A tehéntejtől jobban fogysz

Az egyik legtöbbet vitatott élelmiszer a tehéntej, amelyik egyes vélemények szerint emészthetetlen, más vélemények szerint tápanyagdús és egészséges. A kalciumon kívül még számos más vitamin, ásványi anyag miatt érdemes innod, akár tejes kávé, kakaó vagy éppen joghurt formájában - legalábbis az kutatásokon alapuló Nestlé Életmód Iránytű szerint.

A tej az egyik legnagyobb tápanyag-sűrűségű élelmiszer, amely a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok jellegzetes keverékét tartalmazza.

Magyarországon évente és fejenként mintegy 160 liter tejnek megfelelő tejet és tejterméket fogyasztanak el az emberek. Ez a mennyiség körülbelül fele az uniós átlagnak, ugyanakkor hazánkban az önmagában elfogyasztott tej mennyisége évente fejenként 63 liter.

A betegség megelőzésére

A tej több mint tíz olyan alapvető tápanyagot tartalmaz, amelyek segítik az egészség megőrzését és a betegségek megelőzését. Ezek a következők: kalcium, D-, B2-, B12-, A-vitamin, niacin, kálium, foszfor, jód, fehérje. A felsoroltakon túl – a tejzsír mellett – a tej magnéziumot, cinket és C-vitamint is tartalmaz. A kiegyensúlyozott étrend részeként egy adag (240 ml) tej energia- és tápanyagtartalma bármely életkorban hozzájárul a szervezet egészségének megőrzéséhez.

A kalcium felszívódása

Az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben jelenlevő ásványi anyag a kalcium, amelynek 99%-a a csontokban és a fogakban található. Az erős csontozat és fogazat megőrzéséhez minden életkorban szükség van a megfelelő kalcium-tartalmú élelmiszerek fogyasztására.

Emellett az is fontos, hogy már kisgyermekkorban elkezdődjön a kalciumban gazdag ételekkel való ismerkedés, mivel ezek alapozzák meg az erős csontrendszer és fogazat kialakulását, és segíthetik olyan, idősebb korban kialakuló krónikus betegségek megelőzését, mint például a csontritkulás.

Egy közelmúltban folytatott kutatás szerint napi 1 gramm (1000 mg) kalcium fogyasztása 25-30%-kal csökkenti a csípőtörés kockázatát az időskorú lakosság körében. Számos kalciumtartalmú élelmiszer létezik, de nem minden kalciumforrást hasznosít szervezetünk egyenlő mértékben.

Miben van kalcium?

Fontos kalciumforrás például a tej, a tejtermékek, a mandula, a spenót, a mák, dió, a brokkoli és más zöld leveles zöldségfélék, a kalciummal dúsított gyümölcslevek, tofu és egyes gabonapelyhek, valamint az ásványvizek és a halak.

A legmagasabb biológiai hozzáférhetőségű kalciumforrások a tej és a tejtermékek, különösen a savanyított tejtermékek mint a joghurt és kefir, hisz a kalcium felszívódását a savas közeg elősegíti.  A természetes eredetű, sok kalciumot tartalmazó ételek fogyasztásának további előnye, hogy más tápanyagokból (fehérjékből, szénhidrátokból, magnéziumból, foszforból, káliumból, cinkből, D-vitaminból, tiaminból és riboflavinból) is többet veszel magadhoz általuk. Azok, akiknek az étrendje kevés kalciumot tartalmaz, nagy valószínűséggel az előbb említett esszenciális tápanyagokból is keveset fogyasztanak.

A tejfeldolgozás

A feldolgozott tej 85–90 %-a Holstein típusú marháktól származik, ez a típusú szarvasmarha adja ugyanis világszerte a legtöbb tejet annak ellenére, hogy tartása nem igényel különösebb körülményt.

Egyes országokban a lefejt tejet pasztörizálják, homogenizálják, majd dúsítják, mielőtt az a fogyasztók asztalára kerülne. A pasztörizálás során a tejet meghatározott ideig magas hőmérséklettel kezelik. Ez az eljárás elpusztítja a baktériumokat és meghosszabbítja az ital eltarthatóságát anélkül, hogy különösebben megváltoztatná a tej tápanyag-összetételét.

A homogenizálás során a zsiradékot felaprózzák és egyenletesen eloszlatják a tejben, aminek köszönhetően sima és egyenletes állagú italt kapunk. Mivel a tej minőségét és összetételét leginkább a tehén tartásának körülményei és azok közül is leginkább a takarmány minőségi összetétele határozza meg, a különböző minőségű és tartalmú tejeket néha vitaminokkal
(A- és D-vitaminnal), hozzáadott fehérjével vagy kalciummal dúsítják. A dúsítási folyamat, amely elsősorban Észak-Amerikában bevett eljárás, biztosítja a tej magas tápanyag-sűrűségének megőrzését.

A tej jótékony hatásai

Napi három pohár tej vagy három adag tejtermék elfogyasztása jótékony hatású az egészségre és segíti a betegségek megelőzését, felvértezi az immunrendszert. Kutatások igazolják, hogy szerepet játszanak a csontritkulás megelőzésében, a szív- és érrendszeri betegségek és a vastagbélrák kockázatának csökkentésében, az inzulin-rezisztencia (cukorbetegség) enyhítésében és segítik az ideális testsúly megőrzését.

  1. Szív- és érrendszeri betegségek: Ezek a megbetegedések a szív artériáiban kialakuló vérrögök miatt csökkenő véráramlással járnak. A rög akadályozza a szívizomzat vér- és oxigénellátását, ami a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke kockázatát hordozza. Kutatási eredmények szerint az alacsony zsírtartalmú és a zsírszegény tej, illetve tejtermékek fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási valószínűsége, azaz csökken az LDL-koleszterin szintje, javul a vér koleszterin-összetétele, csökken a homociszteinszint és a vérnyomás.
  2. Vastagbélrák: A rákos elváltozás a vastagbélfal sejtjeinek kóros túlburjánzásával jár. A legújabb kutatások szerint a tej és a tejtermékek fogyasztása jelentősen le tudja lassítani a vastagbél hámsejtjeinek osztódását, és ezzel csökkentik a betegség kialakulásának veszélyét.
  3. Inzulinrezisztencia: Az inzulin a véráramban levő cukrok átalakításához szükséges, továbbá segíti a sejtek energiatermeléséhez szükséges cukor felvételét. Az inzulinrezisztenciában szenvedő emberek véréből a cukor nem jut be a sejtekbe, ami hiperglikémiát okoz, ez pedig 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Kutatási eredmények szerint a tej- és tejtermék-fogyasztás segíti az inzulinrezisztencia megelőzését. Egy vizsgálatban azoknál a túlsúlyos személyeknél, akik a napi ajánlott tej- illetve tejtermék-mennyiség másfélszeresét fogyasztották, 70%-kal kisebb eséllyel alakult ki inzulinrezisztencia.
  4. Az ideális testtömeg megőrzése: Az elhízás világszerte egyre komolyabb egészségügyi problémákat okozó népbetegség. A világ számos fejlett országában 50%-os vagy ennél is nagyobb a túlsúlyos vagy elhízott emberek aránya. E növekvő arány miatt egyre több és több pénzt igényel a testtömeg-növekedéssel járó egészségügyi problémák kezelése. Több ellenőrzött klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a tejen és tejtermékeken alapuló, alacsony energiatartalmú étrenden élő túlsúlyos és elhízott személyek gyorsabban fogytak, mint azok, akik pusztán csökkentett kalóriatartalmú ételeket fogyasztottak. Habár a folyamat pontos háttere még nem ismert, úgy tűnik, a tej és a tejtermékek segíthetik az ideális testtömeg és testzsír-arány megőrzését.
  5. Csontritkulás: Az elsősorban a felnőtt lakosságot érintő probléma során lecsökken a csont szervetlen állománya, amit az okoz, hogy ez az állomány nem fejlődik kielégítően a kamaszkor időszakában. A betegség a csontok gyengülésével jár, ami növeli a csonttörések kockázatát.  A tejjel és tejtermékekkel  felvett  kalcium csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét idősebb korban. A kalciumot a betegség kezelésére is használják. A legtöbb esetben a csontritkulás megelőzhető, ha valaki egész élete során megfelelő mennyiségű kalciumot fogyaszt és testtömeg-növelő gyakorlatokat (pl. lendületes séta, kocogás, erőnövelő edzés) végez.

Tejcukorérzékenység

Tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) esetén a szervezet nem képes előállítani a tejcukor (laktóz) lebontásához szükséges laktáz enzimet. Ez az anyagcserezavar gyakrabban jelentkezik az afrikai, ázsiai és a mediterrán lakosság, valamint az amerikai őslakosok körében. A tejcukorérzékenyeken kis mennyiségű tejtermék (nemcsak a tehéntej, hanem más állatok teje esetén is) fogyasztása után nem feltétlenül jelentkeznek a betegség tünetei. A tejcukorérzékenyek általában kis mennyiségben fogyaszthatnak tejet, csökkentett laktóztartalmú tejet, továbbá szintén fogyaszthatják a legtöbb sajtot és joghurtot. Javasolt, hogy azok is próbálkozzanak meg óvatosan a tejtermékek fogyasztásával, akiknél felmerül a tejcukor-érzékenység gyanúja, annak érdekében, hogy megtudják, mely tejtermékeket és milyen mennyiségben fogyaszthatnak a tünetek megjelenése nélkül.

A tejeskávé

A tej hozzáadásával készült italok, mint például a cappuccino, caffé latte és kakaó az egyik legjobb lehetőség a kalcium tejjel történő bevitelére. Egy adag (240 ml) a napi kalciumbevitel 25 %-át képes fedezni.

A koffein és a kalcium: Tudományos felvetések szerint a koffeinfogyasztás a szervezet kalciumvesztését fokozza. Azonban azoknak a nőknek a csonttömege, akik naponta legalább egy adag (240 ml) tejet elfogyasztottak, nem változott. A kávét tartalmazó italokhoz kevert tej pótolhatja a szervezetből kiürülő kalciumot.

A Nestlé svájci kutatóközpontjában három különböző kávézási szokással rendelkező csoportot vizsgáltak. Az eredmények a tejes és az édes kávékülönlegességek híveinek sem okoztak csalódást: bebizonyosodott ugyanis, hogy a tej, a cukor és a krémező hozzáadása nem rontja a kávéban található értékes antioxidánsok felszívódásának hatékonyságát.

Új típusú tejek

A boltok polcain ma már több különböző tej közül választhatsz. A piacon már kapható szójatej, rizstej, mandulatej, kókusztej, birkatej és kecsketej is a megszokott tehéntej mellett. A növényi alapú tejtermékek nagyszerű megoldást jelentenek a tejcukor-érzékenyeknek és azoknak, akik számára az állati tej fogyasztása emésztési vagy egyéb (allergiás) panaszokat okoz. A növényi termékek íze nem hasonlít a tehéntej ízére, és élvezeti értéküket gyakran utólag édesítik, különösen az ízesített változatokat (például vanília-, csokoládéízűt). A növényi készítmények nem rendelkeznek a tehéntej kivételes tápanyagtartalmával sem. Ezeket a tejeket sokszor vitaminokkal és tápanyagokkal (például kalciummal) dúsítják, annak érdekében, hogy tápértékük megközelítse a természetes tehéntejét.

Forrás: Nestlé Életmód Iránytű

A folytatásban növényi tejeket tesztelünk, amelyekkel tehéntej-szkeptikusok pótolhatják a tejet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek