A körtealkat lenyomja az almákat

Aki eddig a testtömegindexe (BMI) miatt rettegett, most fellélegezhet, dr. Margaret Ashwell egykori kormányzati tanácsadó ugyanis kijelentette, sokkal többet mond el rólunk az, hogy milyen az alkatunk. Ashwell az Oxford Egyetem egyik táplálkozástudományi szakértőjével együtt több tucatnyi kutatást tanulmányozott annak érdekében, hogy kiderítsék, mégis melyik módszerrel, milyen adatok felhasználásával lehet a legjobban meghatározni, hogy kellően egészségesek vagyunk-e.

A BMI ugyan nagyon népszerű, de nem tesz különbséget zsír és izom között. Emiatt talán érdemesebb a derékbőség alapján levonni a következtetést. A szakértők szerint a hasi tájékon felhalmozódó zsír sokkal veszélyesebb a fenéknél, csípőnél, combnál lévő párnácskáknál. Ezzel a módszerrel csak egy probléma van, nem veszi figyelembe a magasságot. Dr. Ashwell szerint ezért sokkal többre megyünk, ha a derékméretünket és a magasságunkat viszonyítjuk egymáshoz.

stockfresh 252401 fitness-body sizeM

Mielőtt ezt kijelentette volna, harmincegy tanulmányt vizsgált meg alaposan, és így jött rá, hogy ezen két érték összehasonlításával sokkal jobban meghatározható, hogy jó súlyban vagyunk-e, mint mondjuk a testtömeg-indexszel. Állítása szerint az a fontos, hogy a derékbőségünk mindig legyen kevesebb mint a magasságunk fele. Vagyis egy 162 centiméteres nő akkor számít egészségesnek, ha 81 centiméteres vagy annál kisebb a derékbősége, egy 178 centiméter magas férfi pedig akkor, ha körmérete nem kúszik 89 centiméter fölé.  

„Ha a derekunk körmérete kevesebb mint a fele a magasságunknak, akkor azzal megnövelhetjük az élettartamunkat. Ez mindenkire érvényes a világon, bármi lehet a mértékegység, centiméter, hüvelyk, mérföld. Ilyen egyszerű az egész” – szögezte le Ashwell, aki szerint ezt a számítást korra és származásra való tekintet nélkül lehet  alkalmazni, és szerinte sokkal korábban jelzi, hogy baj van, mint a BMI. A Daily Mail szerint dr. Ashwell módszere azért is szimpatikus, mert ha elkezdünk fogyókúrázni, akkor elsőként a hasi tájékról tűnnek el a felesleges kilók, így a derékbőség szépen apad.

A Daily Mail ezt a celebhír-fogyasztó olvasótábor számára is érthető módon úgy vezeti le, hogy akiknek vékonyabb a derekuk, de kerekded a fenekük, azaz körtealkatúak (pl. Kate Winslet, Beyoncé vagy Jennifer Lopez), egészségesebbek, mint az almaalkatúak, akiknek keskenyebb a csípőjük, de erősebb a felsőtestük (pl. Catherina Zeta-Jones vagy Liz Hurley). Sajnos a cikk nem tesz említést a banán- és a homokóra-alkatúakról, pedig ilyenek is vannak. Bár a diagnózis.hu cikke szerint utóbbi alkattal mindösszesen a nők 8 %-a rendelkezik, a nők többségének, 46 százalékának testalkata banán, több mint 20 százalékuk pedig körte formájú. A felsorolt típusok egyébként nagyon ritkán fordulnak elő ilyen tiszta formában, szinte minden nő ezeknek valamilyen egyedi keveréke.

A női testalkat típusai

  • Banán, vagy szögletes forma:

A derék kb. 22 cm-rel keskenyebb, mint a csípő, vagy a felsőtest mérete. A test androgén (azaz férfi nemi hormon) szintje az ösztrogén (női nemi hormon) szinthez viszonyítva relatíve magas, ez okozza, hogy a csontváz sokkal férfiasabb (maszkulin) formájúvá fejlődik, valamint hogy a testzsír túlnyomóan a has, a fenék, a mellkas és az arc tájékán oszlik el.

  • Alma (fordított háromszög) forma:

Az alma formájú nők karja és felsőteste szélesebb, ugyanakkor keskenyebb csípővel rendelkeznek. A többi testtípussal összehasonlítva az alma formájú nők szervezetében is jóval magasabb az androgén, a férfi nemi hormon szintje. A magas androgén szint miatt csontvázuk férfias mintát mutat. A test zsírszövete főleg a has, a mellkas és az arc tájékán oszlik el.

  • Körte (háromszög) forma:

A csípő szélesebb, mint a felsőtest. A test zsírszövetének eloszlása változó, leginkább a fenék tájékára koncentrálódik, majd a csípőre és a combokra. Ha a testsúly növekszik, a zsírszövetek elsősorban a derék és a felső has tájékán rakódnak le.

  • Homokóra forma:

A csípő és a felsőtest csaknem egyforma méretű, a derék keskeny. A testzsír mind a felsőtest, mind az alsótest részein arányosan oszlik el. Ez a testforma más testrészekhez  – a derékhoz és a felső hashoz viszonyítva – némileg nagyítja a karok, a mellkas, a csípő és a tompor méretét. A test aránya szimmetrikus, ez teszi a legvonzóbbá a homokóra alkatot.

Forrás: diagnózis.hu


Oszd meg másokkal is!
Érdekességek