Kötelező a chip, az állatorvosok háborognak

Augusztus elsején lépett életbe az állatvédelmi törvény változása, szigorodnak az állattartási szabályok. Persze, hiába változott a jogszabály, ha nincs betartva, semmit nem ér.

74039292

A szabályok jelentősen szigorodtak, az egyik legfontosabb változás, hogy 2013. január elsejétől minden, négy hónaposnál idősebb kutyát chippel kell ellátni. Ezt a módosítást a Magyar Állatorvosi Kamarától kezdve az állatvédőkig sokan üdvözölték, de számos kérdést is felvetett.

A Noé Állatotthon Alapítvány sajtószóvivője, Schneider Kinga kérdésünkre elmondta, hogy bár üdvözlik a törvény változásait és a kormányrendelet életbe lépését, számos kérdőjel maradt. A konkrét szabályozást és a hatásköröket még senki nem határozta meg, és maradt néhány lyuk is a törvényben. A tartásra vonatkozó szabályok esetében például a "tartósan" szó használata vet fel kérdéseket (a kertben, kikötve tartott kutyák esetében), hisz ha kimennek az állatvédelmi hatóság emberei ellenőrizni, és a tulajdonos azt mondja, hogy az állat naponta x órára el van engedve, akkor ez a kitétel már nem áll fenn.

Schneider szerint jó hír, hogy 8 hetes kor előtt nem lehet a kölyköket az anyjuktól elválasztani, ami főleg az exportra kerülő kutyák esetében fontos. Ugyanakkor jó lenne, ha a vevők vásárláskor minden esetben ragaszkodnának a szerződéshez, illetve ahhoz, hogy egy kutya- vagy egy macskakölyköt ne vásároljanak meg  oltás nélkül: legalább egy, de inkább kettő oltással rendelkezzen.

Legalább 15nm kell neki
Legalább 15nm kell nekiBarcroft Media / Northfoto

A chipezés kérdése is számos kételyt ébreszt a szakemberekben. A jogszabály kitér arra, hogy a beültetés és az adatbázisba való regisztráció díja együttesen 3500 Ft lehet. Ebből a regisztrációs díj (200Ft) az adatbázis működtetőjének bevétele. Ez azért lehet érdekes, mert egyrészt, ha az állatorvos szedi be a pénzt, akkor neki kell továbbítania a müködtető felé, másrészt jelenleg nem létezik állami adatbázis, a jelenleg is használt Pet Vet Data rendszer a Magyar Állatorvosi Kamara müködteti.

Úgy tűnik, hogy az egyéni képviselői indítvány valahol félresiklott, így az állam vagy felállít egy új rendszert pár hónap alatt, vagy a MAOK rendszerét használja majd. Kérdés még, hogy a 200 Ft-ot ugyan az állatorvos szedi be (a nála maradó bevétel kb 527 Ft lesz, és akkor nem a haszonról beszélünk), de mivel ez a pénz nála marad, ezért valakinek számlát is ki kell állítania erről az összegről. Ennek egyik lehetséges útja az ajánlott levélben való feladás, melynek összege jelenleg 325 Ft. Ezek szerint az állam elvileg a nyomtatási, adminisztrációs és egyéb költséget nem számolva legalább 125 forintot veszít minden regisztráción. Ez persze nem sok, de ha a Magyarországon tartott kutyák számával beszorozzuk, akkor több millió forint felesleges kiadásról beszélünk.

Minimum 15000 Ft bírság
Minimum 15000 Ft bírságNorthfoto

Az árak jelenleg igen eltérőek, véletlenszerűen kiválasztott vidéki és budapesti állatorvosokat megkérdezve kiderült, 3900 forinttól egészen 9000- ig kérhetünk chipet az állatunkba.

Az mindig kérdés, hogy ki fogja ellenőrizni az állatvédelmi szabályok betartását. Jelenleg az elsődleges állatvédelmi hatóság az adott település jegyzője. A hatóság bejelentésre ellenőriz, de Schneider Kinga szerint a hatóságok hozzáállása az elmúlt években sokat változott. A rendőrök gyakran dolgoznak együtt az állatvédőkkel, és igyekeznek együtt megoldani a problémákat.

Ennek ellenére az állatok élete mától sem lesz habostorta, csak reménykedni lehet benne, hogy a chipezés és a szabályok szigorodása jó irányba mozdítja az állattartási kultúrát.

Na, de mi változott?

- A kistesű kutyákat 10, a közepes testűt 15, míg a nagytestűeket tartósan 20 négyzetméteresnél nagyobb helyen lehet csak tartani.

- Továbbá tilos kistestű kutyát négy, közepes testűt hat, nagytestű kutyát nyolc méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötni.

- Fontos változás, hogy a kutya-, macska- és görénykölyköket nyolchetes korukig az anyjukkal kell tartani, a hím sziámi harcos halakat pedig úgy kell elhelyezni hogy azok egymást, illetve a tükörképüket ne láthassák.

- A kutyák farkát csak az állat 7 napos koráig szabad kurtítani.

- Talán a legtöbbeket érintő változás, hogy 2013 január elsejétől 4 hónaposnál idősebb kutyát csak chippel megjelölve lehet tartani

- Aki állatviadal szervezésében, lebonyolításában részt vállalt, idomított, részt vett, fogadott, vagy akár területet bérbe adott, az 150.000 forintos bírsággal számolhat

- Az állatvédelmi bírság alapösszege 15000 forint, 10-es szorzóval számítandó az, ha valaki az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül oltotta ki, állatot kínzott; az állat tulajdonjogával, tartásával felhagyott, az állatot elűzte, elhagyta, kitette.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek