no

Kapszulából is készülhet jó kávé

Ebben a cikkben a kapszulás kávéfőzőkről lesz szó, így megkérném a kávészakértőket, ne is olvassanak tovább. A jó kávé persze a kotyogósban, meg a profin beállított frissen darált kávét felhasználó gépekben készül, de erre hol idő, hol energia, hol meg pénz nincs.

A kapszulás, vagy előre csomagolt kávék nagy előnye, hogy állandóan azonos minőséget kapunk, pillanatok alatt kész, és meglehetősen széles a választék. Hátrányuk, hogy egy bizonyos kapszula csak egy gépbe passzol, viszonylag drágák, sok szemetet termelnek, ráadásul nem mindig egyszerű hozzájuk jutni.

Érdemes mérlegelni, hogy egy átlagos, kétszemélyes kávéhoz 18 gramm kávét használ el az ember, ami a 10-11 ezer forintos kilókénti kávéárnál (ami már igen jó minőség) 110 forint körüli összegre jön ki, de a Segafredoval számolva már csak 21 forint egy adag kávé.

Ha valaki kapszulásra vágyik, az ne feltétlenül a gépek árát nézze, érdemes végigkóstolni azt is, milyen kávét főz a gép, van-e szükségünk tejhabosítóra, vagy beérjük egy egyszerűbb géppel. A legtöbb kávégépet már használtan is meg lehet venni, egyik sem olyan új, hogy ne lehetne találni egy régebbi, ám jól működő modellt.

Az egyik ilyen a magát George Clooney-val népszerűsítő Nespresso. A cég saját kávégépéhez Magyarországon jelenleg csak az Andrássy úti üzletben vásárolhatjuk meg a kávénkat, igaz arra a 10 percre a felső tízezer között érezhetjük magunkat. Mivel csak ez az egy üzletük van, vidékiek így nehezen ússzák meg a házhozszállítást, amely 1000-1500 forinttal terheli pluszban a büdzsét. A 16 féle alapkávét a cég 1-től 10-ig számozza erősségtől függően, a normál presszó mellett vehetünk lungót, koffeinmenteset, és mindig létezik időszakos széria is, melyet karácsony és húsvét előtt dob piacra a cég. Ezek ízesítettek, idén mogyorósat, kókuszosat és makadámiadióst vehettünk.

nes0
nespresso.com

A kapszulák ára 110-130 forint, ezért az árért 5/6 gramm kávéhoz jutunk hozzá, fajtától függően. Az üzletben minden kávét meg lehet kóstolni, és olyan szavakkal dobálózhatunk, mint fűszeres jegyek, csokoládés lecsengés, gyümölcsös aromák. Feltéve, ha akarunk, persze. A Nespresso az egyetlen cég, mely idéntől már visszagyűjti a kapszulákat és újrahasznosítja azokat.

nes1
nespresso.com

Kolléganőnk minden nap megiszik legalább egy Nespressót, és annak ellenére, hogy igazi rajongó, nem teljesen elvakult. "Ha belegondolok, mennyit költök havi szinten kávéra, rosszul leszek – ugyanakkor a világ egyik legjobb dolga, hogy a gyerek is képes kezelni a gépet, és ágyba kapom a kávét, ami 2 perc alatt kész. Attól, hogy sokféle van, ízlés szerint váltogathatom őket, bár én csalni szoktam, és az espresso helyett hosszút főzök a géppel. A cappucinokészítőért nem vagyok oda, nehézkes elmosni, biztos valamilyen elvetemült formatervező tervezte, aki életében nem mosogatott. Ja, és sosem adnék 135.000 forintot egy gépért, ami semmi mást nem csinál, mint magas nyomáson vizet présel egy kapszulán keresztül. Azt is utálom, hogy be kell mennem az Andrássyra a kávéért, ahol öltönyben szolgálnak ki, mintha a Luis Vuittonhoz caplattam volna be. Könyörgöm, ez csak egy túlárazott, de jól marketingelt kávé."

Nespresso, de mégsem

Annak ellenére, hogy a cég nem túl boldog tőle, számos kereskedő jött rá, hogy jó üzlet üres kapszulákat piacra dobni. Ezek ára és működési elve eltérő, egyes darabok újratölthetőek, másokat csak egyszer lehet használni. A Capsul-in ből 100 db 10 euro ( 2900 ft, azaz 29 Ft egy kapszula), de létezik kávéval töltött változat is, ebből 87 ft-ra jön ki egy darab. A fenntartható fejlődésért aggódok, újratölthető kapszulákat is vehetnek, ebből 4 darab 15 euro, azaz 4300 Ft. Persze mindegyiknél rá kell számolni a szállítási költséget, és nagyon nem mindegy milyen típusú és darálású kávét teszünk a kapszulákba.

Az Illy kapszuláinak árai még a magasan pozicionált Nespressót is verik, és a házhozszállítás náluk a legdrágább. Náluk 7 féle ízből lehet választani. A különböző területekről (Guetemala, Brazília, Etiópia) származó kávék mellett koffeinmentes változat is létezik. Illy kávéhoz sem juthatunk sok helyen, de aki a cég közelében lakik, az legalább személyesen beugorhat érte.

illy

Kolléganőnk az Illy-re esküszik, bár azt ő is belátja, hogy nem olcsó az így főzött kávé. "Ebből majdnem 160 forint egy kávé, ami drága, viszont olyan minőség, mintha egy jó kávézóban innám. Sajnos a kotyogóstól és az erősen robustás kávéktól is fanyalognak a borsószem királykisasszony ízlelőbimbóim." Kolléganőnk naponta mindössze 1-2 kapszulát fogyaszt el, ennél több csak akkor fogy, ha vendégek jönnek. Amiért az Illy-re esküszik: tiszta, nincs zacc, egyszerű használni, a gép karbantartása minimális (vízkőtelenítés kb 4-5 havonta), mindig tökéletes kávét főz, és nagyon jó tejhabot csinál. Hátrányként megemlítette, hogy szemetet termel vele, és hogy drága a kapszula – de ezek azok a hátrányok, amelyek minden patronos kávéfőzőről elmondhatók.

A Nestlé csoport Dolce Gusto kávékapszuláinak nagy előnye, hogy szinte bárhol megvásárolhatóak, és nem csak kávét képes csinálni, hanem tejkapszulával cappucinót macchiatot és más tejes kávékat. Persze sokan ódzkodnak a tejportól,és így meglehetősen drága egy kávé előállítási költsége, de az alapkoncepció nem rossz. A kávén kívül kakaót is lehet készíteni a géppel (nem meglepő módon Nesquicket), de ez számunkra teljesen értelmezhetetle,n mivel a kakaó hagyományos elkészítése max 2 perc (fogjuk a port, beletesszük a poharunkba, majd mehet rá a valódi tej), és jóval olcsóbb.

dolce640

A Lavazza cég két típusú kapszulát is kínál, a Blue illetve az Espresso Point névre hallgatnak. A műanyag kapszulákat gyakorlatilag csak online lehet megvásárolni, a gépek ára pedig az euro árfolyam függvényében változik. A cég viszont többféle használt gépet is kínál. A kapszulák ára átlagos, de típusonként minimum 100-at kell megvenni belőlük. Az, hogy melyik fajtát választjuk rajtunk áll, a cég biztosítja a lehetőséget a kávé kipróbálására.

lavazza640

A Tchibo nemrég jelent meg nálunk kapszulás kávéival és tematikus termékeket áruló boltjaival. A Caffisimo gépek közt találni kicsit és nagyot, attól függően mennyi helyünk van. A gépek mindegyike főz német kávét (filteres), eszpresszót és tejeskávékat is, a tejhabosítónak köszönhetően.

tchibo

Az egyik legnagyobb német multi, az Aldi felismerte, hogy a népek szeretnek egyszerűen kávét főzni, ezért piacra dobta olcsó gépeit, melyhez a legolcsóbb kapszulákat ők kínálják. Egy kapszula ára mindössze 70 forint, és hét típus elérhető az üzletekben.

640hofer Subseite
Név Ár Fajták száma Házhozszállítás Üzletek száma Kapszula anyaga Visszagyűjtés Gép ára
Nespresso 110-130 Ft 16 van (990-1490 Ft) 1 aluminium van 40.000-134.490,-
Illy 157 Ft 7 van (1587 Ft) 12 műanyag nincs 55.890,-
Dolce Gusto 100-199 Ft 14 van (1200 Ft) Tesco, Spa, Metro műanyag nincs 24.490-46.190.-
Lavazza Blue
89-105 Ft
9 van (1200 Ft)
1 műanyag nincs 155-2710 euro!
Espresso Point 89-105 Ft 5 van (1200 Ft) 1 műanyag nincs 125-585 euro!
Tchibo 99-109 Ft
10 van (1250 Ft)
7 műanyag nincs 15.192-23.992.-
Aldi 70 Ft 5+2 nincs 86 műanyag nincs 17.900-19.900,-

Mindegyik cég ingyen szállít ki bizonyos összeghatár felett, ez általában 10.000 forintnál kezdődik.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek