Csak hiszed, hogy lefogysz tőle

Lehet, hogy egy Big Mac kevésbé kalóriadús, mint egy saláta öntettel? A müzliszelet pedig rosszabb választás, mint egy tábla csoki? Tévhitek a "fogyókúrás" ételekről.

Ennek a cikknek az ötlete akkor jött, amikor síelésből hazafelé tartva megálltunk vacsorázni a bábolnai McDonaldsban. Én egy grillcsirkés tortillatekercset rendeltem, a férjem pedig Big Mac-et. Kávézás közben a tálcatakaró papír hátsó oldalán lévő kalóriatáblázatot nézegettük. Fény derült rá, hogy a salátás-grillcsirkés tekercsem majdnem ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a Big Mac, de ez még semmi…

Jónéhány olyan étel van, amiről különböző okokból kifolyólag az emberek nagyrésze azt gondolja, hogy fogyókúrás, és/vagy egészséges. Lássuk a leggyakoribb tévhiteket.

stockfresh 506621 eating-habits sizeM

1 – A fogyókúrás Big Mac

Szóval aki azt gondolja, hogy a salátás grillcsirkés Mcwrap-el kevesebb kalória kerül a szervezetébe, mint ha a Big Mac-et választaná, az nagyon téved. A Big Mac energiatartalma 495 kcal, a csirkés tekercsé pedig 425. Van különbség, de nem számottevő. Viszont ha valaki a marhahúsos tekercset választja, akkor az a maga 650 kalóriájával (a továbbiakban az egyszerűség kedvéért a kalória szót fogom használni a kcal, azaz a kilokalória helyett) kész hízókúra. Vigyázni kell a salátákkal is. Joggal gondolná az ember, hogy ha mondjuk ebédre a prémium grill csirke salátát rendeli (250 kcal), akkor az egy fogyókúrás ebéd volt. Valóban, de csak akkor, ha nem rendel hozzá salátaöntetet. Mert a prémium grill csirke ezer sziget öntettel, az bizony egy Big Mac. Mármint kalóriaszám szempontjából. Mert vannak azért más mutatók is amik a saláta javára döntenek. (És egy kicsit jobb a kalóriaszám, hogyha nem ezer sziget, hanem joghurtos kapros öntet kerül a salátára.)

Ja és a desszertek: a kis csoki shake-ben ugyanannyi a kalória, mint az almatáskában, 220 kcal/adag. Viszont a Mccafé isteni csokis muffinja sajnos 350 kcal – érdemes meggondolni.

2 - Desszert helyett capuccino?

stockfresh 531574 latte-macchiato-with-coffee-beans sizeM

A fogyókúrázók sokszor úgy küzdik le az édesség utáni vágyukat, hogy csoki, vagy süti helyett inkább isznak egy jó kis capuccinót. Ez elvben rendben van, ha sovány tejjel és cukor nélkül isszák. Azonban a kávézók specialitásaival nem árt óvatosnak lenni. A Starbucs, a California Coffee Company és a Costa lattéinak teljesen szimpla változatai is 3,5 százalékos tejből készülnek, ezért a kis poharas verziójuk is könnyen 180 kalóriás lehet. (Cukor nélkül.) Ha viszont valamilyen különlegességet választunk, mondjuk karamell, vagy kókuszízesítést, akkor még több. A rossz hír, hogy a 3 az 1-ben típusú instant kávék is több mint 120 kalóriát tartalmaznak adagonként, de ez akár 150 is lehet attól függően, hogy tejben vagy vízben oldja fel őket az ember.

3 –Felesleges a Milka helyett müzliszeletet enni

Aki nagyon szeretne egy kis csokit, de a fogyókúra miatt úgy dönt, hogy inkább egy müzliszeletet eszik meg, az rosszul teszi. (Főleg ha nem is igazán van oda a müzliszeletekért.) Merthogy a hagyományos Milka csoki 100 grammjában – ez egy egész tábla csoki – 530 kalória van, ami ugyanannyi, mint egy átlagos müzliszeletben a 100 grammra vetített mennyiség. Én a Balisto szeletet néztem, abban 522 kalória van, és 5 darab sovány szeletke teszi ki a 100 grammnyi súlyt. Ráadásul mivel nem annyira tömény, az ember észrevétlenül eltüntet akár 5 szeletkét is egy délután alatt.

4 – Ízesített víz vagy kóla?

Egyre több ízben kaphatóak az ízesített ásványvizek. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy ezek értelemszerűen alacsony kalóriatartalmúak, nem árt megnéznie a címkét. Való igaz, vannak köztük ilyenek is, de sok olyan is, ami éppen ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint például a Coca-Cola. (Azaz 43/dl-t.) Talán az jár a legjobban, (azok közül, akik nem tudnak, vagy nem akarnak lemondani az üdítőitalokról) aki 100 százalékos almalevet (30 kcal) hígít fel egy kis ásványvízzel.

stockfresh 1549411 assorted-soda-bottles-in-ice-bucket sizeM

A 100 százalékos gyümölcslevek egészségesek, de nem kalóriaszegények. A tiszta narancslé energiatartalma 42 kalória/ deci, éppen annyi, mint a kóláé. És hogy ne csak a kólát emlegessük: sokáig abban a tévhitben voltam, hogy a tonikban kevesebb a cukor, mivelhogy keserű. Keserűnek tényleg keserű, de egy cseppel sem tartalmaz kevesebb kalóriát, mint bármelyik másik cukros üdítő.

5 - Nassolnivalók – nincs jó megoldás

Fogyókúra idején a legjobb, ha elfelejti az ember a nassolást, vagy marad a gyümölcssalátánál. Sokáig azt gondoltam, hogy a Bio Csokis Buláta (ez egy puffasztott kölesgolyó, csokibevonattal) az fogyókúrás. Ez valamennyire így is van, de csak azért, mert nagyon nehéz belőle 100 grammot megenni. Ha viszont sikerül, az 505 kalória, ami majdnem egyenértékű egy tábla Milkával.

karobos-kokuszos-bulata-100g

A leggonoszabb dolog a Győri Édes Jó reggelt szelete. Ez a finom keksz ugyanis – az egyik kedvencem a fügés – darabonként 54 kalóriát tartalmaz, és észrevétlenül meg lehet belőle enni egy csomót. A kakaós jó reggeltnek készült csökkentett cukortartalmú verziója is, de ez éppen ugyanannyi kalóriát tartalmaz (56 kcal/darab) mint a hagyományos. Gondolom a cukorbetegeknek szánták, vagy azoknak, akik egyéb okból szeretnének kevesebb cukrot fogyasztani.

Ha valaki mogyorót, diót, vagy mandulát eszeget nassolásként, az egyfelől örüljön, mert az olajos magvak nagyon egészségesek. De azért legyen tisztában azzal is, hogy 10 deka mogyoró több kalóriát tartalmaz, mint egy tábla Milka. (Kivéve a gesztenyét, ami sokkal kevesebbet.)

Még a legjobban az aszalt gyümölcsök kedvelői járnak, de vigyázat: 10 deka aszalt gyümölcsben átlagosan 380 kalória van, ami nagyon sok, főleg ha mondjuk egy 1200 kalória/nap diétát nézünk.

6 - A gyümölcsjoghurt desszert és kész

Az általános szabály, hogy minél krémesebb, minél gyümölcsösebb egy joghurt, annál több benne a kalória. A csökkentett zsírtartalmúakat sokszor cukorral turbózzák, és vice versa. Egy pohár natúr Activiában 93 kalória van, az epresben már 121. Ha pedig valaki az ivós verziót választja, ami majdnem 3 dl, akkor 173 kalóriával kell számolnia.

Nem kell lemondani róluk

Kalória minden ételben van, legyen az gyümölcs, zöldség vagy akármi. A fentieket azért írtam össze, mert vagy tipikus tévhitek, vagy olyan kalóriacsapdák, amikről a fogyókúrázó hajlamos megfeledkezni. (Azaz nem beleszámolni a capuccinót, az ízesített ásványvizet, vagy az ivójoghurtot az aznap megevett kalóriamennyiségbe.) Ettől még nem érdemes a salátát Big Mac-re cserélni, vagy Milkát enni az aszalt gyümölcsök helyett. De nem érdemes magunkat félrevezetni sem, azzal, hogy a fogyókúra alatt elsiklunk bizonyos kalóriák felett.

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra