Karmosbékától, törpehörcsögtől lesz élmunkás

Számtalan tanulmány kimutatta már, hogy a munkahelyi állattartás csökkenti a stresszt és növeli a munkamorált. Persze irodai kedvencet tartani hatalmas felelősség, hiszen az üzemeltető nem biztos, hogy örül annak, ha Morzsi unalmában szétrágja az új székeket, és nehéz telefonálni, ha a szerkesztőségi hörcsögre rájön a szabadulhatnék.

Amikor a munkahelyi stresszről írtunk, elfeledkeztünk egy nagyon fontos feszültségcsökkentő módszerről, pedig négy törpehörcsög matat az irodai asztalunkon mindennap. A Virginia Commonwealth University legújabb tanulmánya szerint sokkal elégedettebbek és kevésbé feszültek azok az alkalmazottak, akik házi kedvenceiket magukkal vihetik a munkahelyükre. A kutatásban résztvevő Randolph T. Barker szerint természetesen érdemes pár szabályt lefektetni, például csakis teljesen egészséges, barátságos, jó magaviseletű állatok csatlakozhatnak güriző gazdáikhoz. Hozzátette, ez egy igazán olcsó jóléti intézkedés, és azokon a munkahelyeken, ahol erre van lehetőség, mindenképpen érdemes bevezetni.

A kutatók összesen 75 munkavállalót kérdeztek meg egy 550 fős greensborói cégnél, ahol a munkavállalókhoz bátran csatlakozhatnak házi kedvenceik is. Az alkalmazottakat három csoportba osztották: az egyikbe sorolták azokat a kutyatulajdonosokat, akik magukkal szokták vinni a munkába állatukat, a másikba azokat, akik nem, a harmadikba pedig azokat, akiknek egyáltalán nincs kutyájuk. A felmérésben résztvevőknek kérdőíveket kellett kitölteniük és mintát is vettek a nyálukból, hogy megállapítsák a stesszhormonok szintjét. Reggelente ez mindenkinél egyforma volt, ahogy azonban telt az idő, érzékelhetővé vált a különbség: a kutyáikat otthon hagyók ugyanis sokkal stresszesebbek lettek, mint azok a társaik, akikkel ott voltak az állataik.

Vidd magaddal a kutyádat a munkahelyedre!

Az Egyesült Államokban olyan komolyan veszik a munkahelyi kedvencek jótékony hatásait, hogy 1999 óta minden évben tartanak Vidd magaddal a kutyádat a munkahelyedre! - napot, és nem is a Virginia Commonwealth University tanulmánya az egyetlen, ami ennek a létjogosultságát bizonyítja. 2007-ben például a British Journal of Health Psychologyban tettek közzé egy cikket, amiben leírták, hogy a kutyatulajdonosoknak bizony alacsonyabb a vérnyomásuk, alacsonyabb a koleszterinszintjük, és – mily meglepő – kisebb a valószínűsége annak, hogy enyhe vagy komolyabb egészségügyi problémák jelentkeznek náluk. Oké, ez azért lehet azért is, mert lelkiismeretes kutyatartó rendszeresen és kiadósan sétáltatja azt a kutyát, ami azért mégiscsak testmozgás.

eb

A Bio Agency online marketingügynökség 2011-ben 3000 irodai dolgozót kérdezett meg a témában, ugyan 16 százalékuknak volt irodai kedvence, de 55 százalékuk azt mondta, hogy sokkal motiváltabbak lennének, ha saját állatuk lehetne a munkahelyükön. A kutyák mellett a 10 legnépszerűbb irodai állat között szerepeltek a halak, a macskák, a teknősök, a madarak, a nyulak, a tengerimalacok, a gekkók, a kígyók és a madárpókok. „A munkahelyi kedvencek segítenek abban, hogy az alkalmazottak jobban ellazuljanak, nyugodtabbak legyenek, vagyis alacsonyabb legyen a pulzusuk és a vérnyomásuk. Ennek köszönhetően kevesebb a hiányzás, viszont sokkal jobb a munkamorál” – nyilatkozta a Guardiannek Terri Bodell pszichoterapeuta és stresszszakértő.

Előnyök és hátrányok

DSC 2264

Persze a munkahelyi állattartásnak vannak hátrányai is, sok mindenre kell figyelni, ha bővítenénk a fellelhető fajok számát. A munkáltatónál vagy az üzemeltetőnél mindenképpen érdeklődjünk, hogy van-e valamilyen szabályozás a munkahelyi állattartással kapcsolatban. Ha ennek nincs akadálya, akkor következő lépésben érdemes megkérdezni a kollégákat arról, hogy bármelyiküknek is van-e allergiája, illetve hogy vannak-e ellenérzéseik bizonyos állatokkal szemben. Ha egy arachnofóbiás kolléganő mellett ülünk, lehet, hogy nem lesz elragadtatva attól, ha madárpókkal próbáljuk feldobni a hangulatot. Ahogy sokan rossz szemmel nézik azt, ha a dohányosok bizonyos időközönként lemennek az udvarra elszívni egy szál cigit, lehet, hogy attól sem lesznek elragadtatva, ha mi sétáltatással, alomcserével, etetéssel töltjük az időt.

Ha nem közös állatról van szó, akkor bizony a tulajdonosé minden felelősség, neki kell gondoskodnia kedvence különböző szükségleteinek és igényeinek kielégítéséről, neki kell takarítani utána. Egy nyűgös állat komoly zavaró tényező lehet, ezért mindig legyen elég enni- és innivaló, a kutyákat mindig vigyük le a friss levegőre. Egy nagy légterű iroda persze nemcsak az emberek számára lehet stresszes környezet, hanem az állatainknak is, ezért fontos, hogy magunkkal vigyük a kedvenc jutalomfalatjaikat, játékukat, takarójukat. Kicsit nehezebb a helyzet, ha nemcsak egy házi kedvenc van az irodában, ilyenkor fokozottan oda kell figyelni, hogy ne legyen balhé.

Ön beengedne állatokat az irodájába?

De a kedvező élettani hatások további előnyei is vannak a munkahelyi kedvenceknek. Jó, közös lónak lehet, hogy túrós a háta, de ha több munkatárs együtt vállal állatot, megoszlanak a tartási költségek, szoros kapcsolat alakulhat ki az állatbarát kollégák között, és lehet, hogy a betérő ügyfelek is örülnek annak, ha szőrös lényeket babusgathatnak, amíg be nem hívják őket a tárgyalóba.

Kicsit olyan, mintha az ember hazaérkezne

Szokás szerint mi is végeztünk egy gyors - és persze nem reprezentatív - felmérést az ismerősök körében, és kiderült, hogy szinte mindenki támogatja a munkahelyi állattartást. „Nagyon jó, ha vannak állatok, persze nem egyformán válnak be” – írta Péter, akinek korábbi munkahelyén szokatlan kollégái voltak. „A karmosbékák teljesen csendesek voltak, nyugalmat árasztottak, míg egy rohangáló, vakkantó kutya képes elvonni a figyelmet. Munkahelyekre inkább halakat és kétéltűeket javasolnék, esetleg rágcsálókat. Nagyon fontos, hogy meg legyen oldva az állatok hétvégi etetése” – említett egy valóban nagyon fontos szabályt. Ildikó egyetért vele abban, hogy nemcsak a szőrös lények lehetnek jótékony hatással a munkaközösségre, hanem az akváriumban és terráriumban élő egyéb állatfajták is.

Díványilag az irodai hörcsögtartásról tudunk legalaposabban beszámolni. „A hörcsögözés kikapcsol egy kicsit, jó nézni, mit hülyéskednek a ketrecben, és nagyon aranyosak, úgyhogy termelődik tőlük a boldogsághormon. Jó az is, hogy van kiről gondoskodni idebent, olyan kicsit, mintha az ember hazaérkezne, várják a hörcsögei” – írta a négy szerkesztőségi állat egyik pótanyja. „Mindig állatokkal voltam körülvéve, és ugyan allergiás vagyok a kutyaszőrre, soha nem ágáltam, amikor a régi munkahelyemre a kollégák behozták a kutyáikat, sőt, szívesen vigyáztam rájuk, ha erre volt szükség, a kicsit bedugult orr ellenére sokkal jobb volt a közérzetem. Amikor viszont az első pár hörcsögöt beköltöztette az egyik kolléganő az irodába az otthoni túlszaporulat miatt, kicsit szkeptikus voltam, hiszen róluk egész nap nekünk kell gondoskodni. Ehhez képest ma már el sem tudom képzelni, hogy milyen lenne egy hosszú esti ügyelet a futókerék nyikorgása nélkül” – vallott a másik szülő, aki szerencsésnek vallja magát azért, hogy a kollégák teljesen elfogadták bolondériájukat, sőt, amikor tápszerrel kellett etetni a magukra maradt kölyköket, mindenki segített, aki tudott.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek