Szupersperma és hamvas bőr: 10 élelmiszer, amivel a tökély megközelíthető

Számos ételféle nemcsak finom, hanem roppant egészséges is. Nem biztos, hogy többet fogunk enni a sörélesztőből, ha rájövünk, mennyi jó tulajdonsága van, de azért érdemes megnézni alábbi gyűjtésünket, mert benne vannak a legegészségesebb élelmiszerek. Ezeket fogyasztva gyakorlatilag az összes szükséges tápanyaghoz, nyomelemhez, vitaminhoz hozzájutunk.

A sörélesztő

A sörélesztő nem ugyanaz, mint a sütőipari élesztő, de a kettő nem áll távol egymástól. Az Saccharomyces cerevisiae egysejtű gombából készülő élesztő a sörgyártás egyik alapanyaga, de a táplálékkiegészítő-ipar is felkapta. A sörélesztő egy természetes vitamin- és ásványianyag-bomba, és még béta-glükán is található benne. Ez a mostanában felkapott anyag egy természetes poliszaharid, ami leginkább az immunrendszerre hat. Igazi tárháza a B-vitaminoknak, melyek a szénhidrátok, zsírok és fehérjék bontásában játszanak szerepet. A bőrre és a hajra is jó hatást fejtenek ki, ezért is tette jól a nagyi, hogy ezt ajánlgatta a pattanások ellen. A benne lévő króm szabályozza a vércukorszintet. Kapható por és tabletta formájában.

Spenót

Szerencsére a spenótot nem kell a gyógynövényboltok polcain keresnünk, kapható bárhol, frissen és fagyasztva egyaránt. Ez a zöld növény tele van vassal és folsavval, amire nemcsak a nőknek van nagy szükségük. Tele van luteinnel és klorofillal, illetve vezeti a K-vitamint tartalmazó növények toplistáját. A K-vitamin a véralvadást szabályozza, méregteleníti a májat és a csontok felépítésében is szerepe van. Vesebetegeket oxálsav-tartalmával szokták riogatni, mert vesekőképzésre hajlamos vegyület, de emelett tisztítja a vastagbelet és erősíti az immunrendszert.

Marhahús

A marha húsában cink és omega-3 zsírsav található meg nagyobb mennyiségben. A cink a hisztidinnel párosítva enyhíti az allergiás reakciókat, főleg a szemviszketést. Az enzimatikus éa hormonális folyamatokat is szabályozza a cink, és az egészséges spermiumok kialakulásában is nagy szerepe van. Emellett véd a nehézfémek ártalmas hatásaitól is.

Szója

Ennél a pontnál nyilván sokan felszisszennek, pedig a nem génmaipulált szójabab számos jó hatással rendelkezik. Annyi fehérje van benne, mint egy 150 grammos sztékben, illetve annyi aminosav, amitől előszeretettel használják húspótlóként. A legtöbb szójatermék gazdag antioxidánsokban, B-vitaminban, folsavban, szelénben és kalciumban is. A szója a cukorbetegség és a reuma ellen is jó hatással alkalmazható, illetve fitoösztrogén-tartalmánál fogva a nők változókori panaszaira gyakorol jó hatást.

Csipkebogyó

2000 éve tudjuk, hogy a csipkebokor és bogyója tud valamit. Az közhely, hogy tele van C-vitaminnal, de emellett van benne vas, jód, A-, B-, K-, és P-vitamin. Remek antioxidáns, erősíti az immunrendszert, serkenti a mellékvese működését, és csökkenti a koleszterinszintet. Kitűnő vízhajtó, és epe- illetve májműködési zavarok esetén is jó hatása van. Hecsedlilekvárként érdemes keresni a boltban, vagy a nagyi spájzában, de ősszel könnyen gyűjthető egy nagyobb adag, amivel ki lehet húzni az influenzaszezont.

Vadlazac

Ki tudja, hányan ehetnek rendszeresen vadlazacot Magyarországon, ennek ellenére a lazac egészséges – már amennyiben nem etetik antibiotikummal –, tele van többek közt omega-3 zsírsavval. Rendelkezik egy astaxantin nevű festékanyaggal is, mely csökkenti a gyulladást jelző fehérje szintjét a szervezetben. Ez a nélkülözhetetlen zsírsav jó az anyagcserének, véd a koszorúér-betegségek ellen, és késlelteti az érelmeszesedés kialakulását. Ez a halfajta sok jódot tartalmaz, ami jót tesz a csontoknak, a pajzsmirigynek és a D-vitamin-háztartásnak is.

Ha nem megfizethető a vadlazac, akkor más halat is érdemes megkóstolni, a cápa húsa nem drága, és állaga kissé a húsra emlékeztet, így haltól ódzkodók is bátran kísérletezhetnek vele.

Brokkoli

A rákellenes zöldségek dobogójának legmagasabb fokán áll a brokkoli. De vajon miért? Szabad gyököket lekötő hatása révén segíti az immunrendszert, gazdag C- , E- és A-vitaminban. A benne található sulforafan nevű vegyület legjobban akkor hasznosul, ha nyersen fogyasztjuk a brokkolit, de valljuk be, ehhez meglehetős elszántság kell. Brokkolikrémlevesbe ennek ellenére lehet szórni apróra vágott nyers brokkolit. Ha ez elképzelhetetlen, mert már a brokkoli szótól is rosszul lesz, akkor cserélje fel a káposztával, amely hasonló jó hatásokkal rendelkezik, és még olcsó is. Ez a vegyület védi a szívet és a szemet, méregtelenítő hatása van, és jót tesz a gyomorfekélyben szenvedőknek.

Tej

Ha sikerül nem ipari méretekben előállított tejet szereznünk, nyert ügyünk van. Azt, hogy a tej kalciumban gazdag, mindannyian tudjuk, és persze tartalmaz számos vitamint, ásványi-anyagot, mint nátrium, kálium, kalcium és magnézium, nyomokban fellelhető még a vas, a mangán, a réz, az ólom, az alumínium és a jód is benne. Azoknak, akiknek a tej nem barátjuk, ajánlott a joghurt vagy a kefir fogyasztása.

Tojás

Első helyre futott be a tojás. Igen, ez az a koleszterinszintet növelő élelmiszer, mely tartalmazza az összes nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat (metionin, treonin, lizin, izoleucin, valin, leucin, fenilalanin, triptofán, hisztidin), amit a szervezetünk nem tud előállítani. Egy tojás fedezi a szervezet fehérjeszükségletének 12 százalékát. Érdemes 0-s jelölésűt venni, ez ugyanis biotartásból származik, ha ilyen nincs a boltban, akkor az 1-es a legjobb választás. Ebben az esetben ugyanis a tyúkokat szabadon tartották.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek