: Ha nincs ideje reggelizni, egyen egészséges, házi müzliszeletet, korpás kekszet, joghurtot, vagy kefirt.

Mi az, amit inkább kerüljön?

„Egyszerűbb volt azt elmondani, hogy mi az amit érdemes fogyasztani és itt is csak ismételni tudom magamat: a péksütemények roppantul hizlalnak és tele vannak tansz-zsírral. Lehetőleg ne fogyasszon felvágottat sem, legtöbbjük nagyon egészségtelen! Túl sósak, valamint húsipari melléktermékekből készülnek, rossz esetben mindkettő jellemzi őket. Ha nem tud meglenni nélkülük, a legjobb ha pulykamell/csirkemell sonkát vesz, de a csomagolásán nézze meg, hogy hány százalékban tartalmaz húst, illetve egyéb dolgokat. Ha 80 százaléknál több benne a hús, nyugodtan fogyaszthatja. Kerülje még a nagyon zsíros tejeket és sajtokat is.”

Tipp: Vigyázzon, hogy ne keverje össze a zabpelyhet a cornflakesszel, azaz kukoricapehellyel: az előző egészségesebb, és általában nincsen benne hozzáadott cukor sem.

Reggelizzen nyugodtan, ettől még tud fogyni

Mivel a tavasz sokaknál a fogyókúra időszaka, erre is rákérdeztünk a személyi edzőnél. „A reggelivel azokat a tápanyagokat kell pótolni, amiket a szervezet éjszaka feldolgozott, megemésztett. Ha ez elmarad, a szervezet beindítja a katabolizmust, amivel az elsődleges fehérjeforráshoz, az izomhoz nyúl, és természetesen ehhez kapcsolódóan a szénhidrátraktárakhoz meg a zsírhoz. Fontos tehát a bőséges reggeli, hogy a szervezet ne saját magát bontsa le, hanem a bevitt tápanyagot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha reggelizik, ne tudna fogyni.”

Összefoglalva: ilyen a jó reggeli

A fentieknek leginkább megfelelő összetételű reggeli tehát az alábbiakat kellene tartalmazza: teljes kiőrlésű pékáru, zsírszegény tejtermék, gyümölcs, friss gyümölcsből készült saláta és levek, tojásételek és gabonafélék (leginkább zab).

És ezért fontos

„Az emésztőrendszernek az a jó, ha egyenletesen étkezünk, és bőséges reggelivel látjuk el. Edzés szempontjából a reggelizéssel előzzük meg a katabolizmust, és indítjuk be a test izomépítő és megfelelő táplálkozással a zsírbontó mechanizmusát, de a reggeli étkezés elhagyása növeli az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a gyomorfekély kialakulásának kockázatát. Reggel az emberek vércukra alacsony, és ez a szellemi kapacitásra is kihat. Ha nem reggelizünk, az agyunk sem pörög fel. Például a diákok az iskolákban az első órán még nem tudnak koncentrálni, a felnőttek pedig munkahelyükön az első órát inkább evéssel, kávézással töltik, mintsem tényleges munkával” – fejezte be a személyi edző.

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek