Beleznay Endre belet mosat, csak minek

Megkaptuk életünk legrettenetesebb sajtóközleményét, amelyben nemcsak, hogy Beleznay Endre szerepel, de azt is meg kellett tudnunk, hogy megkívánta és jól ki is próbálta a béltisztítást. Nem akartuk elképzelni ezt az egészet, ezért inkább annak néztünk utána, érdemes-e követni a példáját, tényleg van-e értelme a hidro-kolonterápiának.

beo

Az odáig eddig is világos volt, hogy a hidro-kolonterápia gyakorlatilag a régi, jól ismert beöntés bullshitesített elnevezése, melynek segítségével "eltávolíthatóak a bélfalon felhalmozódott lerakódások, méreganyagok, férgek és petéik, gombatelepek" - ígérik a reklámszövegek. Amelyek azt is kiemelik, hogy a hidro-kolonterápia azonban sokkal hatásosabb, mint az otthon is egyszerűen (és ingyen) elvégezhető beöntés, mert a vastagbélnek szinte teljes szakaszát átmossa. A kezelést zárt rendszerben végzik, bár igény szerint megcsodálható, mi mosódik ki a beleinkből.

Az eljárást természetesen az USA-ban fejlesztették ki, ott leginkább emésztőrendszeri és anyagcsere-betegségek kezelésére használják, és piacra kerülése óta töretlenül áradnak a betegek, akik azt remélik, ettől minden bajuk elmúlik. A rendszer nagyon egyszerű, a végbélbe dugott csövön át áramlik be váltakozó hőmérsékletű víz, mely, ha igaz, leoldja a vastagbél faláról a rárakódott szennyeződéseket. A vizet mindenféle teakivonatokkal, illóolajokkal szokták gazdagítani, attól függően, hogy milyen hatást akarnak elérni vele. A bélben több baktériumfajta és állítólag élősködők is élnek (Candida albicans, bél-protozoonok) ezeket távolítja el a kezelési módszer. Az ajánlói szerint szinte minden betegségre hatásos, mert mint Paracelsus óta tudjuk  "A halál a bélben kezdődik!".

88807936
Hulton Archive

Csak bizonyos esetekben nem ajánlott a használata: szívbetegek, terhesek a 6. hónap után, vagy bélgyulladás heveny stádiumában szenvedők kerüljék az eljárást. Ha ez nem lenne elég, kifejlesztették a Légmentes Colon-HydroTerápia Plusz kezelést, mely egyenesen 95%-kal hatékonyabb, mint a hagyományosan elterjedt kolon-hydroterápia.

Csakhogy

Ha ön most azonnal rohanna belet mostani, várjon még egy kicsit. Vannak ugyanis kétkedők, sőt, ellenvélemények is. Ranit Mishori, a Georgetown Orvosi Egyetem orvosa szerint például "Nincsenek olyan statisztikák, melyek alapján ki lehetne jelenteni, hogy a béltisztítás jó hatást gyakorol a szervezetre, ugyanakkor számos mellékhatással lehet számolni az arra érzékenyeknél. Az alkalmazást követően görcsök, puffadás, hányinger, hányás, az  elektrolit-egyensúly eltolódása és a veseelégtelenség is felléphet."

De nem csak az amerikai orvosok egy része gondolja úgy, hogy a hidro-kolonterápia valójában kamu.Dr. László András, Ph.D. belgyógyász, gasztoenterológus szakorvos ennél jóval választékosabban, de egyértelműen és markánsan fogalmaz. „ A Colon-hidroterápia egyszerűen szükségtelen, nincs semmilyen hatása. A szervezetben a bélsár fentről lefelé halad, majd elhagyja a testet. Számos béltükrözést végzünk, és a bélfal már egy sima hashajtás után is úgy néz ki mint az Andrássy út egy kiadós zápor után. Semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a testben letapadt anyagok lennének. Nincsenek "kóros gombatelepek" sem, bár bélbaktériumok illetve gombák élnek a bélben, de ezeknek ott is van a helyük. Orvosilag azt mondhatom, hogy nincs indikációja, ergo ellenjavalt, mert semmi értelme sincs.”

Egyetlen értelme persze azért van: a bélmosás nem olcsó mulatság, egy alkalom 8-10 ezer forintba kerülhet, és a reklámok szerint legalább 3-4 alkalmat kell számolni ahhoz, hogy látványos hatást érjünk el vele. Az igazi persze a 10 kezelés lenne, mert hát ez vezetne a teljes megtisztuláshoz, de a fentiek alapján inkább csak az erre szakosodott cégek nyereséges működését garantálja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek