Így készítsen hógömböt

A hógömb olyan játék, amit nem csak gyerek, de felnőtt is szívesen nézeget. Mert nem csak a vásári, durván giccses darabok léteznek, hanem szépek is, csak azokért sajnos elég mélyen a pénztárcába kell nyúlni. Azt viszont   kevesen tudják, hogy nem is nagy ördöngösség elkészíteni magunknak egy ilyen kis csodát, és még csak nem is kerül többe ezer forintnál. Persze, természetesen meg kell venni a hozzávalókat, mert nem mindenkinek van  otthon a polcon például glicerin, vagy éppen csillámpor, de előbbiből egy üveg csak hatszáz forint, ami rengeteg hógömb elkészítéséhez elég; utóbbiból egy fiola meg 2-300 forint, és szintén sokáig kitart. Mindenképpen nézze végig a galériát, mert hasznos tippeket láthat benne!

A hógömb elkészítéséhez szüksége lesz lehetőleg egy szép formájú üvegre (de ha ilyen nincs, egyszerű befőttes/bébiételes üveg is megteszi), ragasztópisztolyra, szilikonos ragasztóra, levegőn száradó gyurmára, akrilfestékre, figurára, csillámporra, pár szép szalagra vagy csipkére, glicerinre és desztillált vízre. A glicerin azért kell, hogy a csillámok lassabban hulljanak alá, miután megrázta a gömböt, a sima csapvíz helyett pedig azért kell desztilláltat használni, hogy idővel ne algásodjon be a kész mű.

Így készítse el

Próbálja el, milyen lesz a kész mű: az üveg fedelének az aljára rendezze el a figurát (ha többelemes a kompozíció, azt is) majd tekerje rá fejjel lefelé az üveget (ez azért fontos, mert ha egy kicsivel is arrébb ragasztja a tetőbe az elemeket, előfordulhat, hogy nem tudja jól lezárni a hógömböt). Amikor ezzel megvan, essen neki a ragasztópisztollyal, és ragassza a helyükre a figurákat. Szórhat mellé csillámport is, ami ilyenkor beleragad a ragasztóba (a fehér csillámpor havas hatást kelt az üvegben.) Várjon körülbelül tíz percet, amíg a ragasztó már biztosan megkötött és szilárdan tart.

Keverjen a desztillált vízhez egy kevés glicerint, majd öntse az üvegcsébe, és szórjon hozzá még egy kevés csillámport. Ismét essen neki a ragasztópisztollyal a műnek, nyomja körbe a tető belső szélét, és jó erősen csavarja rá az üvegre. Ismét várjon pár percet, majd a szilikonos ragasztóval kívülről is ragassza körbe az üveg peremét, ahol a tetővel találkozik, hogy a folyadék ne tudjon később kiszivárogni. Ennél a műveletnél nem baj, ha egy kicsit melléfolyik a ragasztó, mert ezt úgyis eltakarja a köré építendő gyurmaperem és/vagy a díszszalag.

Először gyúrja át a gyurmát, hogy átvegye a keze hőmérsékletét, és jól formázható legyen, majd készítsen talpazatot a hógömbnek. A gyurma körülbelül öt óra alatt szárad meg, csak azután lehet olyan színűre festeni, amilyenre csak szeretné. (Én este készítettem el a gömböt, és másnap reggel festettem meg a gyurmát.) Ügyesebbek mintákat is festhetnek rá, de az is nagyon klasszul néz ki, ha sötétben világító festékkel vonja be az egészet. A festék viszonylag hamar, egy-két óra alatt teljesen megszárad. Aki nem a gyurmatalpra szavaz, egy ügyesen megkötött (és ragasztóval azért biztosan rögzített) szalaggal takarhatja el az üveg tetejét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra