Feküdjön vissza, ma van az alvás világnapja

Életünk egyharmadát alvással töltjük, ezért nem mindegy, hogyan, mikor tesszük azt. Március 13-án az Alvás Világnapja alkalmából rendezett konferencián jártunk, ahol több szakember beszélt az alvás fontosságáról, és több gyógyszerügynök próbálta ránk sózni termékét.

A konferencia reggel 10 órakor kezdődött a Symbolban. Előző este időben lefeküdtem, majd a közelgő Alvás Világnapja alkalmából szépen el is aludtam, akkor ébredtem, amikor a konferencia már kezdődött, 10 óra 6 perckor. Arra gondoltam, én már méltóképpen megünnepeltem az Alvás Világnapját elalvásommal, ennek ellenére mégis elindultam a konferenciára, hátha kapok hasznos tanácsokat arra vonatkozóan, mit kell tennem, hogy magam mögött tudjam krónikus elalvásomat, tippeket arra, hogyan tudnék felébredni a telefonom ébresztőjére. Kérdéseimre sajnos nem kaptam választ, ennek ellenére számos érdekes tényt osztott meg velünk a szakértő gárda, amelynek tagjai 10 perces etapokban mesélték el mondandójukat a témáról.

Az alvás nemzetközi világnapját egyébként a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken tartják, most tehát március 16-án, de a nemzeti ünnepre való tekintettel most előbbre hozták a konferenciát – március 13-ára.

Csak kéményseprő és sintér nem volt a konferencián

Jelen volt egy életmód szakértő orvos – Prof. Dr. Halmy László, a New York-i Tudományos Akadémia tagja –, egy alvásterapeuta, aki egyben alváspszichológus is – dr. Hermánné Fogarassy Éva, a Sleepwellnes alvásterápiás módszer kidolgozója –, egy alvás tanácsadó – dr. Félegyházy Zsolt pszichiáter a Stockholm/Karolinska Egyetemről –, egy ortopéd főorvos – dr. Tóth János a Magyar Ortopéd Társaság tagja –, egy audiológus – dr. Rendi László –, egy szállodai szakember – dr. Niklai Ákos közgazdász, a Magyar Szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke –, egy turisztikai szerkesztő-újságíró – dr. Kiss Róbert Richard –, valamint az Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Laboratórium igazgatója – G. Németh György.

Sajnos sintér, kéményseprő és hentes nem volt jelen, de akár ők is jöhettek volna bátran. Már csak azért is, mert több olyan előadás is elhangzott a csilli-villi Symbolban, aminek aztán nem sok köze nem volt az alváshoz. Többek között az a 10 perces monológ is, amely alatt a biztonságos vezetésről beszéltek. A 10 perces előadás 9 és fél perce arról szólt, mennyire fontos a kényelmes autó, a megfelelően beállított kormány, a balesetek elkerülése, az utolsó fél perceben vázolta fel a kedves előadó, hogy van neki egy igazán zseniális ötlete a volán mögött történő elalvásos balesetek megelőzésére, amihez már csak szponzort kellene találnia. Ezért is jött el, hátha talál most itt egy mecénást. Az ötlete egy feltűnő világító interaktív bója lenne, ami 20-30 kikométerenként ébresztgetné az elalvás szélén vezetőket az utak mellett. Az interaktív tábla célja az lenne, hogy kiszálljon a sofőr, és beszélgessen a robot bójával, ami még akár meg is táncoltatná a szerencsétlen hülye autóvezetőt. A lényeg, hogy kizökkenjen a sofőr a vezetés monotonságából, és megmozgassa zsibbadt tagjait.

Minievolúció minden reggel

Ehhez hasonló épületes tanácsokkal állt elő az az úr is, aki szintén 10 percig magyarázta, hogyan kell helyesen felkelni az ágyból. Helyesen felkelni! Elmagyarázta, sőt ábrákkal illusztrálta a folyamatot. Miután felültünk, támaszkodjunk a karjainkra, majd karjaink támasztó erejének és testsúlyunk áthelyezésének segítségével helyezkedjünk kismajompózba, majd tegyük le lábainkat a földre, és szépen lassan egyenesedjünk fel. A mindennapos minievolúciót olyan elánnal magyarázta, mintha egész életében azt kutatta volna, melyik ágyból kikelési pozíció a legkevésbé megterhelő az izmaink, ízületeink számára.

stockfresh 668637 wake-up sizeM

Hermánné Fogarassy Éva, a Benyovszky Orvosi Centrum alvásterapeutája elmondta, hogy az alvászavar nem játék és mese, hanem egyfajta civilizációs betegség. A modern társadalmakban élő emberek 30 százaléka tartósan alvásproblémával küzd, 70 százalékuk pedig évi néhány alkalommal tapasztal néhány napon át tartó alvásproblémákat. Arra is kitért, mennyire veszélyes is az, ha éjjeli bagoly életmódot folytat az ember huzamosabb ideig, hiszen akkor felborul a biológiai óránk.

Életünk egyharmadát alvással töltjük

„Az alvás olyan kőbe vésett ösztön, ami például az állatok körében ismeretlen. Nálunk, embereknél azért alakult ki, mert a biológiai óránk felborult. Kint lemegy a nap,  besötétedik, mi pedig felkapcsoljuk a villanyt és éljük tovább az életünket. A  természetben ezzel szemben szép lassan sötétül el a világ, van rá másfél óra, hogy az élőlények ráhangolódjanak az éjszakára. Régebben ezt a ritmust követte az ember is. Még 50-100 évvel ezelőtt is átlagosan másfél órával több volt az alvással töltött idő. A mai ember kifejezetten spórol az alváson, és ráadásul sokan nem is sötétben alszanak. A sötét azért lényeges, mert ilyenkor termelődik a melatonin nevű hormon, ami a szervezetet segíti a nyugodt alvásban. Mindeközben a korábbi generációkhoz viszonyítva sokkal több inger ér minket napközben. Az agy ezeket az ingereket az alvásidő alatt dolgozza fel, ilyenkor dönti el, hogy a rövid vagy hosszútávú memóriába kerüljenek. Erre a REM-fázis, az álmodós fázis lenne alkalmas. A REM-fázis az éjszaka második, hajnal felé eső felében uralja az alvási ciklust. Ha nem alszunk eleget, vagy nem alszunk jól, akkor az agynak nem adjuk meg a lehetőséget arra, hogy feldolgozza a nap során őt ért ingereket” mondta Hermánné Fogarassy Éva.

Egy egészséges embernek minimum 6 óra alvásra van szüksége, ez egyénenként változó, de az alvásterapeuta szerint napi 7 és fél óra ajánlott ahhoz, hogy másnapi teendőinkhez kipihenten álljunk neki. Kiemelte, hogy a legegészségesebb az, ha 10 óra magasságában már ágyba bújunk, amennyiben erre nincsen módunk, úgy ügyeljünk arra, hogy legalább éjfél előtt elaludjunk. Nagyon fontos, hogy lefekvés előtt másfél órával ne nézzünk tévét, ne számítógépezzünk, hiszen a monitorok fényétől a szervezetünk a nappali üzemmódban felejti magát, így nem kezd el termelődni a már említett melatonin hormon, vagyis csak nyűglődésre és forgolódásra számíthatunk egy pihentető kiadós alvás helyett.

Árukapcsolás - vegyen tőlem gyógyszert, minősítést

Persze ekkor következett az a jelenet, amikor belibbent a képbe egy bájos gyógyszerügynök és melatonin hormont tartalmazó készítményt próbált ránk tukmálni. Arról természetesen nem beszélt, mennyire kockázatos ilyen hormonkészítményeket bevenni minden nap, kérdezzük kezelőorvosunkat és gyógyszerészünket. Hallhattunk még egy jópofa előadást a BEMER készülékekről is, amiről már csak azért sem beszélünk itt, mivel a cég alkalmazottai mondták el, mennyire jó is ez a termék, hirdetési tarifát azonban nem fizettek nekünk.

stockfresh 1211514 relaxed-man-at-home sizeM

A budapesti Alvás Világnapján egy nemzetközi program beindítása, pontosabban annak beharangozása is megtörtént: keresik Magyarország Sleepfriendly/Alvásbarát hoteljeit, és erre a megfelelő intézmények minősítő megkülönböztetést is kapnak, amelyet a hazai és a nemzetközi kommunikációban is használni fognak. G. Németh György, a világnap egyik szervezője elmondta, jelentkezhet bármekkora létszámot befogadó hotel vagy kisebb panzió is. „Olyan szálláshely érdemelheti ki a címet, amelyben a szobák több mint nyolcvan százaléka megfelel a minősítési rendszernek. Az ágyak, matracok, ágyneműk színvonalát, a sötétítést is figyelembe veszik a minősítéskor” – nyilatkozta G. Németh az MTI-nek.

Tehát kedves hoteltulajdonosok, nincs más hátra, mint bevásárolni jó minőségű matracokból, kispárnákból, redőnyökből. Ha Önök is – kedves szállodavezetők- és tulajdonosok – eljöttek volna a konferenciára, akkor meg is találták volna a megfelelő minőségű termékek forgalmazóit is, mert teljesen meglepő módon ők is jelen voltak. Kiss Róbert Richárd is – aki több száz szállodában járt már – hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a hotelek alvásbarátak legyenek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra