no

Jól nézze meg, milyen hidratálót választ

Azzal már bizonyára nem mondunk újat, ha kijelentjük, az arc számára a hidratáló krémek használata kulcsfontosságú, máskülönben a bőr petyhüdté, fakóvá válik, ráadásul az öregedés jelei is hamarabb megjelennek rajta. Ha nem akar olcsó, de nagyszerű saját hidratáló krém elkészítésével pepecselni, persze még mindig átnézheti a boltok kínálatát, de nem mindegy, hogy onnan milyet választ. Segítünk megtalálni a megfelelőt.

Hogy miért is van szükség hidratáló krémekre? Röviden azért, mert javítják a bőr tónusát, így az lényegesen fiatalabbnak tűnik, sőt, a US News szakértője, Mary Bridgeman gyógyszerész adjunktus szerint a jobbak még a nap káros sugaraitól is védenek. Azonban az illatszerboltok hosszú polcain sorakozó több száz termék láttán a legtájékozottabbak is képesek dilemmába esni, vajon melyiket válasszák? Hogy senki se nyúljon mellé, nem árt tisztában lenni néhány fontos dologgal.

Ezekre figyeljen, mikor hidratálót vásárol

„Hidratáló krém vásárlásakor ügyelni kell arra a fontos tényre, hogy semmilyen paraffint (kőolajszármazékot) ne tartalmazzon, mivel ezek eltömítik a pórusokat, kedvezőtlenül befolyásolják a bőrlégzést, illetve a felszínt borító (egészségesen) zsírréteget. A legfontosabb, hogy olyan természetes olajokat tartalmazzon melyeknek nagy a vízmegkötő képességük, illetve magas a vitamintartalmuk (ilyen pl: jojobaolaj, karitévaj, sheavaj)” – ajánlja Hódi Erika kozmetikus szakoktató.

A termékekben a másik fontos opció a parabének (tartósítószerek) jelenléte: amennyiben a megengedett érték alatt maradnak (ezek kerülnek forgalomba), elméletileg nem okoznak gondot, de a hosszabb távú, bőrre gyakorolt hatásukat sajnos nem lehet pontosan tudni. Az azonban tény, hogy a tartósítószerek, bár a krém minőségének megőrzéséhez fontosak, a bőrünkre nézve nem feltétlen jók.

Válasszon bőrtípusához illőt

Mielőtt beleugrana a vásárlásba, érdemes első körben megállapítani, kinek milyen a bőrtípusa. Ha ugyanis valaki nem a bőrtípusának megfelelő krémet használ, azzal nagyon messzire kerülhet a vágyott hibátlan külsőtől.

„Ha a bőre zsíros vagy normál, akkor a vízalapú termékek közt keresgéljen! Magas zsírtartalmú hidratálókat ugyanis nem szabad olajos, gyulladt, pattanásos bőrre kenni, mivel az csak súlyosbítja a helyzetet!” – figyelmeztet Hódi Erika.

Bridgeman cikkében azt tanácsolja, a krémek dobozán vagy tégelyén az összetevők közt az -icone végű összetevőket érdemes keresni (pl. silicone), mivel ezek arra utalnak, hogy az adott krém víz alapú. A másik kulcsszó az a non-comedogenic lehet, mivel ez azt jelzi, hogy nem tömíti el a pórusokat, tehát ideális zsíros bőrűeknek is ajánlott, akik alapból hajlamosabbak a mitesszerekre.

A száraz bőrrel rendelkezőknek természetesen mindennek az ellenkezőjét kell szem előtt tartaniuk, vagyis ők inkább az olaj alapú termékeket válasszák, mivel ezek bevonják a bőrt egyfajta védőréteggel, és így benntartják a nedvességet.

Ezeket az összetevőket kerülje

Dawn DaLuise, a Dawn DaLuise Skin Refinery tulajdonosa azt javasolja, hogy legyen bármilyen bőrtípusa az illetőnek, sose használjon olyan hidratálót, melynek összetevői között szerepelnek savak (acid), vagy esetleg retinol – főleg, ha azok az összetevők listájának elején szerepelnek –, mivel erősen maró hatással rendelkeznek.

„Ezek mellett a paraffin, vazelin, aldehid származékok (pl. formaldehid), illetve a ftalátok kerülendőek, mivel fejlődési rendellenességet okoznak hosszútávon a genetikai állományban, eltömítik a pórusokat, valamint gátolják a bőrlégzést” – javasolja a szakoktató.

Sok elmélet született már arról, hogy mi a jobb: kitartani egy termék mellett, vagy váltogatni kell? A szakember szerint, ha beválik egy-egy termék, akkor érdemes annál maradni egy jó ideig. Kb. 3 év után azonban ajánlott más után nézni, de nem azért, mert – mint mondani szokták – a bőr "megszokja" a bevált krémet, hanem egyszerűen öregszik, és a krémek hatóanyagai egy idő után már nem biztos, hogy elegendőek számára.

Jó tanácsok

  •     fürdés után (is) használja, mivel akkor jobban ki vannak tágulva a pórusok, így         könnyebb bejuttatni az értékes anyagokat
  •     mindig várjon pár percet, miután felkente a krémet, csak utána sminkeljen
  •     korának megfelelő terméket keressen
  •     válasszon UV-szűrős krémet (télen is)
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra