Nagyvárosi kertész 1.0: kiskert vagy erkély?

Új sorozatunkban amatőr kertészek osztják meg sikereiket és kudarcaikat az erkélyen és kiskertben termesztett virágokkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolatban. Kipróbáljuk mennyire válnak be a népi praktikák, és mennyire a modern szerek. Kiderül az is, mi mindent lehet bezsúfolni egy városi erkély-termőföldre.

Ki a nagyvárosi kertész? Ugyanaz, aki a hobbiszakács. Kertészkedni jó, és egy kicsit divatos is, de – akárcsak a sütés-főzés  – ez egy jó divat. Nagyvárosi kertész bárkiből lehet, hiszen még kiskert sem kell hozzá, elég egy erkély, sőt, akinek még erkélye sincs, az az ablakában, vagy a konyhapultján is elültethet ezt-azt.

stockfresh 919967 gardener sizeM

Talán az egyik leglátványosabb különbség a hobbiszakácsok és a városi kertészek között, hogy utóbbiak közül kevesebben érzik feltétlen szükségét annak, hogy élményeiket blog formájában embertársaikkal is megosszák. De ez nem akkora nagy baj. Ráadásul a sorozattal éppen ezt a hiányt akarjuk pótolni

Egyébként azonban sok a hasonlóság. A városi kertész ugyanúgy a kiskereskedelem kedvence, mint a hobbiszakács. Szinte mindent hajlandó megvásárolni annak érdekében, hogy erkélye, kiskertje szebb és egészségesebb legyen. Bármit kipróbál, ha egy szép fotót, és csak egy kicsit is meggyőző szöveget mellékelnek hozzá. Ráadásul többször is. Például télálló banánfát ültet a kert végébe. Vagy boldog mosollyal hozza haza a huszonhatodik vakondcsapda-variációt is, szilárdan meggyőződve arról, hogy ez mostmár biztosan elűzi a vakondokat. Oké, a banánfa van akinek sikerül. De banánt akkor sem szüretelhetünk róla. (Tudom, savanyú a szőlő.)

Ez a sorozat azért lesz jó, mert sok hozzám és szerzőtársaimhoz hasonlatos tipikus, nagyvárosi kertész tapasztalatait összegzi. Sokunknak, sok éve van már kertje, vagy kísérletezik az erkély termőfölddé varázsolásával. Persze örök amatőrök maradunk, de mindenfélét kipróbáltunk már, és még több mindent ki fogunk próbálni. Reméljük, hogy ezzel segíteni tudunk a kertésztársainknak. Arról nem is beszélve, hogy várjuk az olvasók tapasztalatait is az adott témákban, és így együtt biztosan összerakjuk az ideális megoldást.

Kiskert vagy erkély?

Persze a kérdés költői, kinek mi van. Azért tettem fel mégis, mert elgondolkodtam, vajon mit felelnék, ha valaki megkérdezné, melyik a jobb. (Sok éven át erkélyem volt, most viszont van egy kertem.)

Egyértelműnek tűnik a válasz: kert. De azért mindkettőnek megvannak a jó és rossz oldalai.

Kezdjük azzal, hogy olyan, hogy pihenőkert csak a mesében létezik. (Vagy ha az embernek kertésze van.) A kerttulajdonos hóna alá csapja a napozóágyat, kibaktat a kertbe, kényelmesen elhelyezkedik a könyvével, kinyitja, és közben a szeme sarkából észrevesz egy gazt. Próbál nem tudomást venni róla. Olvas, de a szöveget nem érti, mert csak a gazra tud gondolni. Ha most nem húzom ki, lehet, hogy holnapra elhullajtja a magjait és egy héten belül tele lesz vele a kert...

A vége mindig ugyanaz: a gaz győz. Mármint hogy veszít, mert kihúzzák. De akkor is, a nyugodt olvasgatást szinte mindig kerti munkába torkollik. Szóval ilyen a kerttulajdonos élete. Mindig van valami tennivaló.

És emellett az örökös lelkifurdalás. Például amikor a többhónapos szárazság idején egy este munka után moziba megy az ember ahelyett, hogy otthon locsolna. Vagy elutazik nyaralni, éppen amikor beérnek a paradicsomok.

Az erkélyen mindez nincs, Jó, a nyaralás alatti locsolást meg kell oldani, de egyébként fáklyásmenet. Viszont az is igaz, hogy az erkélyen termett gyümölcsökből nem lehet befőzni. És kerti zuhanyt sem állíthat rajta az ember.

Összegezve, aki inkább lusta, és nem akar befőzni, annak erkély. De azért egy saját kert csodálatos dolog, és hiába a sok meló, senkit nem beszélnék le róla.

Amit minden kezdő erkélykertésznek érdemes átgondolnia

stockfresh 1534087 small-roof-garten sizeM

Mekkora a rendelkezésre álló hely? Érdemes nem felszántani az egész erkélyt, hanem úgy kalkulálni, hogy a kisasztal és a kisszékek még elférjenek.

Virág, vagy szüret? Egy erkélyen korlátozottak a lehetőségek, de ha szüretelni is akarunk, akkor szinte biztosan számíthatunk arra, hogy sikert érhetünk el a következőkkel:

  • Fűszernövények: bazsalikom, kapor, kakukkfű, oregánó, stb.
  • Zöldségek: paradicsom, fejessaláta, fürtös uborka.
  • Gyümölcsök: az egyedüli az eper, amit viszonylag sikeresen és normálisabb mennyiségben lehet termeszteni egy átlagos méretű erkélyen. De még az epernél sem számíthatunk komoly mennyiségre.

Egy fontos számítás: még mielőtt döntenénk a növényekkel kapcsolatban mindenképpen el kell végezni egy fontos mérési feladatot, mégpedig azt, hogy az erkély melyik részét és mikor éri a napsütés. Erre mostanság már bármelyik nap sor kerülhet, de a számolásnál vegyük figyelembe, hogy a nyáron egy kicsit más szögből jön majd a napsütés és hosszabb ideig tart. Nincs olyan kedvezőtlen fekvésű erkély, ahol valamilyen növényt ne lehetne kiültetni, de sok csalódástól kíméljük meg magunkat, ha az erkély adottságainak megfelelő helyet választunk.

Amire a városi kertésznek mindenképpen szüksége van

Mielőtt milliókat költene valaki a kertészeti és barkácsáruházakban, nem árt, ha végiggondol néhány dolgot.

Felejtsük el az akciókat. Természetesen, ha valami ott van a listán, és éppen akciósan árusítják valahol, akkor meg kell venni. De csak azért, mert valami akciós áron van, ne vegyük meg, mert az akciók folyamatosan ismétlődnek, ugyanazok a termékek garantált, hogy belátható időn belül ugyanott, vagy egy másik helyen akciósak lesznek. (Nem árt listával menni vásárolni.)

A szombat délelőtti impulzusvásárlás a barkácsáruházban azért is veszélyes, mert hazaérve ott találjuk magunkat egy hatalmas adag azonnali feladattal, (például hogy a 15 jutányos áron vett sziklakerti évelőt elültessük, és ha már, akkor építsünk köréjük gyorsan egy sziklakertet is) amit eredetileg nem terveztünk.

Ez a kis ásó az erkélykertész legfontosabb szerszáma
Ez a kis ásó az erkélykertész legfontosabb szerszáma

Alapcsomag erkélyhez:

Mindenképpen kell egy kislapát, amivel a nagy virágföldes zsákból átlapátoljuk a földet. A kislapátot általában szettben lehet kapni, kapával és kisgereblyével, ezekre az erkélyen szerintem nincs szükség. Külön kislapátot barkácsáruházakban érdemes nézni, aki márkásat szeretne annak ott a Fiskars és a Gardena, 2000 forint körüli áron, de általában mellettük ott vannak az adott áruház saját márkás termékei, vagy no-name lapátok is. Egy kislapátot nagyon nehéz elrontani, szerintem itt érdemes spórolni. (Bár a gyermetegebb lelkű kertészek biztosan nem tudnak majd ellenállni ennek a békás szettnek, ami a Butlers-ben kapható.)

Ha sok paradicsomot szeretnénk, nagy balkonláda kell
Ha sok paradicsomot szeretnénk, nagy balkonláda kell

Nagyon fontos szerszám az olló. Metszőollóra az erkélygazdáknak csak akkor van szüksége, ha futórózsát, nagyobb dézsás növényt, vagy paradicsomot ültet. Akinek fűszerei és balkonvirágai vannak, annak bőven elegendő egy erősebb konyhai olló.

Nélkülözhetetlen a jó kesztyű. Mivel egy erkélyen általában nem tart sokáig a kerti munka, a legjobb nem kertészkesztyűt, hanem egy erősebb gumikesztyűt használni, mert ez védi a legjobban a kezet. A hátránya, hogy ha több mint fél órát dolgozunk benne, akkor nagyon beleizzad a kéz, mivel nem szellőzik.

Balkonláda. Számtalan féle és fajta kapható, ezzel kapcsolatban a legfontosabb tanács, hogy aki paradicsomot szeretne, az ne a tipikus erkélyládában gondolkodjon, hanem valamilyen nagy faládában. Ha ilyenben van a paradicsom, akkor ugyanis hoz majd annyi termést, hogy ne csak dísz legyen, hanem a család napi szükségletét fedezze. Uborkához, vagy futónövényekhez hasonló okok miatt ilyen ládát érdemes nézni.

Virágföld. Erre biztosan szükség lesz és mivel egészen megdöbbentő árat képesek elkérni érte mostanság, érdemes figyelni az akciókat. Most éppen a Bauhausban van földakció, de ezt csak nagyobb balkonok tulajdonosainak ajánlom, mert a lényege, hogy 3 zsák 50 literes földet lehet venni 2 áráért, és ez viszonylag nagy mennyiség.

Alapcsomag kerthez

Ez már jóval nehezebb. De az egyik fontos dolog, amire senki nem gondol, az a füzet. Hozzáteszem, még soha nem volt füzetem, annyira idétlen dolognak tűnik. Emiatt aztán minden tavasszal úgy járunk, hogy elfelejtjük, hova ültettük el a hagymás növényeket. Fogalmunk sincs, hogy a sok egyforma kóró közül melyik a ribizli, a málna, és a szeder. És hatalmasakat vitázunk arról, hogy megmetszettük-e végül novemberben a gyümölcsfákat, vagy tavaszra halasztottuk a dolgot. Az ideális kertésznek egyszerűen muszáj felírnia az ilyesmiket egy füzetbe.

No de szerszámok tekintetében, mindenképpen kell egy jó ásó. Nekem sajnos egy özönvíz előtti ásóm van, és nem is tudom mitől lesz jó egy jó ásó, mert mindig csak ezzel ástam, és ásni nehéz. Ha valaki tud olyan ásót, amivel könnyű ásni az szóljon. Kell egy gereblye, és majd őszre egy lombgereblye is. (De az utóbbi ráér őszig.) Kell kapa is, de szerintem a kis kerti kapa hasznosabb, mint a hosszú nyelű, pláne ha valaki kiskertben kapál és gyomlál, nem pedig szőlősorok között.

Metszőolló. Ez az egyik legfontosabb szerszám. Mindenképpen áttétes típust válasszunk, mert a vastagabb ágak is szépen vághatóak vele. Hogy milyen a jó metszőolló, arról ezt a cikket találtam.

Egyébként nem kell feltétlenül márkásnak lennie, annál is inkább, mert fogyóeszköz, mi kétévente lestrapálunk egyet-kettőt. Igaz, nem tudom, hogy ez vajon a normális élettartamuk, vagy csak amiatt van, hogy a 6-7000 forintos helyett a 2500 forintos körüli modelleket szoktuk megvenni.

A jó kertészkesztyű szerintem alapvető, és az a különös, hogy nekem kesztyűk egész arzenálja van itthon, de a két legjobban bevált az a két legegyszerűbb. Az egyik, és minden rózsatulajdonosnak csak ajánlani tudom, a tipikus sárga munkáskesztyű. Minden barkácsáruházban lehet kapni, kb. 200 forint. Az egyedüli baj vele, hogy kizárólag férfiaknak gyártják, nagy méretben, ezért precíziós munkákra nem alkalmas, de ha bármilyen szúrós, tüskés, vagy nagyon koszolós feladat van, akkor ez a legjobb.

A másik pedig, de arról nem találtam fotót az egy textilkesztyű, de olyan, mintha az alsó felét és félig az ujjakat műanyagba mártották volna. Ez is 2-300 forint körül kapható, és tényleg szuper, nem engedi át a koszt, és finom munkák végzésére is alkalmas.

Az utolsó nélkülözhetetlen kellékek az öntözőkanna és egy slag. Személyes tapasztalataim szerint az a jó, ha a slag minél vékonyabb. Korábban azt hittem, a robosztus, nagy slagok a jók, de ez nem igaz. A vékony slagot ugyanis sokkal könnyebb ide-oda rángatni, bár a vége általában úgyis az, hogy az ember csupa sár lesz a locsolás végére, amikor megpróbálja eltenni a vizes földön végigráncigált slagot. Nekem a slagtartó kocsik nagyon nem váltak be. Tényleg fülig saras lettem, főleg amikor vastag slagcsövünk volt. (Öntözőrendszerre szerintem annak éri meg költenie, akinek 200 nm-nél nagyobb kertje van, vagy nem számít neki a pénz. Kényelmesebb, de drága, sok túrással jár.)

A felsoroltaknál persze minden kertben több eszköz található, de ezek azok, amikre biztosan mindenkinek szüksége lesz.

A következő részekben a tervek szerint a mini üvegházakról írunk és arról, hogy mi az, amit már most elvégezhetünk az erkélykertben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek