10 ok, hogy elkerüld az edzőtermet

Sok pénzt takaríthatunk meg, ha drága edzőtermek helyett otthon maradunk a díványon. Nem beszélve az izzasztó szenvedésről, a balesetek kockázatáról vagy egy esetleges bakteriális fertőzésről. Íme tíz ok, hogy miért kerüld az edzőtermeket (természetesen egyik paragrafust sem kötelező túl komolyan venni).

Edzőterembe járni alapvetően jó. A közösségi nyomás jó hatással van a teljesítményre, együtt könnyebb aerob és kardio-gyakorlatokat végezni, már csak azért is, mert úgy kevésbé unalmas.

Ezért is kattintottunk érdeklődve arra az összeállításra, hogy miért is rossz edzőterembe járni. Néhány felvetéssel egyetértettünk, azokat idézzük mi is, néhányat elvetettünk, és helyette saját, magyar viszonylatokra jobban jellemző pontokat fogalmaztunk meg.

1. Nem túl higiénikus berendezések

Mikrobiológusok megállapították, hogy az edzőteremben kiválóan terjednek a különféle betegségek, hiszen egy légtérben történnek az emberi kipárolgások, nem is elhanyagolható mennyiségben. A konditermek berendezésit sem fertőtleníti az utolsó izzadt használója, így bátran hátrahagyhatja nedves névjegyét, akár megfázás és influenza vírusok formájában.

Baktériumok leselkednek az ott maradt verejtékfoltokban, a használt felszereléseken, nem beszélve az öltözőkről, szaunákról, gőzkabinokról és forrókádakról. Ha biztonságos, tiszta berendezéseket szeretnénk - illetve tisztaságmániások vagyunk - az edzés előtt antibakteriális törlőkendővel törölgessünk át mindent, amit megérintünk.

2. Nem túl higiénikus edzőtársak

Sokan gondolhatják, hogy aki edzőterembe jár, fejlett testápolási szokásokkal bír, sportolni  biztosan igényes, magukra adó emberek szoktak. Ez azonban nem teljesen igaz. Valószínűleg mindenkinek voltak már sokkoló élményei edzőtársairól, vagy épp arról, a nagyüzemi állattartást idéző állapotról, amelyet a zuhanyzóban és öltözőben néha maguk után hagynak.

Az egyik legundorítóbb - valószínűleg jellegzetesen magyar - szokás például az, hogy a fitnesztermekben a belépéskor kapott törölközőt egyes nők a zuhanyzás után lábtörlőnek használják, a földre dobják és tapossák, amíg meg nem szárad a lábuk.  Ajánlatos tehát saját felszereléssel érkezni.

3. Az edzőteremi bérlet sokba kerül

A britek évente 37 millió fontnyi fel nem használt tornaterem tagságot birtokolnak. A hazai bérletek sem olcsók. Ne áltassuk magunkat, ha úgyis tudjuk: nem mindig sikerül kihasználni, hogy bérletünk van. Az erre szánt pénzt tehetjük a nyaralási alapba, vagy saját, otthoni gépekre is gyűjthetünk. 

4. Serkentő gyakorlatok

A legtöbb gyakorlat felgyorsítja keringésünket, ezáltal serkenti az idegrendszer bizonyos részeit, melyek a kiválasztó mirigyek működéséért is felelősek - beleértve a nyál-és orrváladék termelést. A tudósok úgy vélik, hogy a tejtermékek is fokozzák mindezt, ezért ajánlatos elkerülni őket, az edzés előtt legalább két órával.

5. Fülpattogás

Aki már ült repülőn, ismeri a jelenséget, de annak is lehet valami fogalma róla, aki már gurult autóval hegymenetbe. A jelenség nem egy betegség tünete,légnyomásváltozáskor lép fel, és a normális fülkürtműködés jele. A kattanás, a pattanó hang nyeléskor megszűnik. Bizonyos edzőtermi gyakorlatoknál is felléphet a jelenség. Kezelése a szokásos módon (nyelés), kiegészítve alapos hidratálással.

6. Terhelés a hallójáratokra

Különösen a fitneszórákra jellemző, hogy az edzők csutkára tekerik a hangerőt abban a hitben, hogy a hangos zene ösztönzőleg hat az emberekre. Ezt a megoldást főleg intervall gyakorlatoknál alkalmazzák.  "Ha egy órán hangos a zene, a fiatalokat jobban magával ragadja az egész hangulat, úgy érzik, mintha bulin lennének"- indokolta egyszer egy edző, aki a zsírégetést a halláscsökkentéssel kötötte össze komplex edzéstervében.

Ha megfelelő a hangerő, akkor is fennáll a veszélye annak, hogy az edző zenei ízlése rettenetes, és az összeállított válogatásánál még a Nóta tévé kínálata is csábítóbb.

7. Az inkontinencia kellemetlen

A köhögés, tüsszentés, nevetés és az intenzív testmozgás sajnos képes véletlen szivárgásokhoz vezetni. Ebből a szempontból kivételesen veszélyeztetettek a terhes és idős nők. Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk szivárgásra, hagyjunk ki bizonyos gyakorlatokat, melyek a fenék vagy medencetáj erősítését szorgalmazzák. Bizonyos mozdulatokat a jógában vagy a pilates-ben is érdemes tiltólistára rakni.

8. Amikor nem kifogásból fáj a fej

Az edzések során kitágulnak az erek a fejben, mely lüktető érzés formájában jelentkezik. Ez ellen védekezhetünk vízivással.

9. Sok idő eltelik utazással

Ha csak nem lakunk közel az edzőteremhez, az utazásra sok időt kell szánni. Ez azt jelenti, hogy évente a munka mellett körülbelül 70 óra telik el életünkből, amit a tornaterem megközelítésére fordítunk. Ha mégis ellenállhatatlan vágyat érzünk a futásra, menjünk a szabadba és töltsük az időt a családdal, barátokkal.

10. Gyomorégés, szívfájdalom

Bizonyos fajta testmozgás, különösen a futás és a felülés, meg tudja nyomni úgy a gyomrot, hogy annak tartalma felköszön a nyelőcsövön - mindez súlyosabb esetekben égő érzést okoz a mellkasban. Aki tudja, hogy reflux-ban szenved, nyugodtan hagyja ki a hasprést. A reflux a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz.


A reflux jelensége, azaz a gyomortartalom visszaáramlása, időnként egészségesekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajlás, szoros ruházat is okozhatja a hasűri nyomás fokozódását, ugyancsak emiatt okozhat átmeneti kellemetlenséget a várandós anyáknak is. Aki nem szenved reflux-ban, annak is ajánlott nem enni semmit, az edzést megelőző két órában.
Ám a mellkasi fájdalomnak más oka is lehet, ami inkább szívproblémákra utalhat – ebben az esetben a kardioedzést ajánlják a szakértők.

Oszd meg másokkal is!
Mustra