Vattahajjal ne rohanj fodrászhoz: 5+1 olcsó tipp nyár végére

Mézből saját hajradírt készíthetsz, a pakoláshoz pedig elég, ha olívaolajat és tojást is tartasz otthon. A nyárvégi hajápolást háztartási módszerekkel is elvégezheted. Szubjektív step by step metódus száraz, matt és fakó haj ellen.

A nyár végi roncsolt haj problémáját nálunk csak a kozmetikai ipar ismeri jobban. Óriási termék dömping van a piacon hidratáló hajpakolás, selyemfényű balzsam és relax samponok formájában. Nem próbáltuk mindet, sőt, jobban hiszünk a magunk készítette dolgokban, ezért inkább összegyűjtöttük azt a néhány házi kencét, és lépést, ami számunkra tökéletesen megoldotta a legendás vattahaj problémát.

1. Radírozd

Mondjuk kezdd ezzel. Figyelem! Ez a módszer nem azonos a fodrászok által használt színeltávolító radírozással, amihez a világosító port tasakokban lehet kapni néhány száz forintért. Ez inkább ahhoz hasonló, mint amikor a bőrt elhalt hámsejtjeitől akarunk megszabadulni, amolyan házi tisztító mechanikus peeling.

Keverj össze egy teáskanál kristálycukrot 1-2 evőkanál (hajhossztól függően) mézzel, és egész egyszerűen dörzsöld, radírozd át vele a nedves hajadat. Így azokat a makacsabb szennyeződéseket is (habot, lakkot, zselét, fixálót, esetleg a part menti iszapot) könnyedén letiszthatod, amelyeket a sampon esetleg meghagyna, ráadásul megalapozod, hogy ezt követően a rápakolt hatóanyagok könnyebben felszívódhassanak. Ha tehát leradíroztad, leöblítetted langyos vízzel, még mindig kezelhetetlennek és kibogozhatatlannak fogod érezni a hajad, de türelem, mert most jön a lényeg.

2. Pakold

Tehát most készítsd el a pakoló krémedet. Keverj össze 1 evőkanál ricinus vagy olíva- (esetleg jojoba vagy mandula) olajat, egy tojás sárgáját, majd adj hozzá 1 teáskanál mézet. Ezt a pakolást elég havonta-két havonta összemixelned, de ha egyszerűbb, gyorsabb megoldást keresel, már azzal is fényt és rugalmasságot adsz a hajadnak, ha önmagában csak az olajat masszírozod be a haj teljes hosszába.

Arra azonban vigyázz, hogy a hajtöveket a fejbőrnél ne kend be, így nem tömíted el annak pórusait, ott már egyébként is magától zsírosodik a haj. Bármilyen növényi olajat kensz a hajadra, azok egyből képesek pótolni annak nedvességtartalmát, regenerálják a hajszál alsóbb szakaszának szétnyíló töredezettségét.

3. Dunsztold

A pakolások lényege, hogy melegben fejtik ki igazán a hatásukat, Ezért ahogy felkented, tekerd be a hajad folpackkal, majd csavarj rá egy törülközőt, vagyis dunsztold. Ha nincs folpackod, akkor egy zacskót (alap esetben senki nem lát így, tehát nem ciki), vagy egy melegvízes törölközőt tekerj a fejedre. Legalább 20 percig hagyd hatni a pakolást.

4. Mosd

Nyugodtan spórolj a samponnal. Most nem térünk ki arra, milyen természetes, növényi összetevőkből álljon, ezért használd azt, ami épp a fürdőszobádban van. Legyen mondjuk kisebb diónyi mennyiség, de azt is lehetőleg higítsd fel vízzel, hogy a sampon ne közvetlenül a hajadra kerüljön, hanem már a tenyeredben híguljon, elegyedjen a vízzel. Erre a fodrászok nagyon esküsznek, szerintük valamivel kíméletesebb a hajnak, ha nem egyből a vegyi anyagokkal érintkezik.

A hosszabb hajat kétszer kell átmosni, de a második adag sampon jóval kevesebb legyen! Akkor igazán tiszta a haj, ha öblítéskor egy kicsit "csikorog". Ezek után nem is biztos, hogy balzsamozni kell, azonban ha úgy érzed, egy keveset nyugodtan használj, de csak a haj végeire, a fejbőrnek nincs szüksége rá. Még nedvesen, amíg a balzsam dolgozik, lehetőleg fából készült, ritka fogú bontófésűvel fésüld át a hajad, majd ismét öblítsd le.

5. Vágd/vágasd

Pakolás ide vagy oda, ha már semmi nem segít, a töredezett hajvégeket jobb levágni. Ezek már teljesen élettelenek, és ezek okoznak a hajban olyan gubancokat, amiktől aztán még tovább roncsolódik hajad szerkezete. Ráadásul, ha az elvékonyodott végeket levágatod, a frizurád optikailag is sűrűbbnek, rugalmasabbnak látszik. Ha hajadat sokat hordod copfban, jobb ha tudod, a haj súlyából eredő folyamatos húzóerő a hajhagymáidat terheli, ezért előbb-utóbb a fej két oldalán, a halántéknál egy idő után egyre jobban el kezd gyengülni, majd hullani a haj. Ha levágni nem is akarod, akkor legalább hordd többet kibontva a hajad. Hidd el, hálás lesz érte.

+1 Ha már fested

A kifakult hajszínt, a világosabb tincseket, foltokat nyáron egyértelműen annak köszönheted, hogy semmilyen fejfedőt nem használtál a mindennapokban. Ezért nyár végén sokan hajuk teljes hosszát befestik, ami így még jobban megviseli a már amúgy is szomjazó, dehidratált hajszálakat. Ezért, ha már fested a hajad, lehetőleg minél előbb próbálj áttérni az ammóniamentes festékekre.

Az ammónia ugyanis (és most itt egy kis kémia a logikus érvelés kedvéért) a hajszál belsejében található aminosavra és a tyrozin nevű fehérjére (márpedig minden egyes egészséges hajszálunk 90 %-a fehérje) van káros hatással, utóbbi hajunk természetes pigmentjeinek előállításáért felelős. Ha tehát ez sérül, hajunk képtelen előállítani a saját természetes színéért felelős pigmenteket, így a festék adalékanyagai sem tudnak a hajszálhoz tapadni, s festhetjük bármilyen drágább márkával, hajunk 4-5 hajmosás után ledobja magáról a színt, mert a színező anyag nem tudott beépülni hajba. Ma már bármely drogériában találsz közép árkategóriás növényi olajjal tuningolt, ammónia-mentes festékeket is.

Amit legjobb, ha meg sem próbálsz nyáron, mert szárít:

- alkoholos hajformázók, szinte minden hajspray-ben megtalálható

- gyümölcssavas sampon, balzsam

- gyümölcsös pakolás, az előzőkhöz hasonlóan a savtartalom miatt

- ecetes, almaecetes öblítés, azt mondják fényessé varázsolja a hajszál felületét. Mi kipróbáltuk, télen zseniális lehet különösen korpás fejbőrre, még zsíros hajra is, de mivel savas kémhatású, így erőteljesen szárít, és egészen finoman még a festéket is leszívogatja a hajról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek