Most a pillanatnak élek

A húszéves Vasas Vanda nyerte a szombati kerekesszékes szépségversenyt, a Miss Colourst. A szépségkirálynő mindössze öt hónapja kényszerült kerekesszékbe egy autóbaleset miatt, a Díványnak most elmondta, miért indult el a szépségversenyen, mitől izgult a legjobban, hogyan ismerkedett meg a barátjával, és hogyan képzeli a jövőjét. Az egyébként, aki a balesetet okozta, sértetlenül megúszta, és még csak meg sem látogatta azóta áldozatát.

Kimentem és csillogtam

Vasas elmondta, a szépségverseny elején még félt, hogy zavarban lesz a színpadon, de azután, hogy kisminkelték és belőtték a haját, megnyugodott. "Így tök jó volt, kimentem és csillogtam" - emlékszik vissza nevetve. Legjobban a koreográfia miatt izgult, mert egy Lady Gaga szám alatt kétkerekeznie kellett. "Izzadtam, mint az állat, és féltem, hogy a hajtókarikán megcsúszik a kezem, vágok egy hátast, és akkor borul az egész."

Az eredményhirdetés előtt a színpadon is megjegyezte, hogy a végén már nem a győzelemre hajtott, mert megismerte a többi versenyzőt, és úgy érezte, hogy baráti kapcsolat alakult ki köztük, úgyhogy már nem számított, ki nyer. "Csináltunk egy közös Facebook-csoportot, hogy tudjuk egymást informálni, mikor hova kell mennünk, pakoltunk fel videókat, hogy gyakoroljuk a koreográfiát, és a zenéket küldözgettük egymásnak. Remélem, hogy ez megmarad."

Emellett tartja a kapcsolatot a tavalyi királynővel, Varga Katalinnal is, akitől egykor a szépségversenyről is hallott. "Azt mondta, hogy most csillogjak, örüljek neki, hogy nyertem, és próbáljak meg szépen beszélni." Az újságírók egyébként a szépségverseny után rögtön letámadták, ahogy legurult a színpadról. "Nagyon sokan voltak, és nem csak elsőre, másodjára is nagyon ijesztő volt, de remélem, meg fogom tudni szokni,"

Kiütnek, ha nem indulok el

Szépségversenyen nem akart korábban indulni, egyedül a rendőrszépségversenyen gondolkodott, mivel rendőrnek tanult Miskolcon, de mint mondta, arról lekésett. A Miss Colours-szal úgy érezte, nincs vesztenivalója. "Elújságoltam az ismerőseimnek, hogy ez milyen jó lehet, biztos élmény maga a program is, meg a koreográfia-gyakorlás is. Miután mindenkinek meséltem erről a versenyről, közölték, hogy kiütnek, ha nem indulok el."

A versenyen bemutatott kisfilmben arról is beszélt, hogy exhibicionista, bár előtte megemlítette, ezt nem fogja tudni kimondani, és tényleg. "Engem szinte köteleztek arra, hogy az iskolai ünnepségeken fellépjek, azt mondták, hogy: na akkor te leszel a narrátor, mert tök jó mély hangod van, meg erős, és akkor neked mikrofon se kell, csak kipakolunk előre, és hallani fognak. Szerettem egyébként szerepelni" - magyarázta a Díványnak.

Hogy ezek után miért választotta a rendészeti iskolát? Ebben közrejátszott az is, hogy nem tudta még, hogy mivel szeretne foglalkozni, de a legfontosabb érv az volt, hogy szeretett sportolni, és kihívásnak érezte. Mint mondta, versenyszerűen kézilabdázott korábban, most pedig karra gyúr, mert hajtania kell magát. "Kosarazni mondjuk soha nem tudtam, de hallottam, hogy vívni lehet, és úszás is van. Még nem gondolkodtam azon, hogy mivel folytatom. Van egy évem kitalálni."

Jól megy az együttélés

Vasas Vanda öt hónappal ezelőtt sérült le egy autóbalesetben. A kocsi hátsó ülésén aludt, amikor nekirohantak egy villanyoszlopnak. Egy karaokebuliban voltak éjszaka, onnan indultak haza. A gépkocsivezetőnek, aki a balesetet okozta, semmi baja nem lett, aki pedig az anyósülésen ült, már rendesen tud járni. Vasasnak a gerincvelője nyomódott össze. "Azzal tartom a kapcsolatot, aki az anyósülésen ült, a másik srác nem is keresett meg, de róla nem is akarok beszélni" - mondta a Díványnak.

A baleset után, nagyjából négy hónapja ismerte meg jelenlegi barátját, aki a rehabilitációs intézetben dolgozik ápolóként, és akivel már össze is költöztek. Mint Vasas mondja, sokat segített, hogy a fiúval lehetett beszélgetn, és az együttélés is jobban megy, mint számított rá. "A mosok-főzök-takarítoknak csak a főzés része hiányzik. Tudom viszont, hogy el fogom várni magamtól, hogy amikor éjszakára elmegy dolgozni a barátom, akkor valami reggelit összedobjak neki."

Egy új építésű házban laknak, ami teljesen akadálymentes, van rámpa és van lift is. Mint mondta, teljesen össze-vissza élnek, mert a barátja hol éjszaka dolgozik, hol nappal, ő pedig hozzáigazítja magát. "Ha otthon van, akkor fent vagyok, egyébként alszom." A barátaival leginkább Facebookon tartja a kapcsolatot, de az egyik barátnője itt tanul Budapesten, vele szokott leggyakrabban találkozni.

Mit hoz a jövő?

"Úgy döntöttem, hogy mivel székbe kerültem, és ez totál megvágta az elképzeléseimet, nem tervezek előre semmit, mert ki tudja, hogy mi jön még közbe. Most úgy vagyok vele, hogy a pillanatnak élek." Egyelőre lefoglalják a felkérések, a Miss Colours szervezője, Kazány Tibor is ajánlott neki munkát: egy gyógyászati segédeszközökkel foglalkozó internetes portált terveznek indítani. A karaokéról se mondott le, a baleset óta már elment egy buliba Nyíregyházán.

Kerekesszékesként közlekedni még az akadálymentesítést előíró törvények ellenére is nagy kihívás. Ha tud pocsék, hasznavehetetlen rámpákat, fotózza le őket, és küldje el nekünk !

Oszd meg másokkal is!
Mustra