Most vetesse le az anyajegyét!

Tudta, hogy a húsz-harminc éves nők között a vezető halálok az anyajegyből kialakuló daganat? Aki esetleg hezitált volna, hogy szűrésre menjen, vagy hogy levetesse az egyik anyajegyét vagy más, úgynevezett bőrnövedékét, mostanában anélkül megteheti, hogy bármiből kimaradna, köszönhetően a napokra visszatérő télnek! Miért veszélyesek az anyajegyek és miért nyár előtt ajánlott őket levetetni? Hogyan történik az anyajegy-eltávolítás? Dr. Vass Ilona, bőrgyógyász a Díványnak összeszedte, hogy mikre és miért érdemes figyelnünk.

Mik ezek, és milyen gyakran érdemes vizsgálni őket?

Az anyajegyek a bőrön lévő növedékek, amiknek a színe, a szerkezete és egyáltalán a kinézete eltér a környező bőrtől. Az is lehet, hogy a bőr szintjében vannak, lehetnek bőrszínűek és lehetnek barna pigmentáltak is, de lehetnek például vörösek is. Általában azt javasolják, ha valakinek nincs különösebb panasza és nincs extrém sok és szabálytalan alakú anyajegye, akkor évente érdemes felkeresni a bőrgyógyászt szűrés céljából.

Mivel végzik ezt?

A szűrést digitális dermatoszkóppal végzik, de videódermatoszkópnak is hívják. Ennek az a nagy előnye, hogy az anyajegy képét el tudják menteni a számítógépen, és amikor visszajön a páciens, akkor vissza tudják keresni az adott anyajegyet, és meg tudják mondani, hogy van-e változás akár a szerkezetében, akár a színében. Ezenkívül kis kézi dermatoszkóppal szoktak dolgozni, ott nyilván a pillanatnyi állapotot tudják megmondani.

80566978
Antenna

Miért veszélyesek?

A barna pigmentált anyajegyekből nagyon gyakran indul ki úgynevezett melanoma, ami a legrosszabb indulatú bőrdaganat, de az egyéb daganattípusoknál is a legrosszabbak közé tartozik, ezért kell a szűrővizsgálatokra elmenni, ha valami gyanújel van. Ha időben megtörténik a kivágatás, ami a gyógyítás első lépése, akkor lehet, hogy más beavatkozásra nincs is szükség, és tulajdonképpen ezzel meg lehet menteni a beteg életét.

Milyen embertípusnál valószínűbb ennek a kialakulása?

Ha valakinek volt már a családjában rosszindulatú bőrdaganat, vagy neki magának volt már melanomája, akkor nagyobb az esély, hogy egyáltalán kialakul, vagy egy második-harmadik felbukkan. Akik nagyon sokat napoztak vagy nagyon sokat szoláriumoztak életük során, szintén veszélyeztetettebbek, és közülük is különösen hajlamosak a melanomára azok, akiknek fehér vagy világosabb bőre van. Dr. Vass Ilona a Díványnak elmondta: két évvel ezelőtti statisztikák szerint a húsz és harminc közötti nőknél a melanoma volt a vezető halálok.

Mikor érdemes levetetni?

Mindenképpen nyár előtt érdemes levetetni, ősztől tavaszig bezárólag – ha nincs semmi probléma. Ha viszont valami gyanúsat találnak, akkor nem számít, hogy nyár van vagy tél, természetesen azonnal ki kell vágatni. És mi számít gyanúsnak? Ha valamelyik anyajegyünk viszketni kezd, sötétebbé válik, világos folt jelenik meg benne, növekedésnek indul, vagy esetleg megsérül. Ha egy új növedék jelenik meg, és hasonló tüneteket mutat, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz.

Hogyan veszik le?

Az anyajegy eltávolításánál egyértelműen a sebészi kimetszést preferálják, mert ezeket a képleteket nagyon szépen ki lehet vágni és aztán elküldeni szövettanra, ahol kiderül, hogy jó vagy esetleg rosszindulatú volt-e. Vannak olyan, pigmentet nem tartalmazó, bőrszínű növedékek is, amiket lézerrel esetleg el lehet távolítani, és ott vannak a szemölcsök is, amikkel az anyajegyeket gyakran összetévesztik. Erre nagyon kell figyelni, mert nem mindegy, hogy egy fertőző vírusos szemölcssel állunk-e szemben, vagy mással.

Mennyi ideig tart a begyógyulás?

Ahogy dr. Vass Ilona a Díványnak elmagyarázta, két-három hétig kell a sebhelyre vigyázni, de ez persze a testtájéktól is függ. Az erőteljes mozgással utána is (megint csak testtájéktól függően) érdemes vigyázni, mert esetleg szétfeszülhet a heg, ami kellemetlen lehet, és esetleg nem gyógyul szépen. Egy darabig (pár napig) a zuhanyozással is vigyázni kell, fürdőbe pedig addig nem érdemes menni, amíg tökéletesen be nem gyógyul a seb.

Oszd meg másokkal is!
Mustra