Unja a teát, utálja a forralt bort? Igyon forró limonádét!

Tudjuk, hogy forró ital a megfázás kínjait is enyhíti és a fagyos időben már csak a hőmérséklete miatt is érdemes fogyasztani. De mi van akkor, ha valaki már unja vagy nem szereti a teát és a forralt bort? Nos, a nyár slágerének, a limonádénak létezik egy téli változata is. Igen, ez a forró, vagy legalábbis meleg limonádé. Az elkészítése egyszerű, igaz, ahány háztartás, annyiféle recept.

A heuréka élmény nálunk nem annyira régen következett be, és szégyen vagy sem, a pesti Fecske Presszóban egy mézes-gyömbéres meleg limonádé formájában találkoztunk ezzel az itallal, majd egy kiadós, több napos torokfájás ébresztett rá arra, hogy ezt talán otthon is ki lehetne próbálni.

Akárcsak a nyári változatot, ezt is többféleképpen el lehet készíteni, az internet tele van különböző receptekkel, már a XIX. századból is van egy magyar leírás. Talán nem meglepő, hogy minden esetben szükség van némi vízre, citromra vagy citromlére és valamilyen édesítőszerre. Ha ezek megvannak, mindenki azt pakol bele, amit jónak lát: a gyömbér, a szegfűszeg, a szegfűbors és a fahéj népszerű összetevőnek számítanak. Van, aki rumot, vagy valamilyen gyümölcslé-sűrítményt önt bele, mondjuk ananász-, narancs-, feketeribiszke vagy vörösáfonya levet, de olyan receptet is olvastunk, ahol fekete tea került a limonádéba. Munkából hazafelé meg is tudtuk vásárolni a legtöbb ajánlott hozzávalót, kivéve a gyömbért, és biztos, ami biztos alapon citromot és citromlevet is vettünk, narancslé helyett pedig igazi gyümölcsöt. Két receptet próbáltunk ki (ezeket keretes írásunkban olvashatják), és inkább érzésre ízesítettük az italokat. A kedvenc egyértelműen az ananászleves-fűszeres változat volt, bár mindegyik hatásosnak bizonyult, a torokfájás, orrfolyás valóban enyhült pár órára.

IMG 1386 ok

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét is megkérdeztük, valóban hasznos lehet-e megfázás esetén forró limonádét inni, vagy csak a placebóhatás működik. Íme a válasz: „Megfázás esetén az embernek jólesik valami meleg folyadékot inni, és a citrom tele van C-vitaminnal. Citromlé nem ugyanaz, benne C-vitamin tartalom nincs, tehát csak a savanyú ízt utánozza. A limonádét azonban helyettesíthetjük illetve kiegészíthetjük citromos csipkebogyóteával, mert ezzel fokozhatjuk a C-vitamin hatást. A csipkebogyónak rendkívül magas a C-vitamin tartalma, ha ezt citromos-mézes teaként isszuk meg, akkor biztosan nem sokáig fogjuk nyomni az ágyat. Azonban a citrom és a méz forró teába adagolására ügyelni kell, hogy minél kisebb legyen a vitaminveszteségünk. Ezek a praktikák azért is hatásosak lehetnek, mert egy megfázás, influenza nem kezelhető antibiotikummal, tehát vissza kell kanyarodnunk a rég bevált módszerekhez. És ha lehet, az legyen valami természetes eredetű, amit otthon gyorsan el tudunk készíteni.”

Egyesek szerint a citromos víz, vagy a limonádé a fogyásban és a méregtelenítésben is segít. Mint kiderült, ennek az állításnak is van valóságalapja, legalábbis a Tudományos Életmódtanácsok 2008./11.száma szerint. „A citrom polifenoljai képesek az étrendhiba talaján kialakuló elhízás visszaszorítására. Egyre több információnk van a színes zöldségekben, gyümölcsökben, kávéban, kakaóban megtalálható színanyagok (polifenolok) kedvező táplálkozás-élettani hatásáról, egészségmegőrző szerepéről. Azonban nemrégiben japán kutatók egy csoportja tágította a horizontot, amikor alaposabb vizsgálatnak vetette alá a citromból kivont polifenolokat, és megvizsgálta azok hatását a zsíranyagcserében résztvevő gének aktivitására. Az állatkísérletet nagy zsírtartalmú étrend fogyasztása következtében elhízott egereken végezték. A 12 héten át tartó kísérlet során az alanyokat három csoportra osztották, az egyik kis, a másik nagy zsírtartalmú étrendet kapott, míg a harmadik csoport zsírdús menüjét 0,5% citromhéjból kivont polifenollal egészítették ki. A harmadik, polifenolokkal dúsított étrendet fogyasztó csoport esetében a testtömeg gyarapodása, a zsírszövet arányának változása, a vérzsír-, vércukor és inzulin anyagcsere zavara (inzulinrezisztencia) szignifikáns mértékben kisebb volt, mint a másik két csoport esetében. Bár az állatkísérleti eredményektől a humán táplálkozási ajánlásokig hosszú út vezet, érdemes a citrusféléket, belőlük készült leveket, más értékes tápanyagaik miatt is – már ma – változatosan fogyasztanunk.”

IMG 1399 ok

És igen, a közkedvelt hozzávalók is jótékony hatásúak lehetnek. „A fűszerekben levő illóolajok, melyek a fűszerek jellegzetes illatát, aromáját adják izoprén egységből felépülő vegyületek – terpenoidok. Könnyen párolognak és oxidálódnak, ezért  a fűszerek állás közben veszítenek értékükből. Serkentik az emésztést, gyulladáscsökkentő és baktericid hatásúak. A növények különböző részeiben halmozódnak fel.  Tehát mivel ezekben a fűszerekben található illóolajok az emésztésünkre serkentő hatással vannak, akár segíthetnek is a fogyásban, méregtelenítésben. Továbbá gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően valóban hatékony lehet teába belefőznünk meghűlés, nátha esetén.  A gyümölcslének a már említett polifenol-tartalma révén van hatásuk a fogyásra, a méz a víz és cukor mellett pedig tartalmaz még enzimeket, vitaminokat, aromaanyagokat, vasat” - érkezett az indoklás a MDOSZ-től.

A receptekben ugyan azt ajánlják, hogy főzzük, sőt, forraljuk fel a vizet, mi viszont inkább a mikrohullámú-sütőben melegítettük fel, és ezt követően dobtuk, illetve öntöttük bele a hozzávalókat. Ha mégis forralni akarunk, azt azért tartsuk szem előtt, hogy a C-vitamin nem hőstabil vegyület, tehát nem szabad forró, lobogó vízbe tenni, mert ez az értékes vitamintartalom egy részének lebomlásához vezet.

Receptek, kicsit átvariálva

Fűszeres forró limonádé:

Hozzávalók: 2 deciliter citromlé, 4 deciliter víz, 1-2 teáskanálnyi méz,  ¼ teáskanálnyi fahéj, ízlés szerint pár darab szegfűszeg.

Elkészítés: Szinte forrásig melegítsük fel a vizet a fahéjjal és szegfűszeggel, majd keverjük bele a citromlevet és a mézet. Addig kevergessük, amíg a méz teljesen fel nem oldódik.

Limonádé gyümölcslével:

Hozzávalók: 2 deciliter víz, fél deciliter ananászlé, egy narancs és egy citrom leve,  ¼ teáskanálnyi fahéj, ízlés szerint pár darab szegfűszeg és annyi méz, ami elveszi a narancs és a citrom savanyúságát.

Elkészítés: Szinte forrásig melegítsük fel a vizet és a fűszereket, ezután mehetnek bele a gyümölcslevek, valamint a méz, amit persze barnacukorral is lehet pótolni.

Rumos forró limonádé:

Hozzávalók: 3,5 deciliter víz, egy fél citrom leve, 1,5 evőkanál méz, 1,5 evőkanál rum

Elkészítés: Lassú tűzön kezdjük melegíteni a vizet, a citromlevet és a mézet. Miután ez utóbbi feloldódott, mehet bele a rum, majd ihatjuk is.


Oszd meg másokkal is!
Érdekességek