Az 5 legjobb e-könyv lelőhely

Van már tablet meg olvasó, de még mindig kérdés, hol érdemes a tartalmat megvenni. Bár kölcsönözni itthon még nem lehet, de a piac egyre bővül.

Egyre többen olvasnak tableten és readeren (e-könyv olvasó tesztet itt és itt talál) e-könyveket. Olyannyira, hogy most már egyre több forgalmazó lát fantáziát az e-könyvek árusításában. Azt gondolnánk, hogy az e-könyvek jóval olcsóbbak a hagyományosnál, hiszen nem kell nyomdaköltséget fizetni, boltot fenntartani. Ám az eltérő ÁFA tartalom miatt (a normál könyveké 5%, az e-könyveké 27%) az ár az új e-könyvek esetében pár száz forintos különbséget jelent csak. Ha viszont nem a legújabb bestsellerre vágyunk, akkor valóban sokat lehet spórolni az e-könyv verzión, sőt nagyon sok könyv akár ingyen is elérhető.

140112110

Persze az e-könyveknek sok előnye van, ebből csak az egyik, hogy nem szakad le a táskánk a súlyuktól: a readerünkön akár 1500 könyvet is hordhatunk magunknál, így nem kell azon gondolkodni, mit vigyünk magunkkal a nyaralásra. Az idősek azért szeretik az olvasókat, mert állítható a betűméret és a kontraszt, a nem olyan jól olvasó gyerekek is ezért kedvelik. Szerencsére ma már egy e-könyv olvasó nem megfizethetetlen, kb 20.000 Ft-tól már kaphatóak, és akkor még nem beszéltünk a tabletekről..

Ha női irodalmat keres, vagy csak széles palettán böngészne

A Bookline sikerkönyve E.L. James regénye, a Szürke ötven árnyalata, melynek sikerét sokan azzal magyarázzák, hogy e-könyvben olvasva, senki nem látja nyilvános helyen, hogy erotikus regényt olvasunk. A mű azóta persze nyomtatott formában is elérhető, de augusztusban az 50 legkeresettebb kiadvány közé került, megelőzve jó pár nyomtatott könyvet is. Ha megnézzük, mi vezeti az e-könyvek eladási statisztikáját, meglepő módon az Akadémiai kiadó Angol-magyar műszaki on-line szótára vezeti. Ezt követi Tolsztoj Háború és békéjének I, kötete, aztán Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül című regénye, de George Sand és Fábián Janka is belefért az első tízbe. A 3000 forintos szadomazo regény e-könyv formában is 3000 Ft-ba kerül, de a többi felsorolt mű 1000 forintért kapható.

book

Az eKönyvnél szintén E.L. James regénye megy a legjobban, ezt követi Fejős Éva, Frei Tamás és más könnyű irodalom, azonban közéjük ékelődve itt is előkelő helyen áll Tolsztoj: Háború és békéje. A Bookline és a Líra által közösen alapított cég széles palettán kínál könyveket, az ezoterikus irodalomtól a szakkönyvekig.

book2

A Book&Walk szintén számos kiadó könyveit forgalmazza. Az oldaluk egyediségét az adja, hogy korszak, hely, és a szavak száma szerint is lehet keresni, illetve egy adott könyv olvashatósági indexét is megadják. A kötelező irodalmat külön szekcióba rendezték, ezeket 400-500 forintért árulják, ami elég barátinak tűnik. Itt is jó sok ingyen könyvre leltünk, a vallás iránt érdeklődök tobzódhatnak az olvasnivalók között.

book4

Ha a gyereknek vásárolna, vagy spórolni akar

A Fapados könyvet azért lehet szeretni, mert számos könyvet ad digitális formában ingyen. Persze, az újdonságok itt is pénzbe kerülnek, de egy jó Sherlock Holmes vagy Dumas regény ingyen is a miénk lehet. A kiadónál negyed évre 8740 forintért olvasható on-line több ezer könyv, az Olvasójegyet egy teljes évre is meg lehet venni. Az oldalon számos mesekönyv és ifjúsági regény kapható, főleg klasszikusok, de már 380 Ft-ért a mienk lehet egy Benedek Elek vagy Móra könyv.

book1

Ha érdekli a politika és a kortárs magyar irodalom

A Hónap Könyve egy független kiadó, akik havonta négy könyvet dobnak piacra. Itt ne keressük a nemzetközi bestsellereket, de ha valaki magyar szerzőket kedveli, vagy a politikai tartalmak iránt érdeklődik, akkor jó helyen jár. A legjobban fogyó könyv Kéri László: Gránitszilárdság című könyve volt, mely az Orbán-kormány első két évét elemzi. A kiadónál lehet előfizetést vásárolni, illetve két könyv egységesen 1990 Ft-ba kerül.

book3

Több forgalmazót is megkerestünk azzal, hogy mi a legkapósabb termékük, és hogyan áll most a piac.

Az eKönyv Magyarországnál a legnagyobb újdonság, hogy már Kindle-hez használható formátumokat is árulnak, és várhatóan egy hét múlva már anyacégeinél, a Bookline-nál és a Líránál is bevezetik ezt. Az ekönyvnél is a Szürke ötven árnyalata fogyott a legjobban, ezt követik a sci-fik, és az utóbbi időben a romantikus könyvek és krimik.

Ennek magyarázata Csordás Attila, az eKönyv Magyarország ügyvezetője szerint az lehet, hogy az e-book használók korai befogadónak minősülnek. Ők azok akik az összes kütyüt azonnal megveszik, és minden technikai újdonságra nyitottak (és nagyobbrészt férfiak). Érdekes, hogy egy kiadó megjelenése a piacon hogyan befolyásolja a vásárlói szokásokat: mióta a női regényeket kínáló Ulpius belépett a piacra, a nők lelkesen veszik Fejős Éva és Fábián Janka könyveit is.

Az új kiadó belépésevel feltehetően a többi kiadó is nyit az e-könyv piac felé, a mostani 3500 cím felmehet a duplájára is. A nem hivatalos felmérések szerint 10-ből 8-an Kindle készüléken olvasnak e-könyvet. Az ekonyv.hu-ról letöltött könyveket a legtöbben Kindle-re veszik meg, őket követik a tablet használók, majd a többi e-book readert használó. Vannak azonban olyan, konzervatív felhasználók, akik a mai napig PDF-ben szeretnek olvasni.

Sokan attól tartanak, hogy az Amazon megjelenése a térségben felforgatja az e-könyv piacot, de a kiadók állítása szerint eddig még nem kereste meg őket az amerikai megabolt. Csordás szerint erős konkurenciát fog jelenteni az Amazon, hisz a marketing büdzséjük sokkal nagyobb, mint bármelyik magyar forgalmazóé, viszont arra jó lehet, hogy ráirányítsa a figyelmet a piacra.

A hónap könyvénél a politikai könyvek fogynak igen jól, a kiadó szerint talán azért, mert az e-könyv olvasók az átpolitizált réteghez tartoznak. Náluk Kéri Lászlót kedvelik legjobban az olvasók, de a női irodalmat keresők száma is egyre nő. A kiadó szerint az eladás hónapról-hónapra nő, és akárcsak az eKönyv Magyarországnál, ők is abban bíznak, hogy az idei karácsony hatalmas lökést adhat a digitális piacnak.

Az Alexandra, bár az egyik legnagyobb forgalmazó, eddig nem lépett be a piacra. Többször kerestük őket, hogy mikor tervezik a megjelenést, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. Az oldalunkon is csak egyetlen link árválkodik, mely a 100 könyv oldalra irányít át. Itt klasszikusokat lehet találni, a könyvek viszont csak a számítógépen olvashatóak, tehát a Magyar Elektronikus Könyvtárral ellentétben, ezek nem letölthetőek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra