Halpiacot rejt a budaörsi gyártelep

Budaörs, körforgalom, jobbra, jobbra, ismeretlen utca. Gyártelep, olyan igazi, jobbra raklapárus, balra hűtőház. A kettő közt meg egy kis hamburgi hangulat sanzonokkal, hallal és szemerkélő esővel.

A Budaörsi Halpiac már jó pár hónapja nyitva van, és bár piacnak erős túlzás nevezni, ennek ellenére arra biztatok mindenkit, hogy ha sok a pénze és friss halat szeretne, akkor kanyarodjon arra. Az egyik legnagyobb halkereskedő cég, a PLP Seefood nyitott itt egy kis boltot, ahol magánszemélyeket szolgálnak ki. A kicsi ebben az esetben nem túlzás, az üzlet alig pár négyzetméter, egy hűtőpult, néhány mélyhűtő és pár polc várja az érdeklődőket. A halkínálat naponta változik, attól függően, honnan érkezik áru. A  tengeri falatok mellett bort is be lehet szerezni, és néhány halhoz való fűszer is árválkodik egy polcon. A halak frissek és nem olcsóak, de hát a tenger messze van, a minőséget pedig meg kell fizetni.

Mikor honnan jön a hal?

Hétfő délután: Norvégia, Dánia, Franciaország (Bretagne), Spanyolország (La Coruna), Új Zéland, Sri Lanka
Kedd reggel: Olaszország, Görögország, Horvátország
Szerda: Franciaország, Dánia, Sri Lanka
Csütörtök: Norvégia, Kanada, Horvátország
Péntek: Franciaország, Olaszország, Dánia, Görögország

A múlt héten a Dokk büfé is megnyitott, amely pont olyan mint egy jó spanyol vagy inkább északi büfé, ahol a frissen fogott halat pucolás után egyből feldolgozzák, és már lehet is enni a lazacsteaket vagy fish'n'chipset. A megnyitón a kissé feszült olasz szakácsfiú nagyüzemben sütötte a norvég lazacot, a népek pedig boldogan várták a repikaját, ami ráadásul a megszokottól eltérően nem is mikrószkopikus méretű valami volt.

Hiába nagy a kínálat, ha nem tudjuk, hogyan és miként kell elkészíteni a tengeri herkentyűket. Sajnos jó párszáz évvel ezelőtt elődeink nem a tengerparton telepedtek le, ezért az átlag magyar a hekk-ponty rántva kombinációig jutott. Igaz, nemrég beúszott a képbe a pangasius is, mely néhány éve elözönlötte az ország összes boltját, bár ez esetében a hal meghatározás erős túlzás.

Mit lehet kezdeni a hallal? Tessék, egy tipp: Bűvös szakácsék Tengeri hallevest készítettek a caldeirada és a bouillabaisse inspirációja nyomán a piacon vett apró halakból, de nyugi, ennek a neve bonyolultabb, mint az elkészítése.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek