Hogyan találjuk meg a legjobb nyelviskolát?

Ősszel beindul a nyelvtanulási szezon, nem véletlen, hogy a Nyelviskolák hete is pont most zajlik. Megmutatjuk, hogyan válassza ki a megfelelő iskolát, hogy ne legyen csalódás a vége.

Sokaknak a diploma mellé kell egy nyelvvizsga, ezt pedig viszonylag nehéz legálisan nyelvtudás nélkül megszerezni, ha nem lehetetlen. Másoknak a munkájuk miatt van szükségük nyelvismeretre, mert ma már az állások 61 százalékát úgy hirdetik meg, hogy angolul legalább tárgyalóképesen kell beszélni.

tk3s 11730114

A jó nyelviskola persze nem olcsó, és a napi rohanásba is nehéz beilleszteni. Ennek ellenére megpróbálunk támpontot adni, hogyan lehet úgy iskolát választani, hogy ne legyen csalódás a vége. Az Eurobarométer 2012-es felmérése szerint a magyarok 65 százaléka semmilyen idegen nyelven nem beszél, két idegen nyelven pedig csak 13 százalékunk képes megszólalni. Annak ellenére, hogy az iskolákban jó néhány éve orosz helyett már legalább két idegen nyelvet oktatnak, 2005 óta 7 százalékkal kevesebben tanultak meg legalább egy idegen nyelvet.

Viszont ha egy csehvel, szlovákkal vagy egy horváttal találkozunk, biztosak lehetünk benne, hogy beszélnek angolul. Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) elnöke szerint számos dologra érdemes figyelni, amikor nyelviskolát választ az ember. Az biztos, hogy alapról középfokra eljutni átlagosan 400-600 órát igényel, ha viszont valaki két idegen nyelven már beszél, akkor egy harmadikat könnyebb elsajátítani.

Azt is fontos tudni, hogy a túlzó, meseszerű ígéreteknek nem szabad hinni, még akkor sem, ha egy iskola nagyon meggyőzően érvel. A NYESZE ajánlása szerint maximum 12 fős csoportot ajánlott választani, de az optimális egy 8-10 fős csoport. Sajnos tanulás nélkül nem megy a dolog, hetente 2x1,5 órát érdemes a tanulásra szánni, és emellett jó, ha valaki a tanulandó nyelven hallgatja a tévét, vagy olvas. Ha valaki szerződést köt egy iskolával, akkor gyakorlatilag egy felnőttképzési szerződést ír alá, melyben szerepelnie kell, hogy mennyibe kerül egy óra, hol a helyszín, milyen szintről hová fog eljutni, hogy van az órarend. Ha ezek nem szerepelnek a szerződésben, akkor keressünk másik iskolát.

tk3s mon037033
Monkey Business Images

Azt, hogy kinek ajánlott az egyéni és csoportos óra, attól függ, hogy milyen igényei vannak. Aki konferenciára utazik, és a szaknyelvet szeretné áttekinteni, az menjen inkább magántanárhoz, de az is, akit szorít az idő. A csoportos órák előnye viszont, hogy szórakoztatóbb és motiválóbb lehet a csoportos tanulás.

Érdemes azt is megnézni, hogy milyen a tanítási metódusa az iskoláknak. A régi módszerek, mint a grammatizáló, fordítgatós, frontális oktatás nem biztos, hogy a legjobb választás, olyan iskolát érdemes keresni, ahol sokat tud a diák az idegen nyelven kommunikálni, és jól is érzi magát közben. Az online nyelvtanulást sokan kedvelik, de ez Salusinszky szerint csak akkor lehet hatékony, ha vannak kontakt órák is, azaz a tanár és a diák személyesen találkozik egymással. Enélkül nehéz például kiejtést gyakorolni.

Aki tehát nyelvet szeretne tanulni - tegye bár ezt bármilyen célból - annak sok időt és pénzt kell rászánnia, mert csodák sajna nincsenek.

Megpróbáltuk összehasonlítani, hol mennyiért lehet tanulni. A nyelviskolákat véletlenszerűen választottuk ki, és az általános, hétköznapi kezdő angol tanfolyamok árát néztük meg. Ahol nem tüntettük fel, ott az iskola Budapesten működik, de vannak olyanok, melyek több városban is jelen vannak. Bár az ár nem elhanyagolható tényező, de nem szabad csak ez alapján választani. Érdemes körbekérdezni az ismeretségi körben, kinek milyen tapasztalatai vannak a nyelviskolákkal, hol sikerült nyelvvizsgát szerezni, és hol érte csalódás. Mi pedig arra bíztatjuk Önöket, írják meg nekünk, mely iskolával voltak elégedetlenek, és melyikre emlékeznek örömmel vissza.

Nyelviskola óraszám ár ár/óra Kedvezmény
 Katedra 64 68680 Ft 1073 Ft Egyben fizetéskor 7,28%
 Euro 96 49900 Ft 520 Ft -10000 Ft
 Tudomány 36 44900 Ft 1247 Ft - 5000 Ft-os kupon
 Cambridge 46 38900 Ft 845 Ft  
 International House 36 42900 Ft 1196 Ft  
 London Stúdió 32 31500 Ft 984 Ft  
 Dover 45 37350 Ft 830 Ft  
 Mestersuli (Debrecen) 32 35000 Ft 1093 Ft  
 Nyelvguru(Szeged) 30 9900 Ft 330 Ft  
 ILS (Nyíregyháza) 50 48000 Ft 960 Ft részletfizetés
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek