Növesszen hajat rozmaringgal, mézzel vagy kókuszolajjal

Ismerős az érzés, amikor a kért egycentis, egészségügyi hajvágás sokkal többre sikerül? Vagy egy elrontott hajfestés után kell a tervezettnél sokkal többet vágni? Esetleg a hirtelen felindulásból kért vagány új frizura a végeredményt elnézve már nem is tűnik annyira jó ötletnek? A sok vasalás és formázás miatt roncsolódott a haja szerkezete? Vagy csak úgy, magától is állandóan eltöredezik a haja vége, és emiatt nem tudja megnöveszteni? Szeretné minél hamarabb meg nem történtté tenni a balesetet? Megmondjuk, mit kenjen a  hajára.

Az emberi haj havonta átlag egy centimétert nő, ami azt jelenti, hogy egy rosszul sikerült hajvágás, hajfestés hetekre vagy akár hónapokra is tönkreteheti az összképet, és ezzel a hangulatunkat. Ilyen helyzetben a hónapok hosszú éveknek tűnhetnek, és hiába a hajszesz meg a drága ampullás termékek, nem sokat segítenek. De szerencsére erre a problémára is akad házi megoldás.

stockfresh 451739 beauty-portrait sizeM

Elöljáróban azért jegyezzük meg, a töredezett hajat mindenképp kezelni kell. Nem feltétlenül kell azonnal levágatni, először próbálja meg helyrehozni. Kúraszerűen alkalmazzon hajpakolást, vagy kenjen rá kókuszzsírt, és ne fésülje túl gyakran. Ha esetleg megteheti (és kibírja), hogy pár napig zsírosnak látszik a haja, hagyja is rajta a kókuszzsírt, amíg tudja (esetleg feláldozhat rá egy hétvégét). Ilyenkor ha a a felkent adagot már beszívta a hajvég, kenjen rá újabbat, északára pedig lazán tűzze fel, vagy tegye puha sapka alá és aludjon úgy. Hosszabb távon pedig kezdje óvatosan csökkenteni a hajmosások és hajszárítások számát heti egyre, és használja az alábbi hajnövesztők közül azt, amelyik a legszimpatikusabb.

Az alábbi pakolásokat hetente egyszer alkalmazza a hajmosás előtti éjszakán, vagy a hajmosás előtt pár órával.

Élesztő és méz

Nekem ez vált be a legjobban. Egyszerű, gyorsan kész, és tényleg csodákat művel a hajjal. Viszont ügyelni kell, hogy ne maradjon több órát a fejen, mert úgy elég nehéz kimosni; és mivel a haj megkeményedik tőle, meg is törheti. Keverjen össze 15 gramm élesztőt két evőkanál (bármilyen) mézzel, és kenje a haja végére, illetve masszírozzon a masszából a fejbőrébe is. A keverék elég folyós lesz, a legjobb, ha egy hajfestékes tálban készíti el a löttyöt, és úgy mártja bele a haját. Miután elkészült, vegyen fel zuhanyzósapkát, csavarjon rá törülközőt, és egy-két óra után mossa le.

Tipp: ha marad az élesztős mézből, kenje az arcára, nagyon puha lesz tőle a bőr.

Hagyma, fokhagyma és rozmaring

Zúzzon pépesre egy fej vöröshagymát és négy-öt gerezd fokhagymát, majd adjon hozzá pár csepp rozmaringolajat. Masszírozza a fejbőrébe, hagyja rajta a pakolást pár órára, majd alaposan öblítse ki. (Ha kibírja, hogy bűzölög az ágyban, lefekvés előtt kenje fel a masszát, és csak másnap reggel mossa le. Persze nem árt sapkát húzni rá, és felkészülni a komplett ágyneműmosásra.) Ez a megoldás is nagyon klassz, de sajnos elég szúrós szagú, bár ezen a rozmaringolaj enyhíthet egy kicsit. Megoldásként lehet citromlevet használni a hajmosás után, de nincs garancia, hogy minden esetben eltünteti a szagot. Egyszerűen csak öntse le a haját citromlével, de akár keverhet még hozzá egy kis rozmaringolajat is. Vigyázat! Sebes fejbőrre ne alkalmazza, mert az olaj és a hagyma is marhatja a már amúgy is sérült hámréteget.

Orfű, 2010. november 24. Másodszor virágzik a rozmaring (Rosmarinus officinalis). Az eddig szokatlanul meleg novemberi időjárás virágzásra késztette a Mecsekben honos kora tavaszi virágokat. Szirmot bontott a hóvirág, az illatos hunyor és a kankalin is, emellett számos növény másodvirágzásba kezdett. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Orfű, 2010. november 24. Másodszor virágzik a rozmaring (Rosmarinus officinalis). Az eddig szokatlanul meleg novemberi időjárás virágzásra késztette a Mecsekben honos kora tavaszi virágokat. Szirmot bontott a hóvirág, az illatos hunyor és a kankalin is, emellett számos növény másodvirágzásba kezdett. MTI Fotó: Kálmándy FerencKálmándy Ferenc

Tipp: az illóolajat soha ne vigye fel a bőrre hígítás nélkül, és mielőtt alkalmazná, próbálja ki, hogy nem vált-e ki allergiás reakciókat.

Ricinusolaj, tojássárgája és élesztő

Keverjen össze egy borsónyi élesztőt egy tojássárgájával és két evőkanál ricinusolajjal. Ezt a pakolást akár egész éjjel fent hagyhatja a haján. Az előző pakolásokhoz hasonlóan, tegyen a fejére zuhanyzósapkát, és csavarjon rá törülközőt. Ha pakolással alszik, a törülközőt helyettesítheti egy jó meleg kötött/polár sapkával. Ne aggódjon, hogy koszos lesz. Simán ki tudja mosni belőle az olajos cuccot.

Tipp: a ricinusolajat tegye pár másodpercre a fűtőtestre vagy a mikróba, így folyósabb lesz.

Kókuszolaj és rozmaring

Melegítsen meg egy kis kókuszzsírt gőzfürdőben vagy a mikróban, és adjon hozzá két-három milliliter rozmaringolajat. Masszírozza a fejbőrébe, és tegyen belőle a hajvégekre is. Ha túl híg az ápoló massza, törjön bele villával egy kis avokádót, és úgy vigye fel a hajára. Ez a pakolás is nyugodtan fent maradhat éjszakára is.

Almaecetes öblítés

Hasznos hajmosás után. Az ecet lemossa az elhalt bőrt és a zsírt a fejbőrről. Ez azért klassz, mert az elhalt hámsejtek eltömíthetik a hajhagymákat, ami lassíthatja a hajnövekedést.

Íme a recept: két pohár meleg vízhez adjon tíz evőkanál almaecetet, és ezzel öblítse le haját hajmosás után. Ha nem bírja az ecet erős szagát, tegyen illóolajat a keverékbe.

Azért ne várjon csodát: az első használat után azon kívül, hogy szép és puha lesz a haja, centikben még nem mérhető az eredmény.

Nyilván ezekkel a módszerekkel sem nő azonnal tíz centit a haja, de a fejbőr táplálásával mindenképpen meggyorsítják a növekedést, és a roncsolódott haj szerkezetét is helyrehozzák. A pakolás(ok) kitartó alkalmazásával egy-két hónap után már lesz látható és mérhető eredmény.

Oszd meg másokkal is!
Mustra