A 7 legjobb őszi kirándulóhely

Ősszel még azok is kimerészkednek a természetbe, akik egyébként kerülik az erdőket és a mezőket. Nem reprezentatív felmérésünkben megnéztük, hová érdemes kirándulni. Igyekeztünk olyan helyeket keresni, amit a gyerekek is élveznek, másoknak pedig a történelmi látnivalók lehetnek vonzóak.  

1. Esztergom-Dunakanyar

A Dunakanyar az első számú kedvence a pestieknek, hétvégente az utak megtelnek turistákkal. Nem véletlenül. Legyen szó a Rám-szakadékról, Visegrádról vagy Esztergomról, vagy Kismarosról. Innen indul a Királyréti Erdei Vasút, ami a gyerekeknek is nagy élmény. A vonatút fél óra, és a vonat a Királyrétre érkezik meg. Aki inkább gyalog menne, az Kismarosról indulva Zebegényig tud gyalogolni. A 15 kilométeres túra gyerekkel is bevállalható, főleg ha szereti a hajókat. Zebegényben van ugyanis Farkas Vince hajóskapitány magángyűjteménye, ahol mindenféle izgalmas tárggyal lehet találkozni. A túra szintkülönbsége alig 260 méter. Esztergom nem csak a Bazilika miatt lehet érdekes, a Királyi Palotában található Vármúzeum is izgalmas látnivalókat kínál a kisebbeknek.

Ha Dunakanyar, akkor nem lehet kihagyni a Rám-szakadékot,de ide hétvégén a tömeg miatt nem érdemes menni. Az autót Dömösön érdemes leparkolni, és onnan elindulni. A túra 4-5 éves kortól már bátran vállalható. Arra fel kell készülni, hogy a parkolás fizetős, de Dömös busszal is megközelíthető. A túra előtt vagy után jót lehet enni a régi Hajóállomáson, aminek a molójára kiülve az egész Dunakanyar belátható. És még a sültkrumpli is finom.

75734121
zoleex / panoramio.com

2.Majk

Tatabányától nem messze található Majk, egy kis falu. A Kamaldúli rendhez tartozó kolostor különlegességét az adja, hogy a kolostorban 17 kis cellaház található. Az egykor itt élő szerzetesek egy kis kertet gondoztak, és mindenki saját parányi házában élt. A területet nem hagyhatták el, és csak évente egyszer beszéltek egymással. A kis házak egy részét azóta szállássá alakították. A házak teljesen felszereltek, de tévé és rádió nincs.

Fotó: boryke / panoramio.com

A hely szellemében egy csendszobát is létrehoztak, itt meditálni, imádkozni lehet. A területen egy gyógynövénybolt is várja a gyógyulókat. Sokan jönnek ugyanis olyanok, akik valamilyen fizikai megbetegedéssel küzdenek, a remeteségen ugyanis a Szent György-vonalak haladnak át, melyek többek szerint gyógyító hatásúak. Akár gyógyít, akár nem, Majk gyönyörű hely.

3.Káli-medence

Egy napra ugyan nem érdemes menni, de a Káli-medence, melyet a hazai Provence-nak is neveznek, ősszel is gyönyörű. Szinte bármelyik falut választjuk, találunk ott valami érdekeset. Káptalantóti a termelői piaca miatt lett ismert, a Szent György-hegyi bazaltorgonák és a Hegyestű, vagy a Salföldi majorság, nem is beszélve a szőlőhegyekről, számos turistát vonz. A Káli-medencében számos kulcsosház van, ezek néhány ezer forinttól elérhetőek. Köveskálon a Kővirágban, Kővágóörsön a Káli Vendéglőben lehet jókat enni.

vizsy1 / panoramio.com

4. Fehérkőlápa - Sebesvíz-Jávorkút -Szentlélek

A Bükk is számos kirándulóhelyet kínál ősszel. A Szalajka-völgy,  a Diósgyőri vár, a Szinva-patak, a Szeleta-barlang vagy a Sebesvíz völgye mind gyönyörű. Barlangászok és sziklamászók kedvelt helye a Bükk, de a Bükkszentléleki Pálos kolostorrom, ahová Ómassáról lehet feljutni, és az 1300-as években épült. Jávorkúton található a Bükk fennsík egyetlen karsztforrása, és a Gróf Bethlen István által a '20-as években épített vadászkastély. A Garadna-völgyi tanösvényt sem érdemes kihagyni, az erdei kisvasúttól induló ösvény, bár alig 3 kilométer, sok látnivalót rejt. Ezek közül csak egyik a pisztrángtelep.

Októberben a szarvasgomba miatt érdemes a Bükkbe menni, ilyenkor rendezik meg a hivatalos vadászatot. Szerencsére vér nem folyik, a gombát kutyákkal keresik. Idén október 6-án rendezik meg, és a gomba mellett persze pálinkát és más finomságokat is kínálnak a rész

diosgyorivr
ériimi / panoramio.com

tvevőknek.

5. Balaton

Azért mert vége a nyárnak, a Balatont még nem kell leírni. Sőt. A tó körüli falvak elcsendesednek, a nyaralók hazamennek. Végre lehet jó áron szállást találni, a kutyások végre nem érzik kirekesztve magukat kedvencük miatt, és talán a szakácsoknak is több idejük van valami igazán jót főzni. A természet iránt rajongók megnézhetik a balatonmagyaródi bivalyrezervátumot, vagy megnézhetik a tihanyi Lóczy-gejzír sétautat, ahol az egykori barátlakások mellett főleg a félsziget geólogiai képződményeit lehet megtekinteni.

bivaly
mezesfeher / panoramio.com

6. Kőszegi-hegység

Kőszegi-hegység úgy ahogy van gyönyörű, így bárhová is mennek kirándulni, nagy hibát nem követnek el. Különösen szép Velem, a Kőszegtől 8 km-re található kis falu, alig 350 lakossal. A kis településen egy régi vizimalom várja a látogatókat, de a Szent Vid kápolna is lehet egy romantikus séta végpontja. A tökmagolajáról híres környéken a szelidgesztenye is széles körben elterjedt, ezt persze minden évben megünneplik. Az idei gesztenyefesztiválra október 13-14-én kerül sor. Aki a térségben jár, ki ne hagyja a tökmag-, dió-, vagy mákolajat, ezek mind nagyon finomak és egészségesek.

Forgatag a gesztenyeünnepen
Forgatag a gesztenyeünnepen

7. Ágasvár

A Mátra Budapesttől csak egy órányira van, és bármelyik részét választjuk jól járunk. Akár Recsk felé indulunk a 24-es úton, akár Pásztó felé, csodálatos a táj. Akik érdeklődnek a történelem iránt, induljanak Parád-Recsk felé, itt a parádi kocsimúzeumtól az egykori kényszermunka táborig számos látnivaló van, és persze nem utolsósorban a mátrai erdők is gyönyörűek.

67511662
Hegyeklánya / panoramio.com

A Mátra nyugati részén található 789 méteres hegycsúcson egykor vár állott, de másfél kilométeres körzetben összes három található, melyek a mátrai hadiutat védték az idegenektől.A Csörgő-szurdok ugyan nem hosszú, de annál izgalmasabb helyszíne lehet egy tárnak, akárcsak a Bárány-kő és a Csóka-kő. A legszebb kilátás az ágasvári turistaháztól néhány méterre található Foton-rét, ahonnan a csillagászok is gyakran fürkészik az eget. Jó időben látható innen a Naszály - és a Visegrádi-hegység, a Salgótarjáni-medence, de akár az Alacsony-Tátra is.

Mustra