6 tipp a helyes hajszárításhoz

Hajat szárítani mindenki tud, gondolnánk, pedig több ponton is bukhat a dolog, és ilyenkor mind a frizura, mind maga a haj könnyen tönkremehet. Nem árt ésszel nekiesni a feladatnak, amiben segíthet, hogy a Huffington Post kifaggatta a New York-i és Los Angeles-i celebek egyik legfelkapottabb fodrászszalonjában, Sally Hershbergernél dolgozó Teddi Cranfordot, aki elárult pár trükköt a helyes hajszárításról.

Nem mindegy, mivel

Akár hajszárításhoz, akár egy egyszerű fésülködéshez használnánk, az első és legfontosabb, hogy kiválasszuk a megfelelő kefét. Cranford szerint a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha fémből készültet használunk, mivel az igen gyorsan felmelegszik, ami pedig könnyen károsítja a szálakat. Helyette válasszunk nylon-, vagy vaddisznósörte körkefét, ami ragyogóan selymessé és puhává teszi a hajat.

Az is számít, milyen erősen és hőfokon dolgozik a szárító

Amennyiben göndör hajat próbálunk formázni, akkor semmiből se válasszuk a legmagasabb fokozatot, bármennyire is sietünk. „Használjunk ekkor alacsony levegő-, illetve hőfokozatot, máskülönben túlszárítjuk a hajat, úgy pedig sokkal nehezebben dolgozhatunk vele” – magyarázza Cranford, miért érdemes félretenni a türelmetlenkedést.

Az se mindegy, honnan fúj

Lehet, eddig nem is gondoltunk rá, de a szakértő szerint az sem mindegy, hogy milyen szögben áll a hajszárító és a kefe. Ha lágy hullámokat szeretnénk, akkor az utóbbit tartsuk függőlegesen, az előbbi pedig vízszintesen álljon, mivel így sokkal pontosabban lehet formázni.

Ne tartsa egy helyben

Ha sietünk, a legmagasabb fokozatok választása mellett (amit ugye, lehetőleg kerüljünk) hajlamosak vagyunk abba a hibába is beleesni, hogy a hajszárítót sokáig egyetlen területen használjuk, hogy gyorsabban száradjon meg a hajunk. Lehet, hogy így valóban hamarabb is végzünk, a hajszálainkkal viszont jól elbánunk, mert gyakorlatilag megsütjük őket. A tanulság tehát, hogy bármennyire is sietünk, akkor is mozgassuk folyamatosan a hajszárítót, mert így kevésbé káros.

Ossza fel tincsekre

Erre legtöbben valószínűleg maguktól is rájöttek már, Cranford szerint azonban általában rosszul csinálják. A helyes módszer: válasszunk egy tincset a fejtetőn – ha szükséges, csatoljuk is félre –, majd ezzel a módszerrel elölről hátrafele haladva szárítsuk meg a hajunkat.

Húzza ki feszesre

Fontos, hogy amikor egyenes frizurát szeretnénk magunknak kreálni, akkor azok a tincsek, melyeken épp dolgozunk, a tövüktől a végkig legyenek feszesek, tehát jól húzzuk ki őket (persze, azért ne túlságosan). Ez azért fontos, mert csak  ekkor száradnak meg egyenletesen és így lesznek kezelhetőek. Ha van forgónk, akkor mindenképp ezt a módszert alkalmazzuk! A fodrász szerint ezt érdemes mindannyiszor így elvégezni, ahányszor átmegyünk egy-egy részen (általában 10 alkalommal elegendő).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek