Három és fél tipp a szőrmentes otthonért

Zavarja a lakásban tenyésző szőrök és hajszálak sokasága? Összegyűjtöttünk néhány hatásos lakás-szőrtelenítő ötletet.

Nem is kell hozzá háziállat, hogy az embert megőrjítsék a lakásban valahogy mindenhol felbukkanó hajszálak. Naiv módon azt hittem, hogy a viszonylag rövid frizura megoldást jelenthet, de természetesen nem. Csak éppen hosszú hajszálak helyett most félhosszúakkal van tele a lakás.

De ez még semmi ahhoz képest, amikor néhány napra vendégségbe jött hozzánk a család kutyája. Viszonylag rövid szőrű, tisztán tartott fekete Labradorról van szó, akinek három nap alatt sikerült annyi szőrt elhullatnia, amiből szerintem a kitömött hasonmását is el lehetett volna készíteni. Utánanéztem mit lehet tenni a lakást elborító szőrök és haj ellen.

Szfinx macska és mexikói kopasz kutya  : az ideális szobakedvencek
Szfinx macska és mexikói kopasz kutya : az ideális szobakedvencek

A rossz hír, hogy ideális megoldás nincs. Akinek haja, vagy szőrös háziállata van, és zavarja az elhullott haj és szőr, annak az élete folyamatos küzdelem. A jó hír viszont, hogy van azért néhány praktika, amivel könnyebbé tehetjük a szőrök eltávolítását.

1 – Cseréljük le a kutyát/macskát halakra, vagy hüllőkre (és borotválkozzunk kopaszra)

A teknős viszonylag kisigényű, mégis kedves háziállat, és a kígyókkal is lehet bensőséges kapcsolatot kialakítani. A halak dekoratív látványt nyújtanak, értően meghallgatják lelki bánatunkat, színesek, és egy szép akvárium amúgy is megnyugtató látvány a lakásban.

2 – Szőrök eltávolítása fa és bútorlap felületekről

Ha nem akar hüllőt, akkor viszont valahogyan kénytelen lesz eltávolítani a lakásból a szőröket. A haj és a szőrök az elektromos töltöttségük miatt tapadnak olyan makacsul a sima felületekhez, ezért a legjobb, ha antisztatikus bútorápolóval befújt rongyot alkalmazunk, így könnyebb lesz eltávolítani őket és nehezebben tapadnak vissza. Tudomásom szerint a Pronto (azaz a Johnson Diversey) és a Sano gyártanak ilyen terméket, de biztos, hogy léteznek ezeknél olcsóbb, kevésbé ismert tisztítók is.

Az összegyűjtött kutyaszőrt csakis akkor dobjuk ki, ha nem garázdálkodik a környékünkön nyest. Nemrég olvastam ugyanis, hogy ebben az estben, ha nem akarjuk, hogy a nyest fészket rakjon a kocsi motorházában és elrágcsálja a kábeleket, a legjobb védekezés, ha egy nagyobb kutya szőrét helyezzük el textilzacskóban valahol az autóban, és a szag el fogja űzni a nyestet.

3 - Szőrök eltávolítása a kárpitos bútorokról

Nagyon sokan írják, hogy az egyik legjobb módszer, ha gumikesztyűs kézzel, erőteljes mozdulatokkal simogatjuk a fotelt, vagy más kárpitos bútort, amin akkor is ott a szőr, ha az állat nem szokott felmászni rá. A gumikesztyű alatt gombócba gyűlnek a szőrszálak, ráadásul az az előnye is megvan, hogy kézzel sokkal több helyre elérünk, mintha a porszívó bútortisztító fejét használnánk erre a célra.

A másik megoldás a ruhatisztító rollni, vagy ragacsos henger (igazából nem vagyok biztos benne, hogy mi a hivatalos neve) amivel viszonylag gyorsan és fáradtság nélkül végighengerezhetjük a bútorokat. A H&M-ben és az Ikeában olcsón lehet hozzájutni, és nem is kell drágát venni, mert gyorsan fogyó eszköz lesz.

4 – Szőrök eltávolítása a szőnyegről

A ragacsos henger elvben itt is működik, de kicsit fárasztó lenne vele szőnyeget tisztogatni, pláne, ha nagyobb darabról van szó. Nálunk az vált be, hogy a mophoz kapható súrolókefe fejet kissé benedvesítve, erős mozdulatokkal végigtoljuk a szőnyegen, ez elég jól kiszedi a szőröket. És persze az sem mindegy, milyen porszívója van az embernek. Az egyik ötletadó oldalon a hozzászólók közül többen is említették a Dyson Animal nevű porszívót, ami állítólag szuper az állatszőrök ellen. Nekem is nagyon tetszik, csak éppen 140 000 forint, és emellett 7,5 kiló, ami azért számít, hogyha az embernek végig kell rángatnia a lakáson. Ennél jóval olcsóbb (50 000 ft körül van) a Bissell készüléke, (itthon ez nem kapható, legalábbis nem találtam, de meg lehet rendelni, kb 50 000 forint az ára) hát elég monumentális darab. Porallergia és állatszőr esetén a Samsung a szerényen csak Rambónak nevezett modelljét javasolja, aminek előnye, hogy szintén beszerezhető itthon, és hogy 47 000 forintos ára a 140 ezres Dyson mellett szinte olcsónak tűnik. Érdemes lehet elgondolkodni egy robotporszívó beszerzésén is, kifejezetten állatszőr ellen ajánlják például az iRobot Roomba 564 PET készülékét, ami azonban ismét csak sokba, 136 000 forintba kerül.

stockfresh 244250 carpet-dog sizeM
Ssuaphoto

Egyébként nekem az 50 000 forint is borzalmasan drágának tűnik egy porszívóért, ezért ha valakinek esetleg van otthon a felsorolt készülékek valamelyikéből, azt arra kérem, írja meg kommentben, hogy mik a tapasztalatai, érdemes-e beruházni egy ennyire drága készülékbe.

Oszd meg másokkal is!
Mustra