no

Havi edzés mindössze 1140 forintért

Tornázni alapvetően nem túl izgalmas dolog, bár bevallom igen irigylem azokat, akik csillogó szemmel képesek arról beszélni, milyen csodálatos dolog egy step aerobic vagy egy spinning óra. Előbb-utóbb azért sokan ráveszik magukat a mozgásra. Csakhogy nem mindenkinek van ideje vagy pénze elmenni egy fitneszterembe, arról nem is beszélve, mennyire lehangolónak érzik egyesek, ha feszes testű 18 évesek ugrálnak körülöttük. Nekik találták ki az internetes edzéseket.

Vannak, akik nem akarnak torrentezni, vagy mert nem értenek hozzá, vagy mert morálisan elítélik az ilyesmit. Ennek ellenére szívesen tornáznának otthon, és erre hajlandóak némi pénzt is áldozni.

Akik most kezdik az edzéseket, azoknak érdemes értelemszerűen a kezdőknek való gyakorlatokat választani, még ha úgy is érzik, hogy többet bírnának. Én a múltkor egy egy órás fenék-comb kombónak ugrottam neki, és utána napokig félig mozgásképtelen lettem. Azoknál a mozgásfajtáknál, ahol a gyakorlatok pontos elvégzése különösen fontos (pilates, TRX, jóga), érdemes legalább egy-két alkalommal felkeresni egy edzőtermet, ahol megmutatják, mennyit számít, ha akárcsak 5 centivel arrébb van a csípőnk, mint kéne. Ha erre nincs esélye, akkor egy alap DVD beszerzése sem árt, vagy egy olyan oldal felkeresése, ahol a legfontosabbak elhangzanak. Ez nem csak a sérülések elkerülése miatt fontos, hanem azért is,hogy a gyakorlatok igazán hatékonyak legyenek.

Online torna

Az online torna olyan interneten elérhető videókat takar, mely teljes edzést, vagy valamely izomcsoportra ható gyakorlatokat mutat be edző segítségével. A videók egy része a számítógépre menthető, mások csak online tekinthetőek meg. A világhálón szinte bármilyen edzéstipust meg lehet találni, jógától a bokszig.
tk3s af00923 466

A tornákhoz mindössze egy törölköző, egy üveg víz, kézi súlyzó (ezt jól lehet helyettesíteni különböző mértékben töltött vizes flakonnal) szükséges, egyes esetekben hozzájön még a labda vagy tornaszalag. Akinek van matraca, azon végezheti a mozgást, de egy összehajtott takaró is megfelelő egy darabig.

Megnéztük milyen a felhozatal a fizetős videókból, és mik nehezítik a választást. Meglepetésünkre a Rubint-Schobert páros még nem fedezte fel az online videókban rejlő üzleti lehetőségeket, de a dolog nyilván nem várat sokáig magára. Addig is marad a csekély számú magyar oldal.

Ami annyira csekély, hogy nagyjából ki is merül a Fitvideo.hu oldalban, ahol 113 tornából választhatunk. A választékban a 26 perces tornától egy órásig számos lehetőség akad, tornától függően változik, hogy egy vagy két kreditet kell-e fizetni. Az edzéseket különböző kategóriákba sorolják a pilatestől a zsírégetésig. Lehet edzőre vagy óratípusra keresni, naptárba menteni az edzéseket. Sajnos online tervező nincs az oldalon, így aki mondjuk fogyni és feneket formálni szeretne, az magára van utalva.Dicséretes viszont, hogy külön van túlsúlyosoknak és kismamáknak szóló edzés. A vásárlás után azonnal lehet tornázni, és ha félbemaradt a torna, azt is lehet később pótolni.Az oldalon vagy kreditet vagy bérletet lehet venni. A havi bérlet 2990 Ft, ezért napi 3 kredit jár. Húsz kredit 2500 Ft (a hosszabb edzések általában 2 kreditbe kerülnek), így ez 10 alkalomra jó.

fit1

Az Ultamate Pilates oldalon nem meglepő módon csak pilates edzéseket találunk. Négy csomagból lehet választani, a basic, deluxe, premiere és ultimate természetese mind árban, mind nyújtott szolgáltatásban eltér egymástól. A basic teljesen ingyenes, ezzel 8 gyakorlatsort lehet megnézni illetve bárhányszor ismételni. Azt hittem, nyilván csak pár perces gyakorlatsorok érhetőek el, de simán lehet találni köztük akár egy 50 perces kezdőknek való órát is, illetve szalagos és labdás gyakorlatokat.

Havi 10 dolláért (kb 2280,- Ft) a teljes basic verzió elérhető, plusz 3 anyag ingyenes letöltése, valamint hozzáférés a teljes speciális gyakorlatsorokhoz. Ilyen például a cardiolates, mely a zsírégetést vegyíti a pilatessel.

A Think Q fitness oldalon kismamák, erősen túlsúlyosok, idősek, esküvőre készülők, gyerekek, várandósok és a táncot kedvelők is találhatnak maguknak videókat. Regisztráció után lehet vásárolni, bankkártyával. A tornák 0,49 fontba (kb 183 Ft) kerülnek, ebben vannak 10 és 50 percesek egyaránt.

fit2

A Top10 Reviews tesztjének győztese a Train With Me Online lett, mely több száz videót ad havi 6 dollárért (1368 Ft). Meghatározott célra kereshetünk videót, nyomon követhetjük alakulásunkat, edzésnaplót készíthetünk, illetve kinyomtathatjuk a gyakorlatokat, ha az edzőteremben szeretnénk kivitelezni azokat. Minden héten kerülnek fel új videók, így gyakorlatilag megunhatatlan az edzés. Hátrány, hogy a videók nem nagyíthatóak ki, így kevésbé élvezetes a program.

A Workouts on Demand oldalon a tagdíj mindössze 5 dollárba(1140 Ft) kerül havonta, ezért az árért gyakorlatilag bármennyi videót letölthetünk. Persze jár az online tervező, az elmenthető edzésterv, és különféle tipusú gyakorlatok között lehet keresgélni a pilatestől a step-aerobicig. Persze fórumozhatnak is a lelkes tornázók, és többféle kalkulátor is található az oldalon, a szénhidrát beviteltől a helyes étkezési arányokig.

fit4

Persze akit nem zavar, hogy ugyanazokat a gyakorlatokat végzi, vagy szeretne egy komplett programot kapni, azok számára is van megoldás, ebben a cikkben már összeszedtük a legjobb DVD-ket, ha pedig valaki attól félne, elvész a nőiessége ha túl izmos lesz, az ezt a videót nézze meg.

Akik pedig egy lépést sem tesznek az okostelefonjuk nélkül, azok tanulmányozzák a fitness appokról szóló cikkünket.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek