A mélyhűtő a barátod - Tanulj meg okosan fagyasztani!

A legjobb a frissen elkészített étel, de előfordulhat, se időd, se erőd nem jut arra, hogy beszerezd. Ha nem szeretnél rendelni, és inkább a saját kosztodat ennéd, a fagyasztott ételekkel felkészülhetsz a több napos ünnepekre, és arra az esetre, ha később is ennél a túlméretezett adagban főzött kedvencedből. Nem kell félni tőlük, ha betartasz néhány alapvető szabályt.

Felkészülten fogadom a váratlan vendégeket

A jégen tartott élelmiszerek a tartósítás egy fajtáját jelentik. Mínusz 8 és mínusz 10 oC fok között az enzimek és a baktériumok tevékenységének lelassulása fékezi az élelmiszerek romlását. Minél kisebb a hőfok, annál hosszabb ideig tartós. Ez idő alatt szó szerint is befagyasztod a tápanyagok bomlását, az ételben megbúvó baktériumok szaporodását. Ezért hetekre, akár hónapokra is elteheted a félkész vagy éppen csak túl nagy mennyiségben lefőzött ételt. Jól jön ez, ha éppen rád törne egy hosszú hétvégés ünnep, amikor nem találsz nyitva boltot.

Dóra (34, ügyvéd) ezért is tart néhány dolgot (zöldségeket, bogyós gyümölcsöket, halat, húst és kenyeret, néha saját sütésűt) a mélyhűtőjében, mert így előre felkészülhet a váratlanul betoppanó vendégekre és mindig jó házigazda lehet. Ibolya (47, munkanélküli) hűtőjéhez nem tartozik külön mélyhűtő rész, így nem is tud jó előre betárazni semmit, de ha tehetné, akkor biztos tenne el télre meggyet, epret, tököt lereszelve és hasonlóakat. Jó gondolat, hogy akár húslevest és zöldséglevest is fagyasztana alaplének, jól jönne, amikor gyorsan szeretne ízletes levest főzni.

A spenót szinte kötelező elem a mélyhűtőben

Ildikó (26, jogász) spenótot tart állandó jelleggel a mélyhűtőben, emellett a fagyasztott leveles tészta, a fagylalt és a jégkocka nála is alap. Eszter (36, üzletkötő) megbízható helyen fagyasztott tengeri herkenytűket is szokott vásárolni, úgy véli, az is sokszor biztosabb, mint a frissnek hazudott. Korábban egy külföldi áruházláncban törzsvásárlója volt az újzélandi fagyasztott báránynak, de azt - vélhetően a csekély kereslet miatt - ma már nem árulják, Eszter legnagyobb bánatára.

Borban az igazság, de mi a helyzet a fagyasztottal?

A bor lefagyasztása kisebb vitát kavart a szerkesztőségben, egyesek szerint jó megoldás, mert lefagyasztott bor később a főzéshez felhasználható, mások úgy vélték, vétek ilyet tenni ezzel az értékes nedűvel. Lila Füge, a Dívány gasztroszerkesztője is az utóbbi álláspontot tudja magáénak, véleménye szerint ez „a bor szempontjából gyilkosság: nagyon megváltozik a karaktere, pont a gerincét veszíti el, ivásra gyakorlatilag alkalmatlan lesz - színe csúnya, opálos lesz, se íze, se bűze nem marad.” A főzéshez sem támogatja használatát, mondván „a bor savai a mélyhűtés során nagyon lecsökkennek, ez általában nem előny, a savak megdolgozzák az ételt.” Ha mégsem szeretnéd kiönteni a buliból megmaradt bort, jégkockák formájában és jól záródó műanyag zacskóba csomagolva vagy fóliával letakarva (hogy ne vegye át a többi étel, élelmiszer szagát, ízét) legfeljebb tíz napig még meg tudod őrizni anélkül, hogy ecet válna belőle.

Félelem a fagyasztott ételek hatásaitól

Judit (29, közgazdász) úgy vall magáról, hogy ő abszolút fagyasztós típus. „Egy ideje bevezettem, hogy kéthetente lefőzök magamnak egy nagy adag ételt, azokat kiporciózom, majd gyorsan beteszem a fagyasztóba. Gulyásleves, rakott krumpli, halleves, hús - mindent hibernálok. A kiolvasztott étel persze nyomába se ér a frissen készült eledelnek, de nem tudom másképp megoldani, rendelős kajára ránézni se bírok. Arról viszont egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy túl egészséges ez a megoldás, ráadásul mindig turbómikróban olvasztom fel a kaját, szóval nem nagyon akarok belegondolni, hogy mennyire vágom haza az egészségem.”

Georgina (26, banki alkalmazott) lehetőség szerint nem eszik fagyasztott ételeket, de mikrohullámú sütője sincsen, mert abban sem bízik. Azért akad olyan eset is, amikor a piacon előre megfontolt szándékból vesz több húst, hogy lefagyassza, majd amikor kiolvasztja, gyanakodva nézi. „Ha nem azonnal készítem el, amint kiolvadt, inkább kidobom.” Így a mélyfagyasztást nem neki találták ki, bár alkoholból ő is készít jégkockát, de azt is csak pár napig meri a jégen hagyni. Megnyugtatásukra szóljon, hogy a fagyasztott élelmiszerektől, ételektől, ha betartottuk az alapvető fagyasztási szabályokat és a hűtőlánc sem szakadt meg, amíg hazacipeltük az árut, bajunk nem lehet belőle. A mélyfagyasztott zöldségek, gyümölcsök a napok, esetleg hetek óta a piacon, boltban fonnyadó, száradó friss termésekhez képest akár több vitamint, ásványi anyagot is megőrizhetnek, mivel ezeket közvetlenül a leszedést követően pár órán belül feldolgozzák és fagyasztják. Bár kétségtelen, hogy a frissen készült ételnél nincs jobb.

Tippek fagyasztáshoz

Ahhoz, hogy a málna, eper, szeder és más apró gyümölcsök, zöldségek minél gurulósabbak legyenek, kezdd a fagyasztást a mélyhűtőd gyorsfagyasztó részén, majd amikor már fagyott, tedd át a normál fagyasztó részbe, így nem hirtelen fagy be és nem szúrja ki a kristály a sejtfalat, így még esztétikusabb is, mikor kiengeded, nem esik össze és nem lesz vizes. Iván (36, menedzser) éppen emiatt inkább csak a folyékony, krémes ételeket szereti lefagyasztani, mert amikor felolvadnak, azokba vizet tud keverni és esztétikusabb a végeredmény.

Ha a már kész ételből megmaradt valamennyi, és szeretnéd eltenni későbbre is, akkor minél előbb hűtsd le (például vízfürdőben), majd tedd jól záródó dobozba, címkézd fel (mit, mikor tettél a fagyasztóba), így nem ér meglepetés a kiolvasztáskor.

Ha túl sok kenyeret vettél és egy váratlanul betoppanó többnapos ünnep alatt sem szeretnél lemondani a reggeli pirítósról, akkor szeletelve is lefagyaszthatod. Bár egyben is jó, de akkor a kiolvasztáskor kicsit süsd át a sütőben, így majdnem olyan lesz, mintha frissen vetted volna.

A zöldségek mellett a húsokat a legcélszerűbb fagyasztani. Iván is így előzi meg a többnapos ünnepek okozta áruhiányt. Ha egyben fagyasztod le, amikor előveszed, még kissé fagyosan sokkal könnyebb szépen egyenletesen szeletelni, mint felolvadva. Ha tudod, hogy egyszerre csak keveset főzöl majd belőle vagy te sem szereted a felmelegített hús ízét, akkor szeleteld fel előre a friss húst, majd adagonként becsomagolva tedd el későbbre.

Sose szakadjon meg a hűtőlánc, akárcsak ideiglenesen sem, a terméket a fagyasztás pillanatától a felhasználásig legalább – 18C-on kell tartani. Éppen ezért a megvásárolt gyorsfagyasztott zöldséget, húst vagy halat hűtőtáskában, -zacskóban vidd haza, majd azonnal tedd a mélyfagyasztóba, hacsak nem használnád fel azonnal.

Alapvető, hogy a már kiolvadt terméket tilos újrafagyasztani. Amikor már kissé kiengedett a fagyott állapotból, a baktériumok felélednek, elszaporodnak, még szemmel nem látható elváltozásokat okozva ezzel és ha így visszafagyasztod, csak hibernálod a turbósított baktériumtenyészetet, ami a következő felolvasztáskor újra erőre kap, s ezzel meg is ágyaztál egy lehetséges élelmiszerfertőzésnek.

A kiolvasztást még a normál hűtőrészben tedd meg, ne a konyhapulton egy éjszakára kinn felejtve a másnap sütésre szánt húst. A fagyott állapotú zöldségeket egyből elkezdheted főzni, sütni is, hamarabb elkészülnek, mint a friss és nem folyik ki belőlük az értékes levük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek