no

Ugyanattól lesz szép a bőre, amitől pattanásos

Azt eddig is tudtuk, hogy a pattanások kialakulásáért több dolog is felelős – helytelen étrend, genetika, hormonok, stb. –, és azt is, hogy a bőr felületén élő ún propionibaktériumoknak is fontos szerepe van benne. Ez utóbbiaknak azonban van egy olyan törzse, ami nemhogy pattanást nem okoz, de a bőr saját védőrendszereként elpusztítja az aknékat okozó kórokozókat.

A Kaliforniai Egyetem kutatói ugyanis nemrégiben azt vizsgálták, hogy valójában nem minden aknét (pattanást) okozó baktérium eredményez bőrproblémákat: van ugyanis egy olyan baktériumtörzsük, amely nemhogy elcsúfítaná a bőrt, de épphogy megvédi.

Huiying Li, az UCLA David Geffen School of Medicine molekuláris és orvosi gyógyszertan adjunktusa szerint a propionibaktériumnak ez a törzse ugyanúgy védi az ember bőrét, mint a joghurtokban lévő élő baktériumok a beleket. A következő lépés az, hogy megvizsgálják, hogy vajon probiotikumos krémekkel meg tudják-e akadályozni a „rossz” baktériumok elszaporodását, illetve hogy használnak-e ezek, ha a pattanásos életkor megkezdése előtt, már megelőzésként is alkalmazzák őket.

A Journal of Investigative Dermatology című lapban megjelent tanulmány szerint a kutatásba 49 aknés és 52 tiszta bőrű embert vontak be, akiknek az orráról vettek mintát egy tapasszal, hogy megtudják, milyen baktériumok találhatóak a bőrükön. A kutatók azt figyelték meg, hogy a problémás bőrűeknél több olyan baktériumtörzset figyeltek meg, melyek a másik csoportnál nem találtak meg, valamint hogy a szép bőrű szerencsésebbeknél jelen volt a propionibaktériumok egy olyan törzse is, amely a csúnya bőrűeknél nem fordult elő.

Li szerint ez a törzs egyfajta természetes védekező mechanizmussal rendelkezik, amely még azelőtt megöli a pattanásokat okozó kórokozókat, mielőtt megfertőznék az egész bőrt.

Amíg azonban nem dobják piacra a pattanások elleni probiotikus krémet, érdemes odafigyelni arra is az aknés bőrűeknek, hogy mit esznek. A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című lap cikke szerint nem csak baktériumok állhatnak a problémás bőr hátterében, hanem a tejtermékek, valamint a magas glikémiás-indexű (pl. kenyér, péksütemények, keményítős ételek) táplálékok is, így érdemes ezeket kerülnie azoknak, akik pattanásokkal küzdenek.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra