no

Nagyvárosi kertész: legyen állatbarát az a kert!

Arról már írtunk, hogyan is kell kialakítani egy madárbarát kertet és erkélyt, de mi a helyzet a házi kedvencekkel? Hogyan tudjuk elérni, hogy nekik is kellően biztonságos és élvezetes legyen a szabadban töltött idő?

14736117 4e05f17b278cc9d3c0e61f98054e4ed0 l
sas47

Állatok kontra növények

bm joeydog fgh01836 07

Itt a nyár, és sokaknak ez azt jelenti, hogy itt az allergiaszezon. A gombaspórák, pollenek azonban nemcsak nekünk jelenthetnek problémát, az allergia a kutyáknál is előfordul, náluk azonban nem légzőszervi tünetekkel, hanem a bőr gyulladásával jelentkezik. A tünetek a bőrön jelentkeznek, egy piros fül, nem múló varas vagy gennyes seb jó eséllyel jelenti az allergiát. Jellemző még a fül vagy a mancsok rágása, vakarása, ezek nagyon csúnyán be tudnak gyulladni. Ezt náluk ugyanúgy teszttel lehet ellenőriztetni, egy vérvétellel kideríthető, mire érzékeny a jószág. Más kérdés, hogy nehéz olyan helyet találni, ami mentes attól a növénytől amire az eb érzékeny. A gyógyulásban mindenesetre sokat segíthet, ha a kertünkből kiirtjuk azokat a növényeket, amelyek a tüneteket okozzák.

Az allergia persze csak az egyik probléma, emellett vigyázni kell azokkal a növényekkel is, amelyek mérgezőek lehetnek állatainkra nézve. A macskáknál például a lilliomfélék és a tűzlilliomfélék nagyon veszélyesek, de ezen kívül persze számos más növény van, aminek káros hatása van.

Egyéb mérgező növények

Az alábbi növények veszélyesek a kutyákra, macskákra és a rágcsálókra egyaránt:

Enyhén mérgező: szegfű, eukaliptusz, krizantém, tulipán, kála, gladiólusz, százszorszép, nőszirom, fátyolvirág, papagájvirág, sárkány

Közepesen mérgező:  nárcisz, gyöngyvirág, anyósnyelv, schefflera, kroton, majomfa, dieffenbachia, mikulásvirág

Súlyosan mérgező: hortenzia, liliom, őszi kikerics, azálea és rododendron, nadragulya, bolgárka, boroszlán, gyűszűvirág, leander, tiszafa, datura

Forrás: Háziállat.hu és Édenkert.hu

A kutyáknál bizonyos zöldségek és gyümölcsök is bajhoz vezetnek. A hagyma, a metélőhagyma és a fokhagyma, melyek elfogyasztása vérszegénységet okozhat, a burgonya levelének és zöld gumójának nagy mennyiségben történő fogyasztása is mérgező, az alma, cseresznye, őszibarack, kajszi magjának ciántartalma gutaütéshez vezethet - írja a Háziállat.hu. A magas toxintartalmúk miatt pedig a következők lehetnek veszélyesek: ricinus, leánder, hajnalka, japán tiszafa, korall-bokor, piros gyűszűvirág, maszlagos nadragulya, májusi gyöngyvirág, trombitafolyondár.

Fajok közti jó viszony?!

A macskák és a nyulak előszeretettel legelik le a szobai és kerti növényeket. A szabadon tartott szárazföldi teknősök is lecsapnak a növényekre, amennyiben azok elérhetőek számukra. A macskák azokat a növényeket részesítik előnyben, melyek hasonlítanak a fűre, mint a zöldike, sarlós asparagus, buzogányfa. Náluk egyébként jó módszer lehet, ha olyan növényeket ültetünk, amelyet szeretnek, például az macskamentát, így talán a többi növény nem lesz az érdeklődésük középpontjában, és még a kártevők ellen is jó. És mi lehet tenni az ellen, hogy ne vizeljen oda, ahova nem kellene. Az Édenkert.hu szerint két naponta be kell szórni a területet a területet citromhéjjal, fahéjjal és friss kávéval vagy körülötte szórjunk szét néhány gerezd fokhagymát, és a macskák víziszonyát ismerve a mozgásérzékelő locsolóberendezéstis hatásos lehet.

000 Hkg264604

A legelés miatt természetesen nagyon óvatosan kell bánni a rovarölő- és a gyomírtószerekkel, és a szakoldalak szerint nem szabad műtrágyázni, ha a macskánk gyakran kijár füvet rágni. A Háziállat.hu szerint "a tripszek és a levélatkák ellen hatásos megoldás, ha erős sugarú tiszta vízzel lemossuk a növényeket. Ha nem kell sok növényt kezelni, locsolókannával és egy kis rongy segítségével is könnyedén eltávolíthatjuk a kártevőket.Ha már nagyobb a fertőzés, akkor a szappanos víz a megoldás (1 teáskanál mosószappan kb. 4,5 liter vízhez adagolva), ezt biztosan nem tűrik a kártevők."

A nyulak jóban vannak a fűszer- és gyógynövényekkel, előszeretettel rágcsálják a bazsalikom, az oregánó, a kapor, a petrezselyem, a zsálya, a kömény, a levendula, a gyermekláncfű, a kakukkfű, a kamilla, a lóhere, a tyúkhúr, a lestyán, a mustárfű, a citromfű, a csalán hajtásait. A kutyák nagy része nem legel, bár a kertben előfordul, hogy füvet esznek, ez viszont jót tesz az emésztésüknek. Ami pedig az ását illeti, egyrészt neveléssel vehetjük rá arra az ebeket, hogy ne kaparják teli gödörrel a kertet, másrészt magaságyást készítünk bizonyos növényeknek.

Az ideális környezet

Az állatvédelmi törvényben szabályozzák, hogy milyen körülmények között kell tartani például a kutyákat, ezt legjobban úgy lehet összefoglalni, hogy minél nagyobb terület álljon a rendelkezésükre, lehetőleg ne kössük ki az ebeket és legyen egy jól szigetelt menedék, ahova a rossz időjárás ellen bebújhatnak. Nem baj, ha nem szeret fúrni és faragni, a barkács- és az állatáruházakban biztosan találunk kész darabokat. Jó, nem éppen olcsó mulatság, a Praktiker webshopjában például 12 990 forint a legolcsóbb és 27 990 forint a legdrágább darab. És egy másik dolog, ami talán nem ennyire kézenfekvő. Egy kis tó ugyan szép dísze lehet a kertünknek, a madarak is hálásak érte, de a kistestű fajtakutyák egy mártózás után bizony megfázhatnak. A tavacskával ellentétben a medence már igazi veszélyforrás, hiszen a csúszó szélek miatt nem tudnak kimászni, ha egyszer már beleestek, ezért ha lehet, kerítsük körbe ezt a részt.

És most nézzük a macskákat.  Sajnos a szőrös akrobaták is ügyetlenkedhetnek, ezért az a legbiztosabb, ha az erkélyünkre macskahálót szerelünk fel. Ugyan nem túl esztétikus, de ha házi kedvencről van szó, akkor ez úgysem számít. Mérettől függően pár ezer forinttól akár 20 ezer forintig terjedhet az ára, és ha éppen nem találunk valamelyik nagyobb állatáruházban, akkor az internetről is megrendelhető a kiegészítőivel együtt.

tk3s masons veggie cat 050007605
Mark Bullimore / Masons News Service

A macskaháló egyébként nemcsak azoknak hasznos, akik nem akarják, hogy macskájuk kizuhanjon, a homokozóra erősítve arra is jó, hogy az ürülékmentes legyen. És végül, de nem utolsósorban jöjjön egy biztonsági tanács: egy jól megépített kerítéssel nemcsak azt akadályozhatjuk meg, hogy házi kedvenceink megszökjenek, hanem azt is, hogy ellopják a család szeme fényét, ugyanis mint kiderült, vannak tolvajok, akik a fajtatiszta, kistermetű kutyákat és macskákat is eltulajdonítják.

Reális veszélyek a szabadban

Bár mérgezés a lakás négy fala között is előfordulhat, sajnos kint is fennáll ennek a veszélye. Dr. Pálinkási Csaba, a Bogáncs állatorvosi rendelő orvosa  szerint a fagyálló jelenti az egyik legnagyobb problémát, mert édes íze miatt nagyon vonzó lehet például a macskák számára. Emiatt nagyon vigyázni kell arra, hogy ha a kertben szereljük az autót, akkor rendesen takarítsunk fel, illetve megfelelő helyen tároljuk a folyadékot. Ha látjuk, hogy az állat fogyasztott a fagyállóból, azonnal vigyük állatorvoshoz, ugyanis így nagyobb az esély arra, hogy meg tudják menteni. Ellenkező esetben több napos szenvedés és halál vár kedvencünkre. Értelemszerűen a patkánymérgekkel is vigyázni kell, és a kutya, macska akkor is bajba kerülhet, ha olyan állatból falatozik, amit megmérgeztek.

Lassan, de biztosan egyre magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála, és ez még több felelősséget jelent. A nyulak ugyanis hőgutát kaphatnak, ha a ketrecüket kint felejtjük a tűző napon, és persze szigorúan tilos a kutyát vagy a macskát bezárni az autóba. Apropó nyulak, sajnos a szúnyogok és egyéb vérszívó ízeltlábúak által terjesztett vírusos betegségek komoly veszélyt jelentenek rájuk, ezért fontos, hogy évente egyszer, de inkább kétszer megkapják a megfelelő védőoltást. Ha a kedvenceinket kiengedjük a szabadba, akkor arra is vigyázni kell, hogy a legyek ne köpjék be a sebeiket. A kijárós, nem ivartalanított macskáknál egyébként is fennáll a veszélye, hogy egy-egy nagyobb harc után tályogok alakulnak ki.

Az erkélyeknél a galambok és az ürülékük jelentik az egyik veszélyforrást a salmonella és a külső élősködők miatt. Ez utóbbi főleg azoknál a papagájoknál okozhat problémákat, amelyeknek a kalitkáját kiakasztják a balkonra. Vigyázni kell akkor is, ha megesik a szívünk a szobamacskánkon, és úgy döntünk, hogy ha már nem kóborolhat szabadon az utcákon, akkor kicsit kiengedjük szegény cicust az erkélyre. A nem túl tapasztalt, fiatal, éppen ivarzó macskák ugyanis leeshetnek, és sajnos nem minden esetben igaz, hogy a talpukon landolnak. Ha mégis sikerült megfordulniuk időben, akkor is lehet, hogy a fejük a talajhoz csapódik, és eltörik az állkapcsuk.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek