Tavaszi lakásátalakítás fillérekből

Itt a tavasz, a nők többségében pedig tombol a lakásfelújítási vágy. Cikkünkben néhány tippet adunk azoknak, akik anyagi csőd nélkül szeretnék megúszni az átalakításokat.

A lakás újjávarázsolásához számtalan ötletet és jó fotót találhatunk női magazinokban, lakberendezési újságokban, vagy a neten. De mégiscsak jobb a profi segítség, ezért megkértük Karl Ildikó lakberendező-bloggert, hogy adjon néhány jó tippet.

1. Kezdjük a lomtalanítással!

A legtöbb lakásban előfordulnak olyan nélkülözhetetlen holmik, mint az anyóstól kapott zenélő balerinás doboz, vagy az első kedvesünkkel elfogyasztott csoki torinói lepelként őrizgetett papírja. Ha van padlás, ezek idővel felkerülnek majd oda. Ha nincs, akkor viszont muszáj bátrabbnak lennünk és néhány dologtól visszavonhatatlanul meg kell válnunk (ha az anyós sértődékeny, akkor ez nem a balerina lesz, ha rövidlátó is, akkor dehogynem).

Dobjuk ki a kacatokat
Dobjuk ki a kacatokat

„Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a lakberendezés egyik alapja, hogy rendet tegyünk a dolgaink között és csak a lakás díszeit hagyjuk elöl” – mondja Karl Ildikó. A rendrakást szobáról szobára haladva érdemes kezdeni. A fölöslegessé vált dolgokat eladhatjuk a különféle online piactereken (Vatera, TeszVesz, Zsibvásár stb.). Valószínűleg nem fogunk milliókra szert tenni ezzel a módszerrel, de a befolyt összeget visszaforgathatjuk lakhelyünk csinosítgatásába. Akár nyithatunk jelképes „felújítási alapot” is, egy persely formájában. (Ebben az esetben gondoljuk végig, milyen persely illik a megálmodott szobába!)

2. Régi képek új keretben

Fotóink jó eséllyel válnak a lomtalanítások mindenkori túlélőivé. Egy kis kreativitással a régi képekből újat tudunk varázsolni (és nem csak úgy, hogy bajuszt rajzolunk az idegesítő rokonokra).

Karl Ildikó tanácsa: A régi, még filmes géppel készített színes fotókat beszkenelhetjük, fekete-fehérben újra nyomtathatjuk, és hasonló keretbe tehetjük. (pl. Ikea NYITJA, RIBBA keretei, de keresgélhetünk a Kikában, vagy az Adeko képkeret boltban is). A falon aztán szépen elrendezve a képeket, személyesebb hangulatot adhatunk a helyiségnek.”

Meglévő kereteinket is újrafesthetjük, és egységesíthetjük. Karl Ildikó másik javaslata, hogy készítsünk saját kollázsokat. Ez nagyszerű felhasználási módja lehet a fiók aljára száműzött emlékeknek, melyeket egy-egy utazásunkról őriztünk meg (pl. belépőjegyek, térképek, képeslapok, szalvéták).

Két, max három szín

„Egy szobánál mindig fontos, hogy a színek és a formák harmonizáljanak egymással. Ha nem kérjük lakberendező segítségét, magunknak kell kitalálnunk a koncepciót. Meg kell terveznünk, milyen színeket szeretnénk az adott szobába. Ha ez megvan, akkor ügyeljünk arra, hogy tartsuk magunkat eredeti elhatározásunkhoz. Legyen két, maximum három egymáshoz illő szín kombinációja, és azok árnyalatai.” 

3. Tapétázzunk takarékosan!

Ha nincs kedvünk vagy pénzünk komplett fal- és plafonfestéshez, a festett falak közül az egyiket le is tapétázhatjuk. Ha a kiválasztott tapéta harmonizál a fal színével, akkor ez nem csak olcsó megoldást kínál, de egyedi és esztétikus látványt is eredményez. A Diegoban már 400 Ft/m áron is lehet venni szép, virágos tapétát. "Manapság nem javasoljuk, az összes fal kitapétázását. Csak egy falszakaszon – vagy az adott falszakasz bizonyos területén – alkalmazzuk a tapétát, ha követni akarjuk a trendet!" – figyelmeztet a lakberendező, majd hozzáteszi: "Ha sikerül beleszeretni egy szép mintás tapétába, akkor a benne lévő színeket használjuk a szoba többi felületén is."

csikos 06 1

4. Használjuk fel a tapéta maradékát!

A megmaradt tapéták felhasználására is van mód. Kivághatunk különböző formákat, (állatokat, gombát, fát, házikót, stb.) és feltehetjük a falra (nem csak gyerekszobába). Az ilyen dekoráció könnyen leáztatható, és ha meguntuk, újrafesthető a szoba. Ha a formákat túl gyerekesnek érezzük, van más módja is a maradék tapéta felhasználásának. "Keressünk egy képkeretet és tegyük a tapétázott fallal szemközti, vagy az amelletti festett falra."

5. Falfestés olcsón

A festésnél is sokat spórolhatunk, ha magunk végezzük a "piszkos munkát". A legjobban akkor járunk, ha a festéket is mi keverjük ki. Ehhez jó nagy adag fehér festékkel, ízlés szerinti színező festékkel és védőfóliával meg festőhengerrel készüljünk. Alapnak a legolcsóbb fehér festék is megteszi, de érdemes többször is átfesteni. Egy barátunk nemrégiben a Tescóban kapható legalacsonyabb árfekvésű fehér falfestéket keverte, barkácsboltban kb. 700 Ft-ért kapható tubusos színező festékkel. A festőhengert és az ecseteket szintén a barkácsboltban vette, hogy az eladók tanácsadását igénybe vehesse. A plafon egyszeri és a falak kétszeri átfestése után 10 000 Ft alatt megúszta, egy körülbelül 24 négyzetméteres szoba kifestését. Persze ez nem sokat segít azon, akinek nincs ideje, vagy türelme a hasonló akciókra. Aki azonban elszánt, annak van még pár fontos tanácsunk:

stockfresh 367950 new-house sizeM

Ha magunk keverjük ki az árnyalatot, mindig vigyünk fel a falra egy próbafestést. Várjunk egy-két órát, hogy száradjon a festék. Ha megszáradt, akkor fogjuk látni a valódi színét. Arra is ügyeljünk, hogy az általunk kevert festék idő előtti elfogyása felér egy katasztrófával. Szinte kizárt, hogy ugyanazt az árnyalatot kétszer kikeverjük, így inkább több anyaggal számoljunk, mint kevesebbel. A maradék festéket egy dunsztosüvegben érdemes eltenni, így a későbbi falsérülések javíthatóak lesznek.

6. Falfestés kivetítővel

Karl Ildikó felhívja a figyelmünket rá, hogy ha tetszenek nekünk a ma nagyon divatos falmatricák, akkor mi magunk is felfesthetjük őket. „Nem kell hozzá nagy kézügyesség, - mondja - mert kaphatók kész sablonok is.” Egy ügyes trükköt is megosztott velünk: ha tudunk szerezni egy kivetítőt, akkor gyakorlatilag bármilyen rajz pofonegyszerűen átfesthető, legyen szó akár gyerekszobáról, akár nappaliról.

7. Táblafestékes fal

stockfresh 1468126 chalkboard-menu sizeM

Kihagyhatatlan ötlet a mostanság különösen divatos táblafestékes fal. A táblafesték olyan felületet képez, amire krétával írni lehet, majd pedig le lehet róla törölni azt. Mint a suliban. Ez nem csak gyerekszobákat dobhat fel, de konyhai, vagy előtéri "üzenőfalnak" is nagyszerű. A legpraktikusabb funkcióját mégis a gyerekszobában fejti ki. Egy táblaként szolgáló falszakasz lehetővé teszi, hogy a gyerekek végre engedélyt kapjanak a firkálásra.

8. Megszokott bútoraink, új köntösben

Ahogy a falat, úgy bútoraink többségét is könnyedén átfesthetjük. Javaslom, ne férjünk kedvenc antik íróasztalának kipingálásával kezdjük, az ilyen meglepetés a vártnál erőteljesebb reakciót eredményezhet. Bútorok esetén fontos a minőség, a megfelelő festék kiválasztásában érdemes szakemberhez (pl. egy igényes festékbolt eladójához) fordulnunk. Nemcsak festéssel, hanem a díszpárnahuzatok kicserélésével is tehetünk a szoba harmóniájáért. A párnahuzatokat magunk is megvarrhatjuk, ha van varrógépünk. "Fontos hogy harmonizáljanak a függönnyel, és kontrasztban legyenek a kanapéval" – teszi hozzá a lakberendező.

stockfresh 422443 living-room-detail sizeM

9. Régi bútor új lába

"Ha bútor alapformájával nincs bajunk, csak esetleg a lába, fogantyúja igényel némi modernizálást, ezeket is könnyen kicserélhetjük. Már sok helyen kapni mindkettőt. Ugyanez a helyzet a megunt lámpákkal is. Sok netes oldalon találunk leírásokat, hogy miként készíthetünk magunk új burát" – mondta tanácsadónk.

A bútor megunt fogantyúját sem kell kidobnunk, remek hálószobai, vagy fürdőszobai fogasokat készíthetünk belőlük.

10. Tippek a konyhába

Ahhoz, hogy megunt konyhánkat átalakítsuk, apró, de kézenfekvő lépés a konyhai tárolók lecserélése, egységesítése.  Liszt, tészta, zsemlemorzsa tárolásához nagyon szép üvegeket lehet találni. Régi dunsztos üvegeket is használhatunk ilyen célra. A lényeg, hogy válasszunk egyformákat, ha pedig a méret különböző, festéssel próbáljuk egységesíteni a kollekciót.

Oszd meg másokkal is!
Mustra