Közös kassza vagy külön büdzsé?

Egy párkapcsolatot nem csak a féltékenység, a házimunka, a gyerek vagy szenvedélyek tehetnek tönkre, de a pénz is alaposan meg tudja mérgezni azt. Megnéztük, hol, hogyan intézik a pénzügyeket.

Miért költesz fodrászra, és ki fizesse a rezsit, ki a nagybevásárlást, miért kell a macskának arany árú kaját venni, és a sörözésre bezzeg mindig van pénz? A pénzügyek a házasságokba is beférkőztek. Vannak párok akik a közös élet-közös kassza megoldásra szavaznak, másoknak van külön számlájuk is, megint mások minden költséget feleznek. Egyik verzió sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, ráadásul számos tényező befolyásolja a pénzügyeket. Ezek közül az egyik a neveltetés, másik az aktuális anyagi helyzet, és persze az, ki mennyit keres. Ha csak az egyik fél dolgozik, az megint nehézségeket tud okozni.

stockfresh 1054873 young-couple sizeM

Fontos tisztázni a kapcsolat elején, ki hogy vélekedik ebben a kérdésben, mert a ki nem mondott sérelmek később súlyos problémákat okozhatnak. Ha az egyik fél imádja elszórni a pénzét, ezért hó végén alig marad valami, míg a másik gyűjtőgető tipus, akkor mindkettő idegbajt fog kapni a másiktól. A játékszabályokat akkor is érdemes tisztázni, ha egyértelműnek tűnik, hogy ki mit és mennyit fizet.

Ahány ház, annyi szokás

Annamária a pasijával lakik, felezik a közös számlákat, és a nagybevásárlást is. A jól szervezett háztartásban van egy elszámolási füzet, aki kettőre vásárol, oda bevési, mit és mennyiért vett. A maradék pénzével mindenki maga rendelkezik.

Több olvasónk él úgy, hogy a rezsit az egyik fél fizeti, a másik a kajáról gondoskodik.

Marcsi még azt sem tudja mennyit keres a partnere. Náluk a ház számláit fedezik közösen, a saját tulajdonú dolgok saját zsebből mennek, a bevásárlás és az utazási költségek felezve vannak. Ami marad, azt mindenki arra költi amire akarja. Marcsi szerint íratlan szabály, hogy ha valaki valamilyen ingóságot vesz, mint most a pasija egy polcrendszert, akkor azt, bár közösnek tekintik, de esetleges elköltözés esetén az viszi el, aki vette.

Zsófi jelenleg nem él együtt pasijával, de az exével közös kasszán voltak. Mivel az ex sokkal jobban keresett, ezért a lakáshitelt, számlákat, meg hasonló nagyobb kiadásokat általában ő utalta el. " Az én fizum meg otthon volt készpénzben, és abból vásároltunk be (kaja, ruha, egyebek). Ha valahova elmentünk, épp az fizetett, akinek volt pénz a tárcájában. Ha elfogyott a pénzem, "kértem" tőle. Nem úgy kezeltük a pénzt, hogy volt az ő fizuja, meg volt az enyém, hanem a kettő fizetést egynek számoltuk, hisz együtt éltünk, egy háztartásban. Ez az "elszámolós" dolog, hogy ki mennyit ad bele, főleg nagy fizetéskülönbségnél lehetetlen dolog, és meg is öli a kapcsolatot" - fejezte ki markáns véleményét Zsófi.

Margit attól függően szállt be a közös kasszába, hogy ki mennyit keresett. Az egyik hosszú kapcsolatában nagyjából egyforma volt a fizetése partneréével, itt mindent feleztek. "Mindkettőnknek maradt minimális saját pénze, jellemzően egymásra költöttük: éttermi vacsorák, bulik, mozik. Egyébként mi írtuk két hónapig excel táblába a kiadásokat valamelyik télen, és így nagyjából be tudtuk osztani."

stockfresh 763499 business-people-with-a-piggy-bank sizeM

Aztán jött egy másik kapcsolat, ahol a párja a tízszeresét kereste annak, amit ő. Így Margit néha fetöltötte a közös hűtőt (partnere amúgy külön konyhapénzt is hagyott az asztalon, borítékban), vagy fizetett egy-egy vacsorát, esetleg meglepte a kedvesét valami aprósággal, de mindettől nem érezte jól magát. "Az ajándékok is annyira nevetségesen bénán jöttek ki ahhoz képest, ahogyan ő élt (én elvittem a Kék Rózsába, amitől hülyét kapott, ő meg elvitt rákot meg kagylót enni, amitől én téptem a hajam. Ő Hilfiger pólókat vett nekem karácsonyra én meg valami könyvet és dvd-t, szóval jól hangzik ez az eltartósdi, de soha többé nem élnék így többé." A gáláns ex a bulizást is fizette: "Egyszer kirakott a konyhapultra egy ötezrest, egy tízezrest meg egy húszast, és mondta, vigyem el, amelyiket akarom, ő onnan tudni fogja, mikorra érek haza".

Fecó szerint az egész kérdés azon múlik, ki hogy keres. Amikor az ex barátnője jól keresett hagyta, hogy ő vegye meg a menő bort, meg a jó sajtot. Ezek az idők elmúltak, mostani kedvesével Fecó lakásában élnek, így ő fizeti a számlákat. A kaját közösen állják, illetve havi egy nagybevásárlást a kedves fizet.

Ebből is látszik, hogy számtalan verzió van, de a pénzen való vita más, kapcsolati problémát is jelezhet. Gyanúra adhat okot, ha az egyik fél elszámoltatja a másikat minden fillérrel, felelősségre vonja és számon kéri, mire költ és miért, illetve ellenőrzi és uralni akarja. Szintén furcsa, ha rejtegeti a pénzét, vagy titkolja kiadásait.

Milyen megoldások léteznek?

Ha kialakult, hogy ki mennyivel tud beszállni a közös létbe, akkor jöhet a kivitelezés. Ez lehet egy közös bankszámla, amiből a rezsit, a bevásárlásokat és az esetleges hiteleket lehet fizetni, de akár egy boríték is.

Az is megoldás lehet, ha mindenki maga fizet,  hó végén pedig összeül a két fél, és megbeszélik, hogy ki mennyivel szállt be a közös életbe. Ezt akár Excelben, vagy okostelefonra letölthető programban is lehet vezetni, amit akár egymás közt szinkronizálhatnak a felek.

tk3s 1f552422

Ha vita van, akkor nincs más megoldás, mint higgadtan megbeszélni, kinek mi a problémája a rendszerrel, illetve hogyan lehet úgy átalakítani, hogy az mindkét félnek jó legyen.Ha viszont az asszony zugvásárló, akkor úgysincs mit tenni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra