Nézze meg Magyarország legszebb kastélyparkjait!

Tavasz van, remek kirándulóidő, amikor mindenki szabadulna a négy fal közül. Ha vonzza a természet, de jobban szereti, ha a bokrok formára vannak nyírva, a fűzfa ágai pedig gondosan megtervezett eséssel árnyékolnak egy régies kutat, önnek találták ki a magyar kastélyparkokat. Ezekben francia- és angolkertet egyaránt láthat, pár órás sétával könnyen be is járhatja őket, és ha már úgyis ott vannak, a hozzájuk tartozó kastélyokat is megnézheti.

Fertődi Esterházy-kastély

Nem véletlenül vesszük az első helyre, hiszen a fertődi kastély Magyarország legszebb látnivalói közé tartozik. A magyar Versailles-ként is emlegetett épület Esterházy (Fényes) Miklós tervei alapján készült a 18. században, és számos nagyszabású ünnepség helyszínéül is szolgált.  A barokk stílusban épült kastély homlokzatát pontos szimmetria jellemzi, melynek középpontja a Bálterembe és a hozzá kapcsolódó zeneterembe vezető díszes lépcső. A kastély több mint 120 terme közül 21 látogatható a turisták számára.

Parkja azonban, melyet Versailles kastélyparkjáról mintáztak, talán a legszebb az országban. A több részre tagolódó, 300 hektáros területetet szobrok, vízesések, formára nyírt sövények teszik még látványosabbá. Szerencsére felismerték, mennyi mindent ki lehet még hozni mind az épületekből, mind a parkból, így folyamatos újítások, restaurálások alatt áll.

Honlap: www.eszterhaza.hu

Festetics-kastély

A keszthelyi kastélyt 1745-ben Festetics Kristóf építette, azonban a későbbi átalakítások, hozzáépítések miatt végleges formáját csak a 19. században érte el, és így lett Magyarország egyik legnagyobb barokk épülete. Napjainkban múzeumként, valamint rendezvény- és konferenciaközpontként működik, így a látogatók megtekinthetik egyedülálló könyvtárát, gyűjteményeit, illetve az alagsorban a Magyar Borok Házát.

A kastélyhoz gyönyörű franciakert és angolpark is tartozik, melyet számtalan növényritkaság gazdagít. Előkertjében található Festetics György bronzszobra, valamint egy hatalmas szökőkút, de a területen barangolva még megtekinthet gondosan karbantartott sziklakertet, kerti tavat, vízesést, valamint a híres oroszlános kutat.

Honlap: www.helikonkastely.hu

Brunszvik-kastély

A martonvásári kastélyt a Brunszvik család építette 1783-ban, azonban számtalan átalakításon esett át: először Brunszvik Ferenc alakítatta át klasszicista stílusban az eredetileg barokk kúriát, majd később Géza neogót stílusban. A természetvédelmi területté nyilvánított 70 hektáros angolparkja igazán romantikusra sikerült, köszönhetően az ott található mesterséges tónak, melynek közepén egy mesés kis szigetet alakítottak ki. A hangversenyek színhelyeként is szolgáló mesterséges kis szigetre romantikus fahídon lehet átjutni, és közepén egy Beethoven szobor áll, nem véletlenül: a zeneszerző akkoriban igen gyakori vendég volt a Brunszvik családnál.

Honlap: www.martonvasar.hu (nyitvatartás, belépők)

+1: Kismartoni Eszterházy-kastély

Az Esterházy-kastélyok kiemelkedő szépségűek, nem hiába került fel belőlük már egy a felsorolásba. Igaz, ez a másik sajnos már Ausztriához tartozik, azonban egy soproni kiruccanás alkalmával érdemes ide is ellátogatni. A kismartoni kastélyt 1663-ban kezdték építeni, és a többszöri átalakítások miatt barokk, illetve klasszicista jegyeket egyaránt találni rajta. Jelenleg különböző rendezvények színhelyéül szolgál. Parkját 1797-ben kezdték el kibővíteni: II. Esterházy Miklós ekkor hozatta létre gyönyörű angolkertjét. A hely magával ragadó szépségéhez a tavak (közülük leghíresebb a Gépház-tó), patakok, erdős területek mellett a Leopoldina-emlékkápolna is hozzájárul, melyet II. Esterházy Miklós fiatalon elhunyt lánya emlékére emeltek. Az alapvetően angolkert stílusú kastélyparkban egy formára nyírt tiszafákkal és színes virágokkal tarkított franciakert is helyet kapott, ezzel is hozzájárulva a hely egyedülálló szépségéhez.

Honlap: www.esterhazy.at

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek