no

Aloé, kamilla és tejföl: megoldások leégés utánra

A nyár nem csak a lesült bőrről, a flörtről és a fesztiválokról – na meg persze az ízesített sörről – szól, hanem a szúnyogokról, a melegről és a leégésről is.

98319263

Annak ellenére imádjuk a nyarat, hogy nincs hová tenni a gyereket, aszalódunk az irodában, vagy épp egymást tapossuk a strandon. Persze, ahhoz, hogy ne kapjunk hőgutát vagy napszúrást, és hogy le ne égjünk, az kell, hogy rendszeresen krémezzük magunkat. (Én személy szerint erre a cselekedetre képtelen vagyok, ezért minden évben legalább egyszer leégek, teszem ezt mindazok ellenére, hogy számos anyajegyem és szeplőm van, melyek erősen hajlamosítanak a bőrrákra.)

Ha leégtem, akkor először is nagyon morcos vagyok, aztán elkezdem azon agyalni, hogy mi az a módszer, melynek segítségével megőrizhetem a színem és a bőröm egyaránt.

stockfresh 20029 despair sizeM
Lev Dolgachov / Stockfresh

A nagyi persze a Panthenol mellett a tejfölre esküdött világéletében, mert "fiam, ha az jó volt nekünk, akkor neked is jó lesz", de vannak más módszerek is, ha már rákvörösre égtünk akár a német turista a Balatonon.

Ha már hólyagjaink is vannak, akkor irány az orvos, meg a hosszú fehér ing vagy póló, hogy megelőzzük a további károsodást. Ebben az esetben jól jöhet éjszakára egy nedves lepedő, nem is kell más takarónak.

Enyhébb esetekre viszont jöhet a kenegetés. A Lukrécia kencéi oldalon például számos jó receptre lehet bukkanni, a napozás utáni aloés spray tökéletes választás lehet, ha van otthon aloe veránk vagy gélünk. Az E-vitamin ugyan jót tesz a bőrnek, de kihagyható, ha épp nincs otthon.

Hozzávalók

  • 150 ml aloe vera gél
  • 1 evőkanál almaecet
  • 2 db 400 mg-os E vitamin kapszula
  • 10 csepp levendula olaj
  • 5 csepp borsmenta olaj

Az elkészítés pedig csak annyi, hogy keverjük össze a hozzávalókat egy üvegtálban, majd öntsük egy szórófejes üvegbe. A mixet aztán lehetőleg tartsuk hűtőben, mert hűvösen még hatékonyabb. Használat előtt jól rázzuk fel, fújjuk egyenletesen az érintett bőrfelületre, és utána egy pár óráig ne menjünk a napra.

Ha kakaóvajunk van otthon (ezt patikában lehet többek közt beszerezni), akkor kakaóvajas-mentás testápolóval nyugtathatjuk a bőrünket.

A leégés

A fájdalmas bőrpír, gyulladás a napozás után kb. 1 órával kezdődik, és 24 órán át erősödik. Súlyos esetben másodfokú égéshez hasonló hólyagok képződnek, általános tünetek, fejfájás, láz hidegrázás, hányinger kíséretében. A felégett bőrfelület pár nap múlva lehámlik.A helyi kezelés szinte azonnal nyugtatja a bőrt és csillapítja a fájdalmat. Többféle végy nélkül kapható készítmény közül válogathatunk. Enyhítik a tüneteket és elősegítik a sejtek regenerálódását pl. a kamilla, Aloe vera, levendula, vagy körömvirág kivonatát, és a panthenolt, vagy allantoint tartalmazó készítmények.

Ha nincs kedve vacakolni a krémkeveréssel, akkor elég egy erős kamillateát készíteni, jól lehűteni, majd egy lepedőt vagy törölközőt belemártva betekerni magunkat (ha nem nagy kiterjedésű az égés, akkor elég egy vattapamacsos átmosás). Dr. Vass Ilona bőrgyógyász szerint is teljesen jó a kamillás lemosás, csak arra kell ügyelni, hogy a kamillának szárító hatása van, és ezért utána még hidratálni kell a bőrt.

tk3s 19790707 dlp h95 387
H95 / Northfoto

Dr. Vass szerint az aloé vera tartalmú krémek, vagy maga a növény is jó választás (feltéve persze, hogy nem vagyunk rá allergiásak). A legegyszerűbb módszer, hogy növény levét kinyomva kenjük a fájó testrészre. Bár a joghurt/tejföl áldásos hatását manapság már inkább vitatják, ha nincs otthon aloe, dr. Vass is a nagymama receptjét ajánlja. A körömvirágkrém is segíthet a bajban, bár inkább akkor hatásos, ha már fájdalmas hólyagok vannak a bőrön.

Ha nincs kedve krémekkel és teákkal kísérletezni, akkor a gyógyszertárban panthenol tartalmú, vagy Cassia Alata kivonatot tartalmazó leégés utáni krémet keressen. A Cassia Alata egy trópusokon élő növény, és egyes kutatások szerint képes megakadályozni a DNS károsodását, mely a leégés következtében következik be.

Az égő bőr nyugtatására hatásos és ajánlott a hideg zuhany is, de a törölközős szárogatással csak óvatosan, mert a bőr igen érzékeny lehet. Ebben a melegben egyébként se baj, ha nedves testtel bújunk ágyba. A leégés után, ha nem lenne egyértelmű, kerüljük a direkt napfényt, a szőrtelenítést és a szárító szappanokat is, még akkor is, ha egyébként ilyet használunk. Kőolaj alapú testápolókat se válasszunk (szinte mindegyik termékben van, paraffinum liquidum néven van feltüntetve), mert a gyulladt bőrnek végképp nem tesznek jót. És legközelebb igyekezzünk 12-15 óra közt elkerülni a napot.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra