Elő a növényekkel, itt a tavasz!

Elő a balkonládákkal, az elpakolt cserepekkel és a kerti garnítúrákkal! Bár a hétvégére még esőt mondanak, megkerülhetetlenül itt a tavasz, a (be nem zárt) barkácsáruházak már előpakolták a raktáraikból a kerti szetteket, leporolták a virághagymákat, és újabb rendelést adtak le a metszőollókra. Az IKEA is kaspókkal és virágládákkal támad, és a hipermarketekben is megélénkült a kertészeti osztályok forgalma. Ha bizonytalan, hogyan lehetne otthonos az erkélye, ahoz már korábban is adtunk pár tippet, kattintson!

Mielőtt nekiáll, hogy telepakolja növényekkel a teraszt vagy az erkélyt, álljon meg egy pillanatra. Érdemes még a kipakolás előtt megnézni, nem kell-e egy tisztasági festés, vagy mennyire viselte meg a tél a burkolatot. A régi lakások erkélyére jellemző, hogy metlachival (metlaki) burkolták őket. Ezek gyakran beszürkültek az évek alatt, de azért meg lehet őket tisztítani.

Jó megoldás a gőztisztítóval való felmosás, a fugákat pedig szódabikarbóna és ecet segítségével lehet kifehéríteni. Ha így is utálja a régi járólapot, de nincs pénze vagy energiája újra cserélni, akkor lehet rá fa járólapot tenni. Ebből többféle minőségű és árú létezik, a legjobb ha akácból készült, ez ugyanis jól bírja az időjárást. Ennek ellenére nem elvetendő gondolat lekenni lenolajjal vagy más kencével, mellyel meghosszabbítható az élettartama.

Ezt a barkácsáruházakon kívül be lehet szerezni építőanyag telepeken, vagy fával foglalkozó telepeken. Árban viszonylag nagy a szórás, 500-1700 forint között lehet egy 50X50-es darabhoz hozzájutni. Aki ezt soknak tartja, az műfűvel is kísérletezhet, nálam évek óta ez van a teraszon és semmi baja.

A festéshez elég bármilyen diszperziós festék meg egy henger, na meg egy kis szabadidő. Színezőpatronnal elvileg bármilyen szín kikeverhető belőle, de érdemes festékáruházban tanácsot kérni, még mielőtt a nrancssárga helyett malackarózsaszín lesz a fal.

stockfresh 140731 terrace-or-roof-gardening sizeM

Ha már szép a fal, és a padlóval is elégedett (melyet egyébként le is lehet festeni, de ez meglehetősen sok odafigyelést, pénzt és kitartást igénylő munka), akkor jöhetnek a bútorok és a növények. A fabútorokat érdemes átkenni, a fém részeket befújni WD40-el, a műanyag bútorokat pedig valamilyen klórtartalmú tisztítószerrel lehet jól megtisztítani, de ha nincs rajta nagy kosz, akkor bőven elég egy alapos sikálás. A nád- vagy fonott bútorokat pedig le lehet zuhanyozni, vagy slaggal lefújni róla a port és a koszt. Ha még maradt rajta valami, azt egy egyszerű gyökérkefével elég eltávolítani róla.

Milyen növény kerüljön az erkélyre?

Attól függ, milyen fekvésű az erkély. Ha egész nap süti a nap, akkor csak olyan növényt érdemes választani, ami ezt kibírja. A másik véglet, ha egyáltalán nem kap napot, de még ekkor sem kell elkeseredni, vannak indirekt fényt kedvelő növények.

Szerencsére vannak kifejezetten napimádó növények, bár tavaly az egyébként a sugárzást igen jól viselő leander is megégett. Ennek ellenére a hibiszkuszt, a tormbitavirágot vagy a fuksziát bátran ajánljuk nagyobb erkélyekre, ezek ugyanis képesek igen nagyra nőni, cserébe viszont árnyékot adnak.

Aki nem bírja, ha a növénye elhal, az válasszon évelőt. A faiskolákban a balkonnövényeket általában külön helyen árulják, és az eladók is szakképzettebbek, mint a barkácsáruházakban.

Aki nem bírja ki, hogy már most telepakolja az erkélyt növényekkel, az néhány cserép fodros petrezselymet válasszon, és közé  árvácskát vagy primulát vegyen. Ezek mindegyike szereti a hűvöset, ezért túlélhetik a még előttünk álló hidegebb napokat is.

A krókusz, a hunyor vagy a ciklámen kora tavasszal virágzik, és szinte mindenhol kaphatóak. Ha elvirágoztak, a kertbe, vagy parkba fa alá kiültethetőek. De aki most dug virághagymát a földbe, az ne számítson azonnali virágzásra.

Fűszernövények

stockfresh 570500 herbs-and-vegetables sizeM

Mióta megjelentek a polcokon a cserepes fűszernövények, azóta sajnálom a gyorsan meghaló műföldbe ültetett darabokat. Ha komolyan használjuk őket zöldfűszerként, akkor érdemes átültetni őket, hogy újabb és újabb leveleket növesszenek.

A legismertebb a bazsalikom, a menták, a snidling, a rozmaring és a kakukkfű, de a citromfű, tárkony és az oregano is jó választás lehet.

A mentából vagy a citromfűből ráadásul hűsítő tea is készülhet, a bazsalikom pedig a caprese elengedhetetlen társa. A rozmaring a foccacia mellé passzol többek közt, a zsálya padig a fokhagymás halhoz ideális.

Ezeket nyugodtan lehet egy hosszú balkonládába ültetni, a tetejére mehet agyaggolyó, hátha elfelejt locsolni.

Ha szeretne valami egyedit termeszteni, akkor keresse a Mon Jardint, akik azt tűzték ki célul, hogy hazai fajtákat és különlegesebb fajták magjait árulják, és teszik elérhetővé.

Ha pedig van otthon izgalmas vetőmagja, akkor egyszerűen menjen el egy vetőmag csereberére, és beszélgessen olyanokkal, akiknek szintén a kertészkedés a szenvedélyük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra