Gyalogoljon, ha futni nem mer!

A tavasz közeledtével szívesen sportolna a szabadban, de futástól valamiért fél, esetleg az ízületeit kímélné? Ahelyett, hogy az éppen aktuális divatsportba ölne energiát, szívesebben vágna bele valami klasszikusba? Látva, hogy mekkora sikert aratott a futóedzővel készített rövid sorozatunk, ezúttal ismét egy szakemberrel, Szabó Anikó edzővel beszélgettünk, a téma pedig a gyaloglás. Ha a futástól valamiért ódzkodna, akkor mindenképpen érdemes a gyaloglással próbálkoznia, mert ezzel  a klasszikus sportszámmal is a futással megegyező eredményeket érhet el, a csajoknak pedig kifejezetten jól áll. Ha bármi kérdése lenne a gyaloglással kapcsolatban, erre a címre írjon, és ahogy korábban is, egy következő cikkben az edző megválaszolja őket.

Szupermaratonbajnokból edző

Szabó Anikó az ELTE biológia és földrajz tanár szakán végzett, az egyetem alatt kezdett el hosszútávfutással foglalkozni. Az első magyar 12 órás szupermaraton verseny a győztese, amit a Népstadionban rendeztek 1983 augusztusában. 2000 május elsején kezdett edzősködni Szabó Imre mellett, a BEAC utánpótlásáért felel. A BEAC nevelte az egyik legtehetségesebb gyaloglót, Kriván Bertát. Az utóbbi tíz évben sok nemzetközi versenyen szerepeltek sikeresen.

Miért érdemes a gyaloglást választani?

"A mai világ úgy termeli a különböző hülyeségeket, hogy ez nyilván a klasszikus sportok rovására megy" - véli az edző, hozzátéve, bárki beláthatja, hogy a gyaloglás a sportokban a legelsők között kell hogy legyen, ugyanis szinte mindnyájan minden nap gyaloglunk. Az atlétika a legelfogadottabb és a legelterjedtebb a világon, a futás kiemelkedő, de a gyaloglás is nagy fejlődésen ment keresztül az utóbbi egy-két évtizedben.

Fotó: Dívány
Fotó: Dívány

Miben különbözik a futástól?

Ahogy Szabó Anikó elmondta, két ellentétes dologról van szó, amik mégis közeli rokonok. "Elsősorban a ritmusukban van különbség." Emellett a gyaloglás kötött mozgás, különösen ha versenyszerűen csináljuk, a futásnál komolyabb szabályok nincsenek. "Az egyik lábnak mindig nyújtva kell lennie, és a talajérintkezésnek állandónak kell lennie. Nincs úgynevezett repülőfázis, mint a futásban. "Nagyon harmonikus és szép sport, különösen ha jól csinálják."

Kinek ajánlja a gyaloglást?

Az első gyaloglóversenyt 1973-ban rendezték a régi BEAC-pályán. Akkor magyar női versenyző nem indult, svéd vendégek vettek részt rajta, mert  "Svédországban akkor divat volt a női gyaloglás" – mondja el a kezdetekről Szabó. Az edző szerint itthon elég nehezen indult ez a sportág, de esztétikai élménye szerint "a nőknek nagyon jól áll". A férfiaknál már a huszas években olimpiai szám volt, szóval valójában mindenkinek ajánlott, és bizonyos kor felett érdemesebb is a futás helyett ezt választani.

Hogyan érdemes kezdeni?

A gyaloglás valamivel bonyolultabb, mint a futás, itt edzői segítség nélkül képtelenség elsajátítani a helyes technikát. "Ha valaki magától kezd el sportszerűen gyalogolni, akkor nagyobb az esélye arra, hogy különböző problémái legyenek, mert a lépéshossz kiválasztása nagyon fontos, ahogy a karmunka beállítása is is, éppen mint a futás esetében. Futópadon viszont ugyanúgy könnyebben fejleszthetőek ezek a technikai dolgok."

Más alakot csinál, mint a futás?

"Ugyanúgy szálkásít, de nem kell kimondottan vékonynak lenni hozzá. Futóknak azért alap, hogy minél kisebb legyen a test zsírtartalma, a gyaloglásba viszont kicsit erősebb nők is bátran belevághatnak." A szakember elmondta, hogy lényeges különbség nincs a versenyzők testalkatai között, bár a gyaloglás az erősebb karmunka miatt szebb tartást ad, és a hátizmot és a hasizmost is erősíti. Ugyanakkor mindkettővel ugyanolyan könnyen lehet fogyni. "Ha rendszeresen csinálja, akkor ugyanúgy megújul tőle a teste, és ugyanolyan szép izmokat fejleszthet vele."

Milyen terepen lehet gyalogolni?

Ennek a sportágnak az előnye a futással szemben, hogy bár "a versenyek nyilván betonon vannak, de egy hobbigyalogló bárhol megoldhatja, hiszen őt nem érintik a szabályok és a kötöttségek". Az edző szerint hepehupás talajon nem lehet elvárni, hogy végig szabályos legyen a mozgás, azonban a hobbi gyaloglóknak erre nem is kell állandóan figyelniük. "Akik egészségmegőrzés miatt kezdenék, azok akár a budai hegyekben, gyönyörű tájakon is gyalogolhatnak, úgy nagyon jól telik az idő."

Fotó: Richter László
Fotó: Richter László

Milyen a gyaloglás itthoni helyzete?

"A régebbi időkben azok kezdték, akik gyengébb futók voltak és nem volt sikerélményük. Az új szisztéma szerint már a tehetségük alapján választjuk ki a gyaloglókat. A jelek szerint változik az elfogadottsága" – magyarázta az edző. "Nagyon sok külföldi gyaloglóversenyen vettem részt, ahol az egész város megmozdult, jó lenne Magyarországon is meghonosítani."

Mi a helyzet a nordic walkinggal?

Mostanában terjed az úgynevezett nordic walking, ami azt ígéri, hogy a futás és a sífutás előnyeit ötvözi. Valójában séta két síbottal. Ahogy az edző korábban említette, rengeteget hülyeséget kreálnak a mai világban. "Ez csinált dolognak tűnik, aminek leginkább üzleti része van, hogy a megvegyék vagy béreljék a botokat az emberek. Régóta foglalkozom gyaloglással, és állítom, hogy nincs szükség arra botra, csak tanuljuk meg a helyes technikát" – mondta az edző. Ha a botot használjuk, a karmunka csak kevesebb lesz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek