14 rossz szokás, ami mégis hasznos

Már korábban is írtunk arról, hogy bizonyos dolgok, amik rossz szokásnak tűnhetnek (vegyük például az álmodozást vagy a munkahelyi nassolást), lehet, hogy az előnyünkre válnak. Most következzen még 14 olyan dolog, amiket elsőre nagyon bosszantónak találhatunk, de lehet, hogy éppen az életünket mentjük meg. Bizony, nem ciki, ha valaki nem veti be az ágyát vagy munka helyett facebookozik egy laza 10 percet.

1. Későn kelés

A korán kelőkről azt tartják, hogy sokkal hatékonyabbak, egészségesebbek, mint azok, akiket reggel nem lehet kirobbantani az ágyból. Ha azonban pont rosszkor szakítjuk meg az alvási ciklusunkat, az negatívan hat a teljesítményünkre, így nem baj, ha valakit hagyunk egy picivel tovább aludni. Mielőtt nagyon elkezd örülni: ez sajna még mindig nem mentség arra, hogy rendszeresen elkéssen a munkahelyéről. További jó hír, hogy a Brunel Egyetem kutatása szerint a kora reggeli kemény edzés gyengítheti az immunrendszerünket, úgyhogy nem kell tovább próbálkozni az önsanyargatással, elég, ha délután megy edzeni, mikorra már kellőképp összeszedte a lelkierejét hozzá.

2. Bevetetlen ágy

Allen P. Rathey, a Healthy House Institute elnöke szerint nem feltétlenül kell lelkiismeret-furdalást éreznünk, ha reggel már nem jut idő arra, hogy bevessük az ágyat. Így ugyanis belepállik az éjszakai nedvesség, a poratkák pedig oda- és vissza lesznek az örömtől, szóval inkább hagyjuk, hogy az ágynemű egy kicsit kiszellőzön mielőtt a lepedőt és takarót gondosan elrendezzük.

3. Fánk reggelire

A Virginia Commonwealth University kutatása szerint azok a nők, akik reggelizés közben nem számolgatják a kalóriákat, akár háromszor többet is fogyhatnak, mint azok, akik mondjuk fánk helyett a korpára szavaznak. Daniela Jacubowicz, a The Big Breakfast Diet című könyv szerzője szerint ez annak köszönhető, hogyha megjutalmazzuk magunkat valami kis finomsággal, sokkal több boldogsághormon termelődik a szervezetünkben, ami beindítja a zsírégetést, miközben a szénhidrát utáni sóvárgás csökken. És hogy miért jó, ha rögtön ezzel kezdjük a napot? Azért, mert ez a hatás akár 11 órán keresztül vagy még tovább is kitart – írja az iVillage.

74408237
Chad Buchanan

4. Rágózás

A hangos csámcsogás, a nyitott szájjal kérődzés megbocsáthatatlan bűn, de a kulturált rágózás igenis hasznos, mert segít koncentrálni, jó stresszoldó és segítségével az ételmaradékok egy része is eltűnik a fogaink közül. Ezt állítja legalábbis Marjorie Nolan, az American Dietetic Association szóvivője.

5. Halogatás

A Calgary Egyetem kutatása szerint a nők 75 százaléka néha, negyede pedig naponta kis időre felfüggeszti bokros teendőit, és inkább az internetet böngészi, vagy egyéb, nem annyira hasznos tevékenységet végez. Német kutatók szerint viszont egyáltalán nem baj, ha pár percre kiszállunk a mókuskerékből, hogy körülnézzünk a Facebookon, a Pinteresten és hasonlók. A szakemberek szerint egyébként a sok, kicsi szünettel sokkal többre megyünk, mint egy hosszabbal.

6. Fészkelődés

Bár gyerekként mindig ránk szóltak, ha nem tudtunk nyugton ülni, most már izeghetünk-mozoghatunk a széken, sőt, egyenesen ajánlott. A Mayo Klinika tanulmánya szerint akár 40 százalékkal is hatékonyabb lehet a zsírégetés annál, aki nem bír nyugton ülni. Persze a lábrázogatás, ujjal dobolás és társai nem pótolják a rendes testedzést, de ártani sem ártanak, sőt. Stephen Sinatra, a Reverse Heart Disease Now című könyv szerzője szerint a fészkelődés a stressz levezetésében is segít.

tk3s 1763986highres

7. Pletykálkodás

A Brown Egyetem kutatása szerint 20 percnyi traccsparti a legjobb barátnőnkkel elég ahhoz, hogy négy órára búcsút intsünk a stressznek, szorongásnak, belső feszültségnek. Ha pedig pozitív, kellemes pletykákat terjesztünk, akkor hosszú távon is sokat javul a lelkiállapotunk, és már három hónapon belül látványos eredmény érhető el. Ezt állítja legalábbis Scott Haltzman, a The Secrets of Happy Families című könyv szerzője.

8. SMS-ezés

Bár vannak helyzetek, amikor nem illik nyomkodni a telefonunkat, több kutatás is bebizonyította, hogy azok, akik rendszeresen üzengetnek egymásnak a barátaikkal, kevésbé lesznek levertek, depressziósak, mint azok, akik nem kommunikálnak ennyit ismerőseikkel. A Mount Sinai Kórház szerint egyébként a barátok sokat segíthetnek abban is, hogy megszabaduljunk a káros szenvedélyeiktől, mint például a dohányzástól.

9. Káromkodás

Ugyan a szitkozódás egyike a legrosszabb szokásoknak, .de indokolt helyzetben védekezhetünk azzal, hogy ez remek fájdalomcsillapító. Ez derült ki legalábbis a Keele egyetem kutatásából és a Myth Busters mellékelt kísérletéből is.

10. Kávézás

Egy harvardi kutatás szerint azok a nők, akik naponta legalább két csészényi kávét isznak, kevésbé depressziósak, a hollandiai Utrecht egyetemén végzett vizsgálat szerint pedig napi három csésze elfogyasztása 25 %-kal csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

11. Kimaradt zuhany

Bár a személyi higiénia nagyon fontos, nem baj, ha néhanapján – mondjuk, amikor nem edzünk vagy végzünk kemény fizikai munkát – kimarad egy zuhanyzás. Így nem is szárad ki annyira a bőrünk, és a  a bőr normál baktériumflóráját is kíméljük.

12. A dühroham

Nyilván semmi jó nem származik abból, ha valaki folyton dúl-fúl, de néha ki kell adnunk magunkból a felgyülemlett feszültséget. Így kevésbé leszünk stresszesek, és még egy szívrohamtól is megkímélhetjük magunkat. Egy svéd kutatás szerint azoknál a férfiaknál, akik magukban fortyogtak a munkahelyi sérelmek miatt, kétszer akkora volt az infarktus veszélye, mint azoknál, akik kiadták mérgüket.

tk3s 10102011 013841
Jill Horvath

13. A lustaság

Bár ez nem minden esetben mentség arra, hogy ne mozogjunk rendszeresen, azért néha a lustaság is előnyünkre válhat. A Louisiana Állami Egyetem szerint az izzasztó, kemény edzés önmagában nem garantálja a fogyást, ugyanis hatására olyan vegyületek szintje nő meg a szervezetben, amelyek növelik az éhségérzetet. A Tokiói Egyetem kutatói azt javasolják, hogy egy hosszú edzés helyett mozogjunk egyszerre kevesebbet, de naponta több alkalommal.

14. Éjjeli bulizás

Nemcsak a mérsékelt italfogyasztás lehet jó hatással az egészségünkre, hanem az is, ha néha-néha kimaradozunk. Állítólag álmatlanság ellen érdemes alkalmanként egy jót szórakozni a haverokkal, mert ez csökkenti a szorongást, ami köztudottan nagy ellensége a jó és pihentető alvásnak. Arról nem is beszélve, hogy a Stanford Egyetem kutatói szerint éjjel kettő és reggel fél hét között legpihentetőbb az alvás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek