no

5 ok, miért ne adjuk le azt az utolsó 3 kilót

A legtöbb nő állítólag mindig szeretne leadni még 3,6 kilót, de ne tegyék: a normál testsúly és a kissé gömbölyded alak ugyanis egészségesebb, kívánatosabb és sokkal boldogítóbb, mint a soványság.

A Cornell tanulmány szerint, melyet az Eating Behaviors (Étkezési szokások) című szakmai magazinban publikáltak, a férfiak és nők átlag 3,6 kg-mal szeretnének soványabbak lenni tényleges testsúlyuknál. Ráadásul a legtöbb normál testsúlyú nő szeretne vékonyabb lenni, a sovány nők pedig még tovább fogynának, akkor is, ha orvosilag amúgy már az alultáplált kategóriába tartoznak. A tanulmányból az is kiderül, hogy a túlsúlyosakban kisebb a fogyási kedv, de most nem ezzel foglalkozunk, hanem megpróbáljuk meggyőzni a 3,6 kiló leadásával kínlódókat, hogy nyugodjanak meg végre, hagyják abba az önsanyargatást és élvezzék az életet. Íme 5 ok, amivel talán jobb belátásra bírjuk az állandó tavaszi súlyparában élőket.

1. Szexisebbek vagyunk és nagyobb a mellünk

Ha belegondolunk, tényleg jobban néz ki Rihanna, mint Madonna, és Demmer Erika is csinosabb, mint mondjuk, Freja Beha Erichsen – tehát kívánatosabbak a hús-vér nők, mint a kigyúrt csontkollekciók. A francia Elle szerint Monica Bellucci a legjobb példa arra, hogy a férfiak döglenek a széles csípőért, kerek mellekért és izmos fenékért. Biztos az sem véletlen, hogy a Dolce&Gabbana idén Belluccival adja el nyári ruháit, és nem a túledzett Madonnával. Azért is jó, ha nem akarunk mindenáron megszabadulni képzelt súlyfeleslegünktől, mert így a mellünket sem fogyjuk le, tehát látványos dekoltázsunk marad, ami bizonyos méret fölött persze átok, addig viszont áldás. Kivéve, mikor a tucatruhák közt válogatunk a tucatboltokban, merthogy a legtöbb ruhát lapos nőkre tervezik, de ne adjuk fel: keressünk olyan darabokat, amik még épp nem tesznek közönségessé, de kiemelik nőiességünket!

2. Tovább élünk, könnyebben szaporodunk

stockfresh 1352990 woman-holding-edge-of-nightdress sizeM

Nem hülyeség a BMI (testtömegindex) és a testzsírszázalék: a nők normális testzsírszázaléka 21-30% közé kell essen, azaz a teljes testsúly közel harmada zsír kell, legyen. „Mindannyiunknak torz elképzelései vannak napjainkban az ideális alakról. A normál BMI nagyon messze van attól, amit az idealizált nők mutatnak. Egy egészséges nő, egészséges súllyal körülbelül 21-30%-os testzsírszázalékkal rendelkezik. Ez olyan hírességeknél teljesül, mint Kate Winslet és Scarlett Johansson, akiket kereknek tartanak. A modellek 11-13%-os terstzsírszázalékkal rendelkeznek” – nyilatkozta a francia Elle magazinnak Catherine Serfaty-Lacrosnière, táplálkozáskutató orvos.

A túl kevés zsír egyértelműen egészségügyi problémákhoz vezet, mivel a zsír felelős a női hormon, az ösztrogén termeléséért. Egy amerikai nőgyógyász-szakértő, dr. Richard Sherbahn szerint a túl sovány nők még a túlsúlyosaknál is nehezebben esnek teherbe, pedig utóbbiaknak sem könnyű a dolga – írja a prweb.com. Dr. Sherban nyolc év alatt 2500 nő esetét vizsgálta: a normál súlyúak közül 50%-nak született gyereke, az elhízottak közül 45%-nak, de a vékonyak közül csak 34% esett teherbe – ezért az alacsony ösztrogéntermelés lehet a felelős. Az orvos szerint az lehet a sovány nőknél a gond, hogy a rosszul tápláltság miatt az embrió nehezebben tapad meg a méhben.

87 év

Az életkilátásokat illetően pedig egy 2009-es japán tanulmány kimutatta, hogy a negyven év körüli túlsúlyosak tovább élnek, mint a soványak, mégpedig 6 évvel. A kutatók 44 ezer, a Miyagi prefektúrában élő, 40 és 79 év közötti embert vontak be vizsgálatukba, testtömegindexük alapján négy kategóriába sorolták őket: soványak, normál testsúlyúak, túlsúlyosak és elhízottak. Furcsamód a túlsúlyosak nyertek, de a normál súly is sokkal tovább életben tart, mint az alacsony BMI – írja az Index. A kövér japán férfiak 80,5 évre, a nők 87 évre számíthatnak, a normál súlyú férfiak 78,7 évre, a nők 86,3 évre számíthatnak. A sovány férfiak csak 73,8 évet, a sovány nők 81,1 évet élnek a japán tudósok szerint – mondjuk az se kevés.

Tüdőgyulladás, szívelégtelenség, halál

Szintén friss kutatások mutatták ki, hogy a vékonyak is ki vannak téve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának, ráadásul nagyobb az esélye a tüdőgyulladás kialakulásának is a hiányos táplálkozás miatt. Egy másik tanulmány pont a 3,6 kilótól megszabadulókat bátoríthatja zsírjuk megtartására: a kutatások során a 2004-ben elhunyt 2,3 milliónyi felnőtt amerikai adatait vizsgálták meg az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) archívumából, és azt találták, a leheletnyit kövér emberek tovább élnek, mint a normál súlyúak. Nem a konkrétan túlsúlyosokra gondolnak a kutatók – köztük Katherine Flegal, elismert obezitás-szakértő –, hanem azokra, akik alig pár kilóval nyomnak többet a normál súlynál – olvasható az egeszsegtukor.hu-n.

3. Fiatalabb a bőrünk

A telt arc fiatalságot sugall – minden reklám ezzel operál, minden krém telt, hidratált bőrt ígért. Sarah Jessica Parker jó példa a vékony, de beesett arcú nőre: valamivel idősebbnek tűnik koránál, míg Szex és New York-os kolléganője, a Charlotte-ot játszó Kristin Davis, aki valamivel jobb súlyban van, mint Parker, alig néz ki 30-nak, pedig idén már 47 éves. Ennek oka, hogy árom kiló felszedésével (vagy le nem adásával) feltöltődnek az arc beeső, csontra tapadó részei. A bőrnek a zsír alapvető alkotóeleme, ha nincs belőle elég, a bőr beesik, összeugrik, egy szóval: ráncosodik – foglalta össze egy szakember az Elle-nek.

4. Jobb a kedvünk

Ha folyamatosan a súlyunkon görcsölünk, nem merünk egy jót enni és feszt éhesek vagyunk, hamar belefáradunk az egészbe, elmegy a kedvünk az élettől is, és kábé annyira élvezzük a nyári strandszezont, mint egy aranyérműtétet. A sokáig tartó, esetleg kóros fogyásba torkolló kúrák során ráadásul kiürülnek vitamin- és ásványianyag-tartalékaink, legrosszabb esetben elkezd hullani hajunk, súlyos anorexia esetében belső szerveink is leépülnek. De ne menjünk ilyen messzire: már az állandósult rosszkedv is kevéssé vonzó.

tk3s mon107051

A berlini Forsa közvélemény-kutató intéztet felmérései szerint a kövér emberek jó kedélyűek, és a kisgyermekek szívesebben barátkoznak kövér felnőttekkel, mint soványakkal. A Bild magazinban publikált kutatás szerint, melyet a stockholmi Karolinska Intézet végzett, a többletsúllyal rendelkezők szervezete sokkal több boldogsághormont termel, és kevésbé hajlamosak a depresszióra, mint a soványak. Persze, mi most nem durva elhízásra akarunk buzdítani, csak éreztetni szeretnénk, hogy nem a modelleket megszégyenítő vékonyság a boldogság kulcsa.

5. Nem vagyunk egyfolytában éhesek

Ha folyton azzal a maradék 3 kilóval küzdünk, ami az istennek se akar lemenni, mindig éhesek leszünk, hisz sosem ehetünk rendesen. Salátán élünk, kihagyunk étkezéseket, és azt nem vesszük figyelembe, hogy a koplalással létfontosságú tápanyagokat is megvonunk a szervezettől. Ezekre azonban a testnek szüksége van, így próbál olyan jeleket küldeni agyunknak, hogy be kell vinnünk azt a bizonyos tápanyagot, tehát ennünk kell. Kéne. Ezért ábrándozunk egy átkoplalt nap után különböző ételekről, mely vagy a hűtő kiürítésébe vagy további koplalásba torkollik. Nem éri meg, inkább béküljünk ki a plusz 3 kilónkkal.

Ha mégis leadná

Tele van a padlás fogyókúrás tanácsokkal, termékekkel, csodaszerekkel és módszerekkel. Nézzünk pár örök igazságot, am segíthet – és most nem a gyors eredményt ígérő, drága kúrákról beszélünk.

- Ne akarjunk hirtelen sokat fogyni, ha nincs nagy súlyfeleslegünk, heti egy kiló leadása is elég.

- Mozogjunk: napi fél óra séta már valami, de a legjobb, ha a séta mellett heti háromszor edzünk is egy órát. Ha buszozás helyett lesétálunk 2-3 megállót, sokat segítünk magunkon.

- Igyunk napi másfél liter vizet, minimum. Kerüljük az alkoholt és cukros üdítőket.

- Ne cukrozzunk meg semmit, kisebb tányérról együnk, vagy csak a tányér felére szedjünk ételt. A menzán kérjünk kis adagot, együnk lassan.

- Ne nassoljunk, ne hagyjunk ki étkezést, zsíros húsok, tészták helyett együnk több zöldséget, gyümölcsöt. Csak akkor együnk, ha valóban megéheztünk.

- Listával menjünk bevásárolni

- Csak hetente egyszer álljunk mérlegre, ne stresszeljük magunkat a napi háromszori méréssel.

Forrás: www.blog-famille.vacanciel.com

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek