no

Hamburgerszobrászat és szappaníz - összeeresztettük a vegákat a biókkal

Ételszállítókat teszteltünk, és mivel jönnek az ünnepek, nem alakformáló meg zsírégető menükkel kínoztuk magunkat, hanem a vega- és bioételekkel foglalkozó cégeknél néztünk körül. Nagy meglepetés nem ért minket, ami drága, az jó, és ami egészséges (vagy annak mondják), az nem mindig finom. Viszont vicces volt saját tofuburgerrel szobrászkodni, és kicsit lefelé görbült a száj, amikor a hajdinagyűlölő, mandulára allergiás kolléga szembesült félelmeivel.

Ételszállítókban nincs hiány, és a szerkesztőségben úgy döntöttünk, hogy első körben azokat vizsgáljuk meg a széles kínálatból, ahol vegatáriánus ételeket lehet rendelni, illetve ahol bioalapanyagokat (is) felhasználnak. Minden kiválasztottat ugyanazon szempontok szerint vizsgáltunk, és az ár/érték arány kivételével a tesztelők mindenre maximum öt pontot adhattak.

BioChef

Mi is ez? "Volt egy fiú aki szakács lett. Kijárta az iskolát, főzött itt-ott. Olyan volt mint a többi ételkészítő. Sokat tanult, sokat dolgozott. Megadatott neki a lehetőség, hogy éttermet csináljon. Akkor még húsos ételeket is készített. És nem is akárhogy. Közben minden nyarat végigtüsszögött. Allergiás volt. Gyógyszert kapott. Nem használt. Egyik éjjel (mert éjjel főzött) hallott egy műsort a rádióban. Prof. Dr. Török Szilveszter és Béki László beszélt benne az allergiáról. Elmondták, hogy az állati fehérje elhagyásával sokaknak elmúlt az allergiája... Közben az éttermi vállalkozás véget ért, de valamit csinálni kellett. Elkezdett egy barátja konyhájában éjszaka egészséges bioételt főzni, és kiszállítani a bioboltoknak. Bevásárolt és főzött és szállított. Közben tanított. És cikkeket írt. És konyhát épített, és honlapot is csinált."

A megrendelés: Az oldalon könnyű megtalálni, hogy hol is kell leadni a megrendelést, és minden étel mellett van fotó is. A megrendelést telefonon, e-mailben és SMS-ben is le lehet adni. Az ÁFÁ-s számla miatt szerettünk volna az internetes rendelés előtt rákérdezni arra, hogy mi is a helyzet, a megadott számon egy ideig nem vették fel, de pár órával később (nem a megjelölt számon) visszahívtak, és utána flottul ment minden, nagyon segítőkészek voltak. Bár a legutóbbi teszt óta annyi változott, hogy a kiszállítás már ingyenes, sajnos minimum 1500 forint értékben kell rendelni, így kicsit taktikázni kellett a rendeléskor. Ja, csak utólag fedeztem fel, hogy ételek nevére rákattintva eljutunk a receptekhez. Arról, hogy miből is főznek, egyelőre csupán ennyi tájékoztatást találtunk: „Az ételeinkhez a bionyersanyagokat a Biotransport Kft. szállítja. A részletekért látogasson vissza pár nap múlva!” A regisztráció mellé egyébként hírlevél is jár.

3,5/5

A futár, a kiszállítás: Az ebéd mindig időben (10 és 11 között) megérkezett, az első napon már fizetni kellett, az ÁFÁ-s számla azonban csak szerdán érkezett meg, igaz, korábban már megbeszéltük, hogy pár nap csúszás lesz.

5/5

A csomagolás: A fekete doboz kicsit szokatlan, de legalább könnyű megkülönböztetni a hűtőben a kollégák ebédjétől. A fóliát könnyű letépni, nem feltétlenül szakad be. Az ételszállítóknál bevett szokás a fóliázás, de néha jól jött volna egy zárható doboz a nagy, laktató adagok miatt. A szalagszerű címkén szerepel az adott étel neve, az eltarthatósága, valamint az összetevők. Voltak osztott dobozok is, ami a tofuburgernél hasznos volt, hiszen így nem kellett kibányásznom a tofupogácsát a zsemléből melegítés előtt, utána pedig szobrászkodhattam egy kicsit a hozzávalókkal. Tudom, tudom, az étellel nem játszunk.

4,5/5

Az étel: A BioChefnél még mindig nagyon jól főznek, ahogyan első nap kinyitottuk a dobozt, sokan megkérdezték az illat alapján, hogy mi lesz az ebédem. Rossz szokásom, de szeretem a sós, ízes ételeket, és itt csak kétszer kellett elővennem a sószórót, a padlizsánkrémnél és a krumplilevesnél, de ennyi belefér, különben sem egészséges, amit csinálok. Mivel sokszor eszem kicsit, így egy adaggal vagy elvoltam kora estig, vagy a felét elraktam vacsorára. Korábban is próbálkoztam már bio- vagy egészségesnek mondott ételekkel, így engem nem zavart, hogy valaminek nagyon öko és/vagy teljeskíörlésű íze van, de ezt egyébként is csak ritkán tapasztaltam.

5/5

Ár/érték: Bármennyire finom és laktató, sajnos ahhoz túl drága, hogy mindennap, minden héten innen egyek. De alkalmanként biztosan rendelek majd tőlük, amikor már nagyon unom a menzás kaját és jöhet valami finom, egészséges.

Honlap: http://www.biochef.hu/

Egészségkonyha

Mi is ez? „Cégünk egészséges, tartósítószertől mentes, kíváló minőségű alapanyagokból készülő, egytálételek széles választékát kínálja a házhozszállítás kényelmével, előfizetéses rendszerben (....) Kínálatunkban megtalálhatóak a magyaros, a nemzetközi konyhák ízei, továbbá, figyelve kedves megrendelőink igényeit, menűsorainkat bővítve, számos kalória- és szénhidrátszegény, vegetáriánus, és bioétel is felkerült étlapunkra. 2007 őszétől elindítottuk a bioételek házhozszállítását is, melynek előállítását és elkészítését az FVM-felügyelet mellett a Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzi.”

A megrendelés: Könnyű rendelni, a kalória helyenként kiderül, helyenként nem. Van bio- és fitneszétel, de van desszert is. Egy baj van az internetes rendeléssel: ha egyszer eljutsz a "leadom a megrendelést" menühöz, már nem tudsz változtatni, hogy jaj, mégse ezt kérem, hanem az egész addig összebogarászott rendelés elvész, és kezdhetsz mindent elölről. És ha ez nem elég, még a betűk is nagyon kicsik. Elsőre úgy tűnt, hogy telefonon nem is lehet rendelni, de legalább nagyon olcsó.

3/5

A futár, a kiszállítás: Kedves, és akárcsak négy éve, most is 11-ig tényleg ideér, megtalál, visszaad, ennél nem is kell több.

5/5

A csomagolás: Nem szép, de megteszi. Rajta van az étel neve, hogy bontatlanul másnapig áll el, valamint az összetevőket is feltüntetik. Könnyű kinyitni, de a fólia a tetején könnyen szakad. A doboz mikrohullámú sütőbe is berakható, és van rajta telefonszám. Lehet, hogy mégis lehet így is rendelni?

4/5

Az étel: A fűszerezés nem az erősségük, általában alig van íze a dolgoknak, de én így szeretem, meg hát mégis sokkal jobb, mintha rossz íze lenne. Az adagok nagyon kicsik, de legalább nem hízok tőlük. Másnak viszont mind a kisadag, mind az ízetlenség nagy baj lenne.

3/5

Ár/érték: Kevés a kaja, nem különösebben ízes, de olcsó. Ennél többre nem is számítottam. Fogok még tőlük rendelni szerintem.

Honlap: http://www.egeszsegkonyha.hu/

Marsbéli Bolt

Mi is ez? "Egy étel akkor finom, ha frissen készítik el. Ezt mi is megtesszük, de lehetőséget nyújtunk rá azoknak is, akik szeretik saját maguk, szabadon elérni a célt. Alapanyagainkat a szükséges fűszerszámokkal megfelelő arányokban úgy kevertük össze, hogy egyetlen mozdulattal a sütőbe vagy a mikróba tolva, rövid időn belül finom ételek lesznek belőlük...Csak az egészséges alapanyagokból, tradicionális receptek alapján működő kreatív konyhát valljuk a jövő lehetséges tejútjának."

A megrendelés: Kicsit nehéz volt kiigazodni, hogy akkor most melyik a menü és mennyibe kerül. Volt egy kérdésem, amit e-mailben elküldtem, azonnal és nagyon kedvesen válaszoltak, a hírlevelük is hasznos. Hátrány viszont, hogy nem mindegy, Budapesten hol vagyunk éhesek, mert 400 és 600 forintos körzeteik vannak, ami pedig ezen kívül esik, oda még a honlap kínálta telefonos egyeztetés után se biztos, hogy tudják vállalni a szállítást.

4,5/5

A futár, a kiszállítás: Nagyon kedves, megkérdezi, hogy mi hogyan ízlett, elégedettek vagyunk-e, mégpedig hitelesen, mintha ő főzte volna. És – ilyet még nem láttam – elegendő a hét utolsó napján fizetni.

5/5

A csomagolás: Gusztusos, könnyen nyitható edények, szívesen enném abból az ételt, de nincs rajta, hogy mikrózható-e, valamint az sem, hogy mi is van benne és meddig eltartható, így bajban van az ember, ha nem emlékszik hogy aznapra épp mit rendel. Ez olyan, amin érdemes lenne változtatni.

4/5

Az étel: A doboz szemre nem tűnik nagynak, de az adagok emberesek és nagyon finomak, különlegesek, kigondoltak. Néha azért kicsit sótlan, néha pedig túlzó a fűszerezés, de vannak nagyon finom ételek, például a téli morzsa nevű desszert, na, és a smoothie is remek.

5/5

Ár/érték: Sajnos nem fér be a költségvetésembe napi szinten, mert elég drága, de alkalmanként rendelek majd, mert az élmény ellensúlyoz.

Honlap: http://marsbelibolt.hu/

Nemsüti

Mi is ez? "2004-ben nyitottuk meg pirinyó Vegetáriánus saláta és szendvicsbárunkat a Jászai Mari téren, a Pozsonyi út elején, Nemsüti néven. Akkoriban még igaz volt az, hogy a vegetáriánus étel és szendvics ritkaság számba ment, ezért nyitottunk magunknak egy szendvicsezőt. Méghozzá azzal a céllal, hogy igazi, minőségi és egészséges alapanyagokból, mindig frissen készítsünk finom ételeket úgy, ahogy azt otthon is keszítenénk saját részre. Főszakácsunk a főételeket a világ minden tájáról válogatta össze, több éves kísérletezés és több száz recept kipróbálása után"

A megrendelés: A rendelés nagyon macerás, nem jegyzi meg miből mennyit írtunk be, mindent egyesével kell a kosárba tenni. A honlap amúgy szép és igényes, jók a fotók, de fura, hogy az ajánlatokból nem lehet rendelni, csak heti menüt, ami mindig egyféle. Sajnos nincs kisadag, ami azért külön fájó, mert a honlap az ételeknél lenyíló menüben úgy csinál, mintha felkínálná ezt a választást, de lenyitásnál mégis csak a nagy adag az egyetlen opció.

4/5

A futár, a kiszállítás: Jó fej, kedves, meglepődött a borravalón.

4,5/5

A csomagolás: Hagyományos műanyag doboz tetővel, az étel nagyjából melegen érkezett. A dobozon semmilyen információ nincs, az sem, hogy mikrózható-e.

4/5

Az étel: Nagyon finom, kifejezetten jó ízvilág és fűszerezés, nincs rántás, nem zsíros-olajos, ötletes.

4,5/5

Ár/érték: Kicsit sok a 950 forint egy főételért, de akkora az adag, hogy ha ketten rendelünk egy kolléganővel, úgy is elég. Szóval ezért nincs kisadag?

Honlap: http://www.nemsuti.hu/

VegaFood

Mi is ez? "Ételeink nem tartalmaznak húst, halat, tojást vagy gombát. Az abszolút higiéniai körülményeken túl odaadással és figyelemmel készülnek. A kíméletes konyhatechnológia révén az összetevők nagy része megőrzi természetes értékeit. Tartósítószert, állományjavítót, színezékeket, ízfokozót és egyéb mesterséges anyagot nem hasz nálunk fel. Az ételeket hűtve szállítjuk, ezért kérjük, a fogyasztásig hűtve tárolják."

A megrendelés: Elég könnyű megtalálni, hogy hol lehet regisztrálni, belépni és ételt rendelni, az étlap viszont nagyon kaotikus. Csak görgetek, görgetek lefelé, harmincnál is több soron keresztül. Az ételeket nem a szokásos felosztás szerint - leves, főétel, stb. - helyezték el, hanem vegán, házias, torkos, tésztás, és ehhez hasonló kategóriában. Nehéz kiigazodni rajta, de ha eljutunk az oldal legaljára, már megértjük a rövidítéseket - a TM például azt jelenti, tejmentes. Tetszik viszont, hogy ha kinéztünk egy ételt, akkor minden információt egyből megkapunk róla.

4/5

A futár, a kiszállítás: Korán járt, így csak csütörtökön találkoztam vele. Reggel megérkezett a kajámmal, és már rohant is el.

5/5

A csomagolás: Nagyon tetszett: átlátszó a doboz, így rögtön láttam, milyen az étel. A tetején lévő címke részletesen felsorolta, mi található benne, a leveseket leszámítva könnyen ki is lehetett nyitni a csomagokat, és azokkal is csak kicsit kellett vigyázni. Amikor mártás, öntet vagy szósz jött az ételhez, az a főétel tartójával egybe volt építve, könnyű volt ráönteni a többire. Egyébként mindegyik étel három napig eltartható.

5/5

Az étel: A rendszer egyetlen buktatója. A szállító nálam eleve rosszul kezdett, mert a hétfőre rendelt saláta helyett zöldségpörköltet kaptam, ami nem lett volna annyira fájó, ha finom lett volna. Nem volt az. Mellé pedig mandulás hajdinát kaptam - a hajdinát utálom, a mandulára allergiás vagyok. Tíz ételt rendeltem a hétre, ezek közül négy volt olyan, amilyet később is szívesen ennék: a lencseleves, a lencsesaláta, valamint a szilva- és a banánleves. A Vegafood tehát levesekben nagyon erős, a többi étel viszont nem ízlett. A karfiolos tészta nagy mellényúlás volt (kozmás ragu, kemény zöldborsó, szappanízű répa),  a joghurtos csicseriborsóleves túl fűszeres volt, szóval nem voltam oda értük. Az utolsó napra rendelt saláta a szezámos öntettel együtt büntetően keserű volt, az ételek többségének ráadásul rossz volt a szaga.

2/5

Ár/érték: Tízből négy étel ízlett. Ezeket bármikor újra rendelném, a többit semmiképpen sem. 5390 forintot költöttem rá, ezt túl soknak érzem.

Honlap: http://www.vegafood.hu

Vegafutár

Mi is ez?

"Ételeinket három kategóriába osztottuk fel. Az otthon ízeibe olyan ételek közül lehet választani amelyek a hazai ízeket elevenítik meg hús nélküli és lenyűgöző módon ahogy azt (jobb esetben) anyukánk tálalta elénk. A leveseink nagyon ízletesek, gazdagok és táplálóak. Igaz ezt minden ételünkről elmondhatjuk, hiszen ismerve a táplálkozástudományt nagyon ügyelünk arra, hogy azokat a fehérjéket, nyomelemeket, ásványi anyagokat melyek a húsban találhatók a hús elhagyásával más módon pótoljuk....Az indiai ízekben olyan ételeket varázsolunk az evés szerelmesei elé amelyek minden érzékszervet rabul ejtenek...A harmadik kategória a fitt ételek csoportja. Ezekben szereplő ételek szintén gazdag ízvilágúak, színesek és változatosak, csak a zsírokat és szénhidrátokat legyöngített formában tartalmazzák így segítve a súlycsökkentés folyamatát."

A megrendelés: Jól áttekinhető a rendelőfelület, ráadásul minden héten van hírlevél receptekkel, érdekességekkel. Még a véleményemet is megkérdezték, mit látnék szívesen az étlapon, sőt, meg is fogadták. Sajnos nincs mindegyik ételhez kép.

4,5/5

A futár, a kiszállítás: Rendben van, aranyos. Eleinte kicsit későn ért oda az ebéddel, de mostanában már 11 körül megjön.

4,5/5

A csomagolás: Általában könnyen nyitható, de néha elszakad a fólia. Van viszont címke sok információval, és mikrózható a doboz.

4,5/5

Az étel: Nagyon jól főznek, nekem az indiai ételek a kedvenceim, és ezek ízesítése nagyon el van találva. Még nem nagyon volt olyasmi, ami ne ízlett volna, pedig régóta rendelek innen.

5/5

Ár/érték: Az átlagos szállítóknál drágább, de nem sokkal, viszont cserébe tényleg jobb minőségű is. Van kisadag, ezért belefér.

Honlap: http://vegafutar.hu/

Végkövetkeztetés: Az eredmény nem meglepő, ami finom, az sajnos drága is, így az anyagiak miatt csak alkalmanként juthatunk hozzá igazán finom ételekhez. A szolgáltatói részt tekintve azonban nincsenek nagy különbségek, a futárok általában kedvesek, viszont sajnos hiába tarthatóak el több napig az ételek, ha emberes adagot kapunk, egy munkahelyen nehéz elrakni a maradékot, mert a legtöbb doboz nem visszazárható. Persze nehéz végleges ítéletet mondani, hiszen a pénctárca és az ízlés nagyon különböző, így a pontszámok tényleg csak tájékoztató jellegűek, de az a 3,5 pontnyi különbség tényleg nem is olyan vészes.

Ételszállító BioChef Egészségkonyha Marsbéli Bolt Nemsüti VegaFood Vegafutár
Összpontszám 18 p 15 p 18,5 p 17,5 16 p 18,5 p
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek