no

Új év, új élet lustáknak és fogadalomszegőknek

Az ünnepi nagy zabálások után mindenki elhatározza, hogy legkésőbb nyárra formába hozza magát, ezért fogyókúrázni vagy edzeni kezd. Mindkét témával sokat foglalkoztunk már, most azt nézzük meg, hogyan spórolhatunk időt azzal, ha összekötjük a hasznost a hasznossal, és otthoni tevékenységeink közben próbálunk megszabadulni a felesleges kilóktól. Persze szó esik majd a fogadalmakról is, amelyeket nem is olyan nehéz betartani. Részletek a hajtás után!

Azt eddig is tudtuk, hogy a házimunkának sok jó hatása van, bár önmagában talán nem elég.  „Tény, hogy a negatív energiamérleg kialakításában segítségünkre lehet, hiszen minden fizikai aktivitás kalóriafelhasználással jár. Azonban a házimunka zsírégető hatásáról értekezni lelkiismeretünk megnyugtatására jó, egyébként más értelme nincs” – nyilatkozta korábban Szalka Andrea aerobik- és személyi edző . Sebaj, ezen könnyű segíteni. A Pinteresten például többször is belefutottam Violet Sage Lazy Girl Fitness sorozatába, amely jól jön azoknak, akik valami oknál fogva ódzkodnak az edzőteremtől. Gondolta volna ön, hogy fogmosás, könyv- vagy újságolvasás, tévézés, a mosott holmik hajtogatása, főzés vagy mikrózás közben is tehetünk azért, hogy ne remegve várjuk a bikiniszezont?

De a háztartási aerobic nem új keletű dolog ám, Stevie Markovich 2002-ben adta ki Aerobic Housecleaning Lifestyle című videóját. A férfi már 16 éve alkalmazza ezt a módszert, özel a hatvanhoz elég jól tartja magát, és annyi kalóriát éget el a házimunkával, hogyha kedve tartja, nyugodt szívvel fogyaszt el egy adag vanília fagylaltot – írja a Wall Street Journal. A gyakorlatokat tartalmazó felvételt, amelynek eredetije 1995-ben készült, a harcművészetekben jártas Stevie Markovich  állítása szerint folyamatosan frissíti. Carol Torgan, a cikkben megszólaló szakértő szerint semmi baj nincs azzal, ha fogmosás, porszívózás közben emelgetjük a sarkunkat, de semmit sem szabad túlzásba vinni, mert a térdünk bánhatja, sőt, edzés közben jóval többet lélegzünk be a tisztítószerek káros anyagaiból.

Bár a WSJ cikke szerint az Aerobic Housecleaning Lifestyle nem is váltotta be a hozzá fűzött reményeket, feltűnt egy konkurens is a színen Carolyn Barnes, azaz Clean Momma személyében. Úgy tűnik, neki bejött a dolog, ugyanis a saját DVD és az óraadás mellett már egy könyvet is kiadott arról, hogy milyen gyakorlatokat végezhetünk a konyhában, a nappaliban, illetve mosás közben. Barnes állítása szerint 30 kilótól szabadult meg fia születése után ennek a módszernek köszönhetően, de hát mi mást is mondana. Egy próbát persze megér. Így tett az ABC egyik munkatársa is, és rájött, így valóban több kalóriát éget el adott idő alatt, mintha csak porolna, pakolna. Íme, egy kis ízelítő:

Még mindig nem érez magában elég indíttatást a testmozgásra? Nincs egyedül, a Huffington Post egyik szakértője, Lauren Boggi össze is foglalta, hogy mik a leggyakoribb kifogások, amelyeket azok emlegetnek, akik nem akarnak edzeni.

1. és 2. Az idő- és a pénzhiány, amik ellen nem is olyan nehéz küzdeni, mint gondolnánk. Boggi szerint fontos a szervezés, és ugye nem kell feltétlenül edzőterembe járni, hogy fitten tartsuk magunkat, ott vannak például az interneten is elérhető tornavideók. Ami az otthondi edzést illeti, Béres Alexandra szerint aki be tudja tartani a szabályokat, következetes, nyugodtan maradhat otthon, hiszen ezzel pénzt és időt is spórol. Aki viszont szeret társaságba járni, motiválja mások jelenléte és fél, hogy könnyen kizökkenti valami, akkor irány az edzőterem!

3. Sokan takaróznak azzal, hogy nem szeretnek mások előtt tornázni, mert biztos rossz és csúnya dolgokat gondolnak róluk. Boggi szerint a többség pont azért jár edzőterembe, mint mi, szóval ne törődjünk mások véleményével, koncentráljunk a saját céljainkra.

4. Vannak, akik arra hivatkoznak, hogy túl idősek, kövérek vagy fáradtak. A szakértő szerint sokan alábecsülik magukat, és sokkal többre képesek, mint gondolnák, és soha nincs késő, hogy formába hozzuk magunkat.

tk3s 56-mst 00224

5. Akadnak olyanok, akik a sérülésektől, fájdalmaktól tartanak. A szakértő szerint fontos tudnunk, hogy mit bír el a szervezetünk, és ennek megfelelően kell mozgásformát választani, és bizonyos gyakorlatokat többféleképpen is el lehet végezni.

Persze az iVillage is megalkotta a saját listáját, csak ők azt nézték meg, hogy mihez tartsuk magunkat, ha nem akarjuk bukni a fogadalmainkat. Az első pontban kiemelik, hogy csak olyan fogyókúrás, edzési módszereket válasszunk, amiket nem kínzásként élünk meg, így biztosan nem hagyjuk abba a felénél. Az is fontos, hogy ne álljunk rá túl sokszor a mérlegre, inkább úgy ellenőrizzük az eredményt, hogy felpróbálunk egy ruhát, ami korábban nem volt jó. Ja, az sem mindegy, hogy edzés közben mit viselünk, az elnyűtt póló és melegítő helyett idővel vegyünk fel feszesebb, nőiesebb holmikat. Ne gondoljuk azt, hogy ha kihagyunk egy étkezést, akkor azzal majd sokat fogyunk, szóval ne a mennyiségen, hanem a minőségen változtassunk. Állítólag akkor a leghatásosabb a fogyókúra, ha hétfőn vágunk bele, sőt, nem árt naplót vezetni az étkezéseinkről. És persze ők is megemlítik, hogy az otthoni üres járatokat érdemes kihasználni egy kis testmozgásra.

Az új évi fogadalmaknak a FitSugar is szentelt egy anyagot. Ők azt gyűjtötték össze, hogy melyek azok a hasznos ígéretek, amelyeket nem olyan nehéz betartani.

1. A liftezés helyett inkább lépcsőzzünk.

2. Mesterséges édesítők helyett használjunk például sztíviát.

3. Ne feledkezzünk el a nyújtásról.

4. A fogmosás mellett öblögessünk is.

5. Igyunk sok zöldséglevet.

6. Ebéd vagy kávészünet közben gyalogoljunk, ne a legközelebbi boltból, étteremből, kávézóból szerezzük be az ételt, italt.

7. Kapcsoljuk ki vagy pakoljuk el a mobiltelefont, ha pihenünk vagy alszunk.

8. Próbáljunk valamilyen új mozgásformát. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérdezzünk meg egy szakértőt.

9. Együnk teljes kiőrlésű péksüteményeket.

10. Mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű víz.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek