Természetes ajakápoló száz forintból?

A házilag, csupa természetes összetevőből készült ajakápoló kiválóan védi, puhítja és ápolja az ajkakat, olcsó, ajándéknak is szuper, és még színes változatot is készíthet belőle. És mivel csak természetes alapanyagokat tartalmaz, akár kisgyerekek finom bőrére is nyugodtan használhatja.

Mi kell hozzá?

  • 1 lap méhviasz - körülbelül 100 forint
  • 50 ml olívaolaj - körülbelül 200 forint
  • 4 ml dióolaj - körülbelül 50 forint
  • 1 evőkanál kókuszolaj - körülbelül 50 forint
  • 10 csepp teafaolaj - körülbelül 50 forint
  • 4 ml víz
  • tégely 30 ml - 24 forint
  • színezőanyagok (erről egy kicsit később)

A fent említett mennyiségből körülbelül 80-100 ml balzsamra lehet kalkulálni, szóval ha rászánja magát a készítésre, így számoljon a tárolók méreteivel. Ha gyógyszertári, 30 ml-es tégelyeket vásárol, amelyeket tele (de nem teljesen színültig!) tölt, úgy ebből a mennyiségből nagyjából hat tégely ajakbalzsama lesz. Színültig pedig azért nem érdemes tölteni a tégelyt, mert akkor a fedele beleragad a masszába, ami nehézkessé teszi a használatát, ráadásul lassabban is fog összeállni, és amíg folyékony, simán ki is folyhat a tégely szélén.

Gyógyszertáron kívül egyébként szuper tárolókat lehet beszerezni a fodrászkellékes boltokban és az Asia Centerben is. Az előbbi mellett szóló érv, hogy biztosan steril tégelyt kap, az utóbbi kettő mellett pedig, hogy a 30 milis gyógyszertári tégely a táskában hordott ajakbalzsamhoz kicsit nagy, itt pedig kisebbeket is lehet kapni.

DSCN1036
Dívány

A házi sokkal menőbb

A házi készítésű ajakbalzsam előnye összetevői és egyszerű elkészítése mellett az ára: száz forintra jön ki egy adag, miközben a boltban kapható legolcsóbb (és nem feltétlenül legjobb) termék legalább 300 forintba kerül, a jobbakért pedig simán ki kell csengetni 500, vagy akár 2000 forintot is. De mire is fizetünk ennyi pénzt, ha egyszer a legtöbb bolti ajakbalzsam alapja a vazelin, ami egy rendkívül olcsó ellenben nem feltétlenül hatékony alapanyag...?

A lényeg viszont, hogy most itt egy tuti házi recept, amit bárki el tud készíteni könnyedén. Ha nincs a háztartásában dióolaj, nyugodtan elhagyhatja, de azért még jobb, ha van: nagyon jól pótolja a bőrből a hiányzó vitaminokat és a zsiradékot, emiatt is tökéletes a kirepedezett ajkakra.

A kókuszolaj és a teafaolaj viszont valóban elhagyható, illetve a teafáé helyett, bármilyen más 100 százalékos illóolaj felhasználható.

Legalább öt tégelyre szüksége lesz

DSCN1048
Dívány

Így készítse el

Öntsön vizet egy lábasba és tegyen a tetejére egy fémedényt. Várja meg míg elkezd forrni a víz, majd tegye bele a méhviaszt, az olajokat és a vizet. Amikor a méhviasz teljesen elolvadt, porciózza ki a kis fiolákba és várja meg míg kihűl. Szobahőmérsékleten ez lehet 2-4 óra is, hűtőben simán a felére is csökkentheti ezt az időt.

Így színezze természetesen

Ha nem elégszik meg azzal, hogy csak ápolja az ajkait és szívesen használ színes ajakfényt, erre is megvan a megoldás. Én lazac színűt készítettem úgy, hogy 2 ml céklalevet adtam egy tégelynyi mennyiséghez. Ez esetben két dologra kell figyelni:
  • a színezőanyagot még melegítés előtt adja az olajokhoz,
  • vagy öntse a tégelybe miután kiporciózta az adagokat.
Fontos, hogy mindkét esetben addig kell kavargatni a balzsamot, amíg már nem cseppfolyós az állaga. Így biztosan egyenletesen eloszlik benne a céklalé.

Tippek további színekhez

  • narancssárga: répa kifacsart levével vagy sütőtöklével lehet elérni.
  • piros: áztasson egy hibiszkusztea filtert egy kevés forró vízbe, és amikor már jó vörös, vegye ki a filtert és adja a szájfényhez a levet. Jó a málna-, epertea is.
  • barna: adjon egy fél kávéskanál kakaóport a meleg olajokhoz és hevítse tovább addig, amíg eltűnnek a kakaószemcsék. Ettől nagyon finom csokiillata lesz az ápolónak.
  • lila: főzzön egy kevés lilakáposztát egy órán keresztül, majd szűrje le, adjon hozzá egy kis citromlevet, és keverje az egészet a balzsamhoz. Az is jó, ha erdei gyümölcsös teát készít és azt teszi hozzá.
Tipp: Egy 30 ml-es tégelyhez 2 ml színező tökéletesen elég.
DSCN1047
Dívány

Ennyibe kerül

Egy tégely körülbelül 114 forintra jön ki, és még ez a mennyiség is legalább kétszer-háromszor nagyobb, mint a bolti stiftek 80 százaléka. Folyamatosan használva egy nap alatt rendbehozza és hosszan puhán is tartja a kicserepesedett ajkakat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra