A Tescóban a legolcsóbb a berúgás

Körbejártuk a három hipermarketet, hogy felmérjük az alkoholkínálatot, és persze az árukat. Az eredmény: a Cora és az Auchan átlagos, a Tesco viszont az alkoholisták fellegvára lehet. 199 forint egy üveg bor, 450 alatt kapunk gagyipezsgőt is.

Mindegyik hipermarketben vannak olyan kiemelt helyek, ahová az akciós alkohol-ajánlatokat helyezik el a munkatársak. A kiemelt pozíció lényege, hogy a kenyérért, öblítőért és wc-frissítőért igyekvő vásárlók is észrevegyék, hogy heló, akciós a kirgiz vodka, mindjárt itt a karácsony, jó lesz az a Józsiéknak - és már meg is veszik. Ilyen szemszögből figyeltük meg, mit kínál a három nagy, és persze mennyiért. Kicsit félünk.

Tesco: olcsón, rosszat

Ha van a magyar alkoholistáknak fellegvára, az mindenképpen a Tesco lehet, ahol a 199 forintos Lugas Fehér Félédes borral ("kedves, mosolygós bor", származási hely: az Európai Közösség országai) a kolbászok magasságában szembesítik a vásárlókat. Itt is van félédes tokaji, 375 forintért, Imre Herceg bora 399 forintért, és számos egyéb őrület.

A Tesco nem kicsiben játszik: számos ponton helyezik el az akciós alkoholféléket, ráadásul csoportosítják is azokat: az "Ideális ajándék uraknak" feliratú polcokon például Black Velvet (2199 forint, máshol majdnem háromezer), Angeli likőr (ezt kevéssé értjük, de 1399 forint) és Kaiser vodka található. Ez utóbbi 1299 forint, és magyar terméknek tűnik, úgyhogy most szégyelljük is magunkat, mert még sosem hallottunk róla. Olyan szempontból mindenképpen újítás, hogy " különleges ízű vodka", hiszen eddig úgy tudtuk, a vodkát a fogyasztók általában nem a különleges, hanem a semleges íz miatt választják.

A gondos hiper a nőket sem hagyja ajándék nélkül: az "Ideális ajándék hölgyeknek" feliratú polcokon egymás után sorakoznak az édes, gyümölcsös nyálak. Nekik kínálják Imre herceg borát, a 4499 forintos, nagy üveges Bailey's-t (ez egyébként egész jó árnak tűnik), számos ízben, éppenhogy csak fokhagymásat nem láttunk. Van gagyibailey's is, Whiskey Cream néven, ha nem törődünk azzal, minek néz majd minket a kedves nőrokon. Különösen izgalmas a palackon olvasható "Tesco vásárlói részére" felirat, ez valami privilegizált kaszt lehet, gyártanak nekik konyakot is. Említésre méltó még a Martini, szintén nagyon olcsón: 1299 forintért. A nő tehát igyon cukrosat, és kész.

Van ám harmadik polclétra is, nyugodjanak meg, nem a gyerekeknek: "Ideális ajándék" - szerénykedik rajta a felirat. Ezen üdvözölhetjük újra régi kedvencünket, a Schloss Böchingen pezsgőt, amelyből egy üveg 439 forint, az élmény pedig feledhetetlenül borzalmas. Ezúton kérünk mindenkit, hogy egyetlen családtagjának se vegyen ilyet, inkább vegyen le egy rendes száraztésztát a polcról.

Cora: édes nyálak, likőrök

A Cora nem diszkriminál nemi alapon, és különösebben újat sem mond: az egyik bejárat közelében elhelyeztek egy hatalmas polcrendszert, amely tele van üvegekkel, az előtt pedig egy asztal roskadozik. Hihetetlen mennyiségű pia áll a vásárlók előtt, elég nehéz eldönteni, hová kapjunk hirtelen.

A legfeltűnőbb helyen és mennyiségben a Fütyülős cukorszirup-szerű termékeit észleltük, egységes, 3999 forintos áron, ami első ránézésre nem túl kedvező, de ha van rokona, aki szereti a piát, csak a befőttet kicsit még jobban, akkor lehet, hogy megéri. Bailey's akad itt is, a sima 3999 forint (beakadhatott a fiúk árazógépe), kávés ízesítésű társa 4175 forint. Mellettük a fiús választásnak tűnő Johnnie Walker, 3399 forintért, ami nem tűnik túlárazottnak. Egyszóval a Corában hegyekben áll a szesz, aki erre vágyik, de nem annyira aggódik a végösszeg miatt, nyugodtan bevásárolhatnak itt.

Auchan: semmi különös

Egyértelműen átlagosnak mondható az Auchan kínálata: a megszokottnál kicsit olcsóbb sört a többi közelében helyezték el, a többi leértékelt terméket is a szeszek környékén találtuk. A Szovjetszkoje megjelöléssel kínált pezsgő 549 forint, a félédes tokaji borok olcsóbban, 479 forintért kaphatók. Annak, aki szereti. Mi nem nagyon ismerünk ilyet, de nagyon sok pénzt tennénk rá, hogy rengeteg nő kap majd ebből a most betárazható készletből egy szépen felmasnizott üveggel, mert a lányok úgyis az ilyet szeretik. A harmadik kiemelt termék a Jägermeister volt, ebből 3990 forintért adnak egy üveggel, ennyiért kapható máshol, például online rendeléssel is. Az Auchan tehát nem nyújt semmi különlegeset, de legalább nem is tukmál szeszt a vásárlókra lépten-nyomon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra