A jó lecsó titkai

Miután a szerkesztőség összes nője azt állította, csak ő ismeri a tökéletes lecsó receptjét, ezért összegyűjtöttük a tradicionális, a reform, és a lázadó lecsókat. A rizses vagy a krinolinos a menő? Esetleg a krumplival megspékelt? Döntsék el Önök!

Lecsó a lá Udvardy Tibor

füstölt szalonna 20-30 deka - nem túl nagyra vágva
hagyma 1/2 kg - kockára, vagy karikára
krumpli 1/2 kg - karikára vágva
füstölt, vagy lángolt kolbász - 1 szál felkarikázva
lecsópaprika 3 kg - (sosem kiskockára vágva)
paradicsom 1 kg - négybe vagy nyolcba, de jobb ha meghámozzuk
só, és pirospaprika igény szerint

A lecsó készítés azzal kezdődik, hogy csinál magának az ember egy jó hosszúlépést. Ezek után a szalonnát fel kell vágni, és kiolvasztani. Mehet rá a hagyma, ezt csak fonnyasztani kell. Erre kerül a krumpli, amit meg kell píritani, de nem puhára, és aki tenne bele pirospaprikát, az szórja rá, és jól keverje meg, hogy ne égjen meg.

Mehet rá a zöldpaprika és a só,és ha paprika nem enged levet, akkor ajánlott egy fél pohárnyit aláönteni. Ezután jön a kolbász bele. Lefedve kell addig főzni, míg a paprika megrogy, ezután kerül bele a felszeletelt, meghámozott paradicsom.Tálalja friss fehérkenyérrel.

Sajnos a fenti recept csak a hosszúlépésig pontos.

A tökéletes lecsó, hozzávalók

Kevéske olaj vagy zsír
Sok hagyma
Sok/kevés jó kolbász
Paprika, kétszer annyi, mint
Paradicsom
Sok tojás

A tökéletes lecsó készítője tisztában van azzal, hogy a lecsóban a paprika és a paradicsom ideális aránya 2:1. A pirospaprika léte vagy nem léte indifferens a tökéletesség szempontjából, a tojás viszont egyszerűen nélkülözhetetlen.

Tarhonya, rizs, krumpli és egyéb szénhidrátok elhelyezése a lecsóban tévedés, mert egyikkel sem lehet tunkolni, szemben egy vastag karéj fehérkenyérrel, márpedig a tökéletes lecsónak tunkolnivaló szaftja van a rengeteg hagymától, a finom kisült kolbászzsírtól, és a sok tojástól.

A tökéletes lecsót úgy kell csinálni, hogy az ember

1. (a hosszúlépés után) apróra vág sok hagymát. Aztán kevéske libazsíron/olivaolajon óvatosan megpárolja.

2. Erre aztán rádobja a nem túl vastag félkarikákra vágott jó minőségű kolbászt, a hasonlóképpen nem túl vastag félkarikára vágott paprikát, és kevés sót. Ezeket aztán addig sütögeti óvatosan, míg a paprika félig megpuhul, ezalatt a kolbász is enged zsírt, és kissé megpirul.

3. A (meghámozott) paradicsomot nagyjából felvagdosva hozzáadja a hagymás, kolbászos paprikához, és főzi, amíg a lé egy részét el nem forrja. Kóstol és sóz, ha kell.

4. Ekkor kerül rá az enyhén sózott, elkevert tojás, amivel addig süti, míg a tojás át nem sül-fő. Ha nagy mennyiséget csinált, kánikulában mindig csak annyit tojásoz, amennyi el is fogy egyszerre.

5. Friss, fehér kenyérrel, szaftját tunkolva.

Oszd meg másokkal is!
Mustra