Nálunk a nők nyomulnak a férfiakra - tippek faragatlanság ellen

Túlemancipálódott világunkban, amikor a nőktől is elvárás a keménység, mi különbözteti meg a nőt a hölgytől, hogyan csalogathatjuk elő magunkból, és hogyan érhetjük el azt, hogy a férfiak is úriemberként viselkedjenek velünk? Ezekre a kérdésekre keresték a választ egy sajtóeseményen.

Az Always szokatlan sajtóeseményt rendezett új prémium kategóriás termékcsaládjának, a Platinumnak. Betétekről nem volt szó, inkább az illemről. A gondolatébresztőnek szánt beszélgetés fonalát leginkább  Görög Ibolya protokollszakértő és Schiffer Miklós stílusszakértő vitte, kisebb részben pedig Jaksity Kata moderátor és a jelenlévő közönség. Mindkét szakértő rendkívül szórakoztató előadónak bizonyult, minden szavukat visszaadni nyilván nem tudom, de megpróbálom összefoglalni, amit hallottam.

A hölgy nem tegez és nem káromkodik

A fő kérdések tehát a következők voltak: hová tűntek a hölgyek és miért csak idősekre használjuk ezt a szót, illetve hogy mitől hölgy egy nő – legalább ugyanennyi szó esett viszont arról is, mitől úriember egy modern férfi. Jaksity Kata bemelegítésként szólt néhány szót az emancipáció negatív hatásairól, a kemény nőkről és a puhuló férfiakról, sőt még a szingli jelenségről is megemlékezett, bár az ok-okozati összefüggéseket homályban hagyta, aztán át is adta a szót Görög Ibolyának.

A protokollszakértő már az elején hangsúlyozta, háromféle csoportot különböztet meg: a kiscsajt – ezen a korszakon mindenki átesik - , a nőt és a hölgyet. Szerinte ha a tanult ember képét akarjuk magunkról sugallni, aki mellesleg nőből van, akkor azt az arcunkkal és a viselkedésünkkel tehetjük leghatásosabban. Ha ebből kijön a dögös, az már nem hölgy. A hölgységre úgy véli, titkon minden nő vágyik, de ehhez nekünk is tennünk kell: egy hölgy nem tegez azonnal, és azt sem szereti, ha őt letegezik, legyen az új ismeretség, eladók vagy pincér.

Görög Ibolya
Görög Ibolya

Zsigerből távol áll tőle, hogy káromkodjon, nem beszél hibásan, nem kiabál, panaszkodás helyett pedig megpróbál segíteni magán. A hölgyekre jellemző a belső önbizalom és van tartásuk, a férfitól pedig nem explicit módon kér, hanem ráutaló magatartással vezeti arra, mit is szeretne: hogy lesegítsék a kabátját, kinyissák neki az ajtót, és így tovább. Görög Ibolya szerint ezeket az alapvető illemszabályokat egyébként minden férfi és nő tudja zsigerből, csak ma már ritkán tartják be.

A hölgy nem áldozata a divatnak és nem mutatkozik igénytelen férfival

Itt Schiffer Miklós vette át a szót és rögtön leszögezte: szerinte nincs olyan, hogy erősebbik nem, ő két egyenlő nemet lát ma egymás mellett haladni. Szerinte a hölgyet az különbözteti meg az egyszerű nőtől, hogy van stílusa, van magának és magáról egy kialakult képe, akinek a stílusába beleférnek az apró változtatások, de az őrült divatkövetés nem.

Majd elmondta, úgy látja, hogy Magyarország a „bunkósodás” felé halad – viszont ezért nem a férfiakat hibáztatja, a stílusszakértő szerint ugyanis a nők dolga lenne erre felhívni a figyelmet. Ha egy nő fel tud csinosan, igényesen öltözni, nem kellene eltűrnie maga mellett egy kinyúlt pólós, sörhasú, igénytelen férfit – egy jó zakó, ing nem óriási befektetés, cserébe viszont legtöbb férfi sokkal jobban néz ki benne.

Hozzátette, azt látja, hogy egyelőre nem találjuk, mi is lehetne az új, XXI. századi férfikép, de úgy tűnt, Schiffer a lányos, hovatovább női ruhákba öltöző férfiak helyett a klasszikusabb ideált preferálja. Szerinte akkor lesz igazán hölgy valaki, ha van mellette egy úr, mert így teremtődik meg az összhang.

Ne a nő udvaroljon

És mi van akkor, ha valaki öltönyben mégis úgy néz ki, mint majom a köszörűn? Akkor még mindig megtanulhat udvariasan viselkedni – illetve, jobb, ha szépen lassan a hölgy-aspiráns szoktatja rá a férfit. Ez nem jelenti, hogy ki kellene fordulnunk önmagunkból, és holnaptól angol főnemesként pöffeszkedni. Görög Ibolya azt mondta: az udvariasság nem kellene, hogy ciki legyen, szerencsére a nők elég jók a metabeszédben, hogy apránként rávezessék ezekre az apróságokra a férfiakat.

Jaksity Kata felvetette, vajon a mai fiatal nők tudják-e egyáltalán, hogy milyen udvariassági formákat várhatnak el, de a protokollszakértő ismét hangsúlyozta, ezeket a belül mindenki érzi, és ha egy lány megkapja a gesztust, attól láthatóan kivirágzik. Hozzátette, hogy szerinte a nőknek sem kéne átvenniük az udvarló szerepét, hanem hagyni kell a férfiakat hódítani.

Ha nyakig begombolkozik, az bukta

A következő körben arról volt szó, vajon mit visel egy hölgy randevún és állásinterjún, itt azonban már nem volt akkora egyetértés a szakértők között, és a közönség reakciója is többnyire az volt, ez nagyon személyiségfüggő. Görög Ibolya szerint egy randin a hölgy cipőjének legyen egy kis sarka, mert attól eleve szebb lesz a tartásunk, de ő nem javasolná a magassarkút, míg Schiffer Miklós szerint ez is belefér, nyilván akkor, ha tud benne szépen járni és nem csetlik-botlik.

Schiffer Miklós
Schiffer Miklós

A stílusszakértő szerint egyébként egy nő öltözetéből látni, ha egy randin hosszú időre készül. Egyértelmű bátorítás például, ha egy nő leveszi a blézerét, viszont ha nyakig begombolkozva marad, az valószínűleg bukta. Abban mindketten egyetértettek, hogy a szerepjátszás itt nem célravezető. Görög Ibolya elmondta, az illem szerint ha először találkoznak, elsőként a férfi mutatkozik be, és a nő erre nyújt kezet, rendeléskor pedig a férfi kérdezze meg a nőtől, mit szabad kérnie – ezzel máris jelezte, hogy ő fizet -, és a pincérrel is ő kommunikáljon. Az indulást pedig a nő jelzi azzal, hogy feláll az asztaltól.

Állásinterjún öltözz a tudásod alá

Ami az állásinterjút illeti, Görög Ibolya azt javasolta, először maradjunk a konzervatív megjelenésnél, kis színfolttal, mert azon később még lehet lazítani – a protokollszakértő szerint a tudásunk alá kell öltözni. Szerinte először kell beilleszkedni, és később kiemelkedni a személyiségünkkel, ezt egyenesen a sker kulcsának nevezte. Ezzel Schiffer Miklós kicsit vitatkozott, ő úgy gondolja, hogy van olyan hely, ahol inkább azt értékelik először, ha valakin látszik, hogy kreatív – ha ez abban nyilvánul meg, hogy zöld a haja, vagy szokatlan a ruhája, akkor azt (természetesen ő sem arra gondolt, hogy közönséges).

Abban sem értettek egyet, hogy vajon ilyenkor a hajat ki szabad-e engedni: a protokollszakértő szerint a hosszú haj nagyon erős szexuális töltetet hordoz, ezért veszélyes lehet. A stílusszakértő azzal zárta le a kérdést, hogy szerinte az ápoltság sokkal fontosabb annál, hogy a hajunk ki van-e engedve vagy sem.

A következő részben Schiffer Miklóssal olvashattok interjút arról, milyennek is látja a magyar nőket.

Fotó: Kováts Dániel
Oszd meg másokkal is!
Mustra