5 tipp arra, hogyan aludj észrevétlenül a munkahelyeden

Az ebéd utáni szieszta jótékony hatása rég bizonyított, a legtöbb munkahelyen azonban elképzelhetetlen, hogy a beosztottak délutáni pihenés után fussanak neki a nap második felének. Sokan mégis megoldják a problémát a vécében, a tárgyalóban. Olyan is van, aki az autóban vagy a kanapén kómáznak.

Körülbelül 80 centiméter széles lehet a kis helyiség, a kulcsot belülről ráfordítom, leülök a földre, térdeimet felhúzom, derekamat a falnak nyomom, fejemet a térdeimen pihentetem: ebben a pózban mindössze 10-15 percet tudok aludni, de frissen és kipihenten ébredek - a mellékhelyiség padlóján.

A hosszú kávé helyett presszókávé se elég

Kilenc éve dolgozom, kilenc éve szenvedek attól a súlyos fáradtságtól, ami kora délután rendszeresen rám tör. Ilyenkor egy jóllakott óvodás szintjére zuhanok, az értelem legparányibb szikrája nélkül bámulom a monitort, szemeimet dörzsölöm, fájdalmasan nagyokat ásítok, és gyakran megesik, hogy az íróasztalnál dől le a nyakamról a fejem. Tíz perc kóma azonban csodákat művel, frissen, fitten és kipihenten ébredek. Próbálkoztam már más technikákkal, elmentem negyed órára sétálni, ugráltam a friss levegőn, hosszú kávé helyett presszókávéra váltottam, rászoktam a cigire, masszíroztattam magam a kolléganőmmel, de az alvás utáni kipihentséget semmi nem pótolta. Maradt hát a vécé.

Pénzben mérhető a fáradt munkaerő okozta teljesítménykiesés

A Better Sleep Council statisztikái alapján a kialvatlan beosztottak, a munka elégtelen minősége és az ítélőképesség hiánya miatt, komoly anyagi kárt okoznak a munkáltatónak. 2008-as statisztikai adatok alapján a kialvatlanság miatti munkaerő kiesés és hatékonyság csökkenés évente 150 milliárd amerikai dollár gazdasági mínuszt jelent az USA-ban. A fáradtsággal legtöbben kávéval és energiafokozókkal veszik fel a harcot, sokan a friss levegőn próbálnak töltődni, míg húsz százalék 10 perces alvással igyekszik felfrissülni. Sokan úgy hiszik, kevesebb alvással több idő jut a munkára, azzal azonban nincsenek tisztában, hogy a kialvatlanság az élet valamennyi szegmensére, az egészségügyi állapottól kezdve a magánélet minőségén keresztül egészen a munkahelyi produktivitásig egyaránt kihat.

Nem vagyok egyedül

A vécével nem találtam fel a spanyolviaszt, sokak alvóhelye a mellékhelyiség. Edina (33) kollégájáról mesélte, hogy rendszeresen kijár a vécébe aludni, ő pedig a padlón fekszik, állítása szerint azért, mert pont ott szalad egy fűtéscső, emiatt kellemes meleg van. Ő azonban tizenöt perc után nem bír felkelni, minimum egy óra az alvásigénye.

Alma (31) szintén a mosdóban szabadul meg a fáradtságtól. „Kimegyek a mosdóba, a radiátornak támasztom a hátam és guggoló helyzetben relaxálok. Ez a póz azért jó, mert néhány perc múlva kényelmetlen és felébredek. De ülve is tudok a gép előtt, csak nagyon ciki, amikor az izomrángásra ébredek fel.”

Cecília (31) nem aludni jár a mosódba: „Körülbelül a nap felénél bezárkózom a kis kockámba, lehajtom az ülőkét, ráülök és tíz percig agykontrollal pihentetem magam".

Krisztina (28) kellemesebb körülményeket választ a szunyókához, ő a recepciós együttműködésével sziesztázik a tárgyaló padlószőnyegén.”Ha nagyon-nagyon kivagyok, akkor bemegyek az egyik tárgyalóba, és elnyúlok a padlószőnyegen, és megkérem a recepcióst, hogy ne engedjen be senkit. Beállítom az ébresztőt is, szerintem maximum fél órára lehet észrevétlenül eltűnni. Egyszer rám nyitott a HR-es, de kimagyaráztam magam azzal, hogy rosszul vagyok, mire közölte, hogy ő is szokott aludni néha, vagy bejön jógázni, úgyhogy ne szarjak be.”  A munkahelyen ráadásul nem Krisztina az egyetlen, aki igényli a délutáni alvást: „egy kollégám a kocsijába járt aludni, a közös mélygarázsba, aztán egyszer a mellette parkoló kolléga előtt lebukott, azóta nem bóbiskol.” – meséli Krisztina.

Fotó: Rolands Lakis
Fotó: Rolands Lakis

Kanapé az irodában

Aki vezető pozícióban van kényelmesebb eszközökhöz folyamodhat, egy kanapé az irodában fel se tűnik. Mátyás (37), mint cégvezető ezt megengedte magának. „Napközben sajnos nem mindig hagynak aludni, pedig igényem lenne rá, de ha valamelyik magazinunk nyomdai leadása kicsit elhúzódik, akkor megesik, hogy bent éjszakázunk. Szerkesztőségünkben van egy kanapé. Ha a szükség úgy hozza, ott szoktam felkészíteni magamat a következő nap kihívásaira, legtöbbször öltönyben. Más kérdés, hogy ha így teszek, akkor másnap sok mindenre már nem vagyok alkalmas, valamint úgy nézek ki, mint akit a kutya szájából húztak ki.”

A profik így alszanak a munkahelyen

A TV-Lesson stábja egy videóanyagot készített arról, hogy kell aludni a munkahelyen úgy, hogy az senkinek ne tűnjön fel. 1.) A monitornak támasztott fej, az egérre helyezett kéz úgy hat, mintha az illető valami apróbetűs szöveget szeretne kibogarászni a monitoron. 2.) A gondolkodó ember pozíciója szintén nem kelt feltűnést, ehhez az asztalra kell könyökölni, a fejet a kézzel megtámasztani. 3.) Egy további póz, amikor a beosztott az asztalon vagy a billentyűzeten pihenteti a fejét, kezeit a föld felé lógatja, a kéz közelébe pedig egy tollat helyez; ha a főnök belép, azt hiszi, a tollat keresi az illető. 4.) A földön alvás tökéletes változata, amikor a megfáradt munkaerő az asztala alá fekszik be úgy, hogy fejét a számítógép eltakarja. Ez a póz olyan benyomást kelt, mintha az illető szerelné a számítógépét, vagy egy kábelt próbál csatlakoztatni. 5.) Szintén a gondolkodó ember benyomását kelti, amikor a beosztott székével egészen közel helyezkedik el az asztalához, úgy, hogy felsőtestét az íróasztal szélének nyomja, fejét pedig a szék támláján pihenteti. Jó alvást kívánunk!
Oszd meg másokkal is!
Mustra