Saját tavat minden kertbe!

A családi házban élőknél lassan eljön a téltől megviselt kert rendberakásának ideje, és ha kicsit megszalad a kezük, akár komolyabb tájrendezés is lehet a vége. Ha azt hiszi, a kerti tó, a sziklakert, vagy a madáritató csak valami újgazdag úri huncutság, olvasson tovább! Kertépítő szakemberünk segítségével a sziklakert után most azt mutatjuk meg, hogyan készíthet magának kerti tavat saját kezűleg, és hogy egyáltalán nem kerül súlyos százezrekbe.

A kerti tó elkészítése

Tómeder kiásása

"Először is határozza meg tó helyét (lehetőleg ne legyen tűző napon), formáját, majd tűzze ki a széleit. Erre a célra használhat nagyjából azonos méretű cölöpöket zsinórral, vagy csak zsinórt. Ezután emelje ki a talajt kb. 25-35 centi mélységben: ez lesz az első szint, ahová a sekély vizet kedvelő növényeket kell majd ültetni. Ügyeljen arra, hogy ennek a szintnek a szélessége minimum 30-40 cm legyen. A tó belseje felé haladva, fokozatosan alakítsa ki a következő szinteket!" – tanácsolja Kelemen Gábor kertéptő technikus, a Vándorkert Kft. ügyvezetője. Amennyiben halakat is szeretne telepíteni a tóba, akkor a legmélyebb pontja 100-120 cm legyen, ugyanis itt fognak majd áttelelni az állatok a tél folyamán.

Fontos, hogy a mederbe 3-4 centiméter homokot kell majd teríteni a fólia alá, így számoljon vele, hogy ennyivel mélyebbnek kell lennie a kialakított lépcsőknek. Ugyancsak nagyon lényeges, hogy a tó pereme minden oldalon azonos magasságban legyen, ezt ellenőrizze többször is, egy vízmérték segítségével!

Fólia megválasztása

„Ha fóliás kerti tavat épít, akkor használjon PVC- vagy gumi tófóliát (ez attól függ mekkora összeget akar szánni a tóra). A gumi tófólia előnye, hogy többszörösére nyújtható anélkül hogy elszakadna, valamint lágy, így könnyen lehet vele dolgozni hűvösebb időben is, és akár 10-20 év garanciát is biztosítanak rá a gyártók. Hátránya, hogy akár tízszer annyiba kerülhet, mint a pvc fólia. Ha PVC fóliát használ, akkor 1mm-est, vagy annál vastagabbat szerezzen be, mivel ezzel növelheti a tó élettartamát. Ez a megoldás költséghatékonyabb, ráadásul könnyen is javítható" – magyarázza a szakember.

A fóliát lepelben lehet megvenni, de ne vásároljon előre, mivel nem nagyon tudja előre kiszámolni, pontosan mennyire lesz szüksége. Csak akkor tudja meg a pontos méreteket, ha elkészült a tómeder. Érdemes a kapott mérethez mindkét oldalon (hosszban és széltében is) ráhagyni kb. 50-50 centimétert, hogy biztosan elegendő legyen!

Tómeder bélelése

A kiásott medret tisztítsa meg a gyökerektől, kövektől és minden olyan dologtól, amik sérülést okozhatnak a fólián. Ezután a kialakított szintekre terítsen 3-4 cm vastagságban homokot, majd bélelje ki a medret a geotextíliával, utána terítse bele a fóliát. A fólián keletkezett gyűrődéseket egy irányba hajtogassa, a hajtásokat súlyozza le a kövekkel.

Kövek elhelyezése

A tó megépítéséhez használhat különböző méretű sziklákat, kavicsot, illetve ezek kombinációját. A legmélyebb pontra töltsön nagyobb szemcseméretű homokot, körülbelül 5-10 centiméter vastagságban. (Ennek, a halak áttelelésében van szerepe). A meredekebb partszakaszokat rétegelve kirakhatja nagyobb kövekkel, de akár szabadon is hagyhatja.

Tómeder  feltöltése

„A mélyvízi növényeket helyezze el a legmélyebb ponton, majd kezdje el feltölteni a tavat. Mielőtt a vízszint eléri a teraszok peremét, folyamatosan helyezze el azokon a növényeket.( Ezeket ültetőkosárban, vagy ültetőzsákban telepítse). Miután megtöltötte a tavat, a partszakaszon a fólia széleit ássa be a föld alá, majd ezeket a részeket takarja be kövekkel, betelepített növényekkel vagy gyeppel. Fontos, hogy a halak telepítésével, minden esetben várjunk pár hetet!” – javasolja a kertépítő.

Milyen növényeket ajánl a szakember?

Partra, sekélyebb részekre: mocsári gólyahír, orvosi kálmos, virágkáka, vízi menta

Mélyebb részekre: hínárfélék, mint pl. az édes borzhínár, tavirózsák

Vízfelszínen úszó növények: pl. vízijácint

Ezek nagy része 300Ft körül mozog, a tavirózsákat kivéve: ezek kb. 2000 Ft-ba kerülnek, viszont igazán fel tudják dobni a kerti tavat.

Kelemen Gábor szerint a tó környezetébe érdemes tópart-imitátor növényeket ültetni, amelyek színeikkel, formáikkal a természetes tavak környezetében élő növényekre emlékeztetnek. Ilyenek például a sásliliomok, árnyékliliomok, keskenylevelű tollas gyöngyvessző, melyeket szintén be lehet szerezni  300-1000Ft-ból.

Kell-e feltétlen a tóba gépészet?

A kertépítő szakember szerint nem muszáj, de ajánlott egy keringető szivattyú használata, mivel egyrészt nagyban hozzájárul a víz tisztaságához, másrészt télen így nem fog befagyni a víz, ezért nem kell léket vágni az erős fagyok idején a halaknak.

Téli karbantartás

Télre készülve az elhalt növényi részeket távolítsa el. Fejezze be a halak etetését, és ha befagy a víz, vágjon rá léket! (Ha szivattyú van a tóban, akkor azt legalább 60 centiméteres mélységben helyezzük a vízfelszín alá, hogy ne fagyhasson szét).

Jó, de mennyibe kerül ez az egész?

A jó hír, hogy mivel a földmunkákat ön végzi (és micsoda kondira tesz így szert!), a költségek számottevő részét máris megtakarította. Ily módon egy ilyen házi készítésű kerti tó már kihozható 50.000-100.000 Ft körüli összegből, bár ez természetesen függ a tó méretétől és a benne lévő elektronikától (ha van).

Miből áll ez össze? A PVC fólia általában 500-1000 Ft/m2, míg egy gumi tófólia akár 2000 Ft/m2 is lehet. A geotextília 200-300 Ft/m2-ért kapható, és a legdrágább tétel, a keringető szivattyú is kijön 10.000-30.000 Ft-ból. A fenti árba még beletartozik a tóföld (kb. 1000 Ft/20l), az ültetőkosarak (100-500 Ft), a halak, illetve a növények is, plusz a homok és a kövek is.

Érdemes tehát végignézni galériánkat, ahol lépésről lépésre meg is mutatjuk, hogyan lesz egy földbe ásott lyukból kerti tó, mert pár hét múlva akár már az ön kertjében is lehet egy ilyen.

Oszd meg másokkal is!
Mustra