no

Spóroljon tízezreket hőszigeteléssel

Hajnalban már fagy, így itt az ideje utána nézni, hogy mit lehet tenni, hogy a lakásban melegebb legyen, a gatyánk mégse menjen rá a fűtésre. A legegyszerűbb persze a külső hőszigetelés lenne, és az ablakok kicserélése több rétegű üvegre, de ennek költsége nem kicsi, még ha ezeken a területeken is lehetne hosszú távon valóban sokat spórolni.

Utólagos falszigetelés

A Dryvit, Nikecell, vagy polisztirol szigetelés néven futó utólagos hőszigetelés a fűtési költségeket jelentősen csökkenti. Hátránya, hogy viszonylag drága, így a megtérülése hosszabb időt vesz igénybe. A falra 5-15 cm vastag polisztirol lapokat ragasztanak fel, melyet utólag bevakolnak. Ha pl. 300 négyzetméternyi homlokzatunk van, annak költsége 380.000 Ft körül lesz. Az árakat általában négyzetméterre adják meg, és attól is függ, milyen vastag szigetelőréteg kerül a falra. Érdemes körbekérdezni a környéken a szomszédoktól, akik meg tudják osztani a tapasztalaikat a mesterről.

Ablak-ajtó

Ha nincs pénz vagy lehetőség a fal külső szigetelésére, akkor érdemes felmérni az ablakok és az ajtók állapotát.

A hatásfok javításának egyik legelterjedtebb és házilag is kivitelezhető módszere a szigetelőcsík, mely márkától függően 60-130 forintért kapható méterenként. A D, E, P profilú kapható, melyek 2-5 mm-es réseket képesek megszüntetni. A számtalan márkában létező csíkok öntapadósak, ezeket csak fel kell ragasztani a nem nyíló részekre. Előnyük, hogy olcsóak, a hátrányuk, hogy nem tartósak.

stockfresh 1786311 window-insulator sizeM

Az ajtó aljára kerülhet küszöbrés-lezáró, vagy kefés ajtószigetelő csík, mely 1000 forint körüli összegért kapható. Ha macskánk van, és macskaajtóval rendelkezünk, akkor jelentős mennyiségű meleg tud távozni az ajtón át, ilyenkor nem árt, ha télre az ajtó elé lógatunk egy nehezebb anyagot, vagy függőnyt. Nálam évek óta jól bevált a cserge használata erre a célra. A felszereléshez csak egy karnis kell.

A függönyök segítségével sok energiát lehet megtakarítani, ehhez az kell, hogy a teljes ablakot elfedjük, de ha fűtőtest található az ablak alatt, arra ne lógjon rá. Az ablakpárkányra, vagy a két ablak közé érdemes huzatfogó párnát tenni, ezt varrni vagy venni is lehet, a legegyszerűbbtől, az egyedi darabokig kaphatóak, de akár házilag is megvarrhatjuk, főleg ha egyedi méretű ablakaink vannak.

Ideiglenes megoldásként szóba jöhet az ablakok külső keretének lefedése polisztirol csíkokkal, ez szintén a meleg távozását akadályozza meg. Sajnos, ha régi tipusú, egy üvegrétegű ablakaink vannak, akkor csak a csere vagy az újabb üveg felragasztása jöhet szóba.

Svéd ablakszigetelés

Nem tudjuk, valóban van-e köze Svédországhoz, mindenesetre ezen a néven terjedt el az a fajta szigetelés, melynek lényege, hogy egy árkot marunk vagy a tokba (ajtóknál általában), vagy a szárnyba (ablakoknál), és abba belepattintunk, belepréselünk egy olyan szigetelő profilt, ami, ha becsukjuk az ablakot, benyomódik a sarokba, így mindkét irányban kifejti szigetelő hatását.A technika olyan egyszerű, hogy akár otthon is megvalósítható, így csak a felsőmaró gép és a szilikon csík árát kell kigazdálkodni. A gépet egy napra 2500-4000 forintért lehet bérelni, de például az Ökoszolgálatnál 3 napra 7000-ért megkapjuk. A szilikon tömítők ára 180-220 forint között mozog méterenként.

Aki nem mer vagy akar önállóan belevágni, az természetesen számos mestert talál, akik elvégzik a feladatot. A munka mennyiségét méterben adják meg, az általunk fellelt összegek 700-900 forint körül alakulnak.

Léteznek hőszigetelő ablakfóliák is, ezeket 1000-4000 forint körüli összegért lehet megvásárolni, és csak az ablakra kell ragasztani. Ezt szintén lehet házilag vagy mesterrel csináltatni, és létezik belőle olcsóbb és drágább verzió is. A fóliákból létezik akár Uv-szűrős is, illetve fényvisszaverős.

Ha tetőablakaink vannak, arra is érdemes hővédő rolót vásárolni. Ha Velux ablakaink vannak, ez viszonylag sokba fog kerülni, egyéb márkáknál ez kicsit olcsóbb, de némi kreatívitás és két sin felhelyezésével egy vastagabb anyagot rögzíthetünk az ablak elé, ami valamennyit segít.

Fűtés

Akármilyen fűtésünk is van, érdemes hőtükör fóliát tenni a radiátor mögé. Gyakorlatilag egy polietilén hablemez, melyre fóliát ragasztanak. A gyártók persze 25 százalékos költségcsökkenést ígérnek, de azért ez túl szép lenne. A fólia megakadályozza, hogy a meleg levegő a falon keresztül távozzon, azáltal, hogy visszaveri a hőt. Ezt a fóliát szinte minden barkácsáruházban árulják. A fólia felszereléséhez nem kell levenni a radiátort, kis ügyességgel megoldható a felszerelése.

stockfresh 857002 dog-adjusting-comfort-temperature-on-radiator

Egy hőszabályozó segítségével sokat spórolhotunk. Egyrészt teljesen felesleges 22 fokon tartani a lakást, ha nem vagyunk otthon, másrészt még pénzkidobás is. Egy hőfokszabályzó segítségével percre pontosan beállítható mikor kapcsoljon be és ki a fűtés, illetve hány foknál kezdjen el újra fűteni. Napközbenre 18-19 fok bőven elég, illetve lefekvés után sem feltétlenül kell a 22.

Arról, hogy hogyan spórolhat még a gázszámlán, itt olvashat, ha viszont inkább a villanyon spórolna, akkor ezt a cikket olvassa el.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra