Kiborított a munkám, ezért már reggel berúgtam mindig

Szerintem én olyan típus vagyok, aki minden nehézségben az alkoholra fog gondolni először, amíg él - osztotta meg velünk történetét egy férfi. Egy felmérés szerint a munkahelyük miatt jobban aggódnak a magyarok, mint az egészségük vagy a szeretteik iránt, és ha stressz éri őket, inni kezdenek. Hazánk az egymillió alkoholproblémával élők országa. A nők szorongásaik miatt, a férfiak a boldogtalan magánéletük miatt is isznak.

Akik nagyvállalatoknál dolgoznak, nem keresik a megoldást a problémáikra, inkább isznak – állapítja meg az Értéktrend friss stresszfelmérése. A kutatás adataiból kiolvasható az is, hogy a legtöbb stresszt az elmúlt két évben a munkahelyi problémák okozták, megelőzve ezzel minden egyéb családi, társadalmi, egészségügyi gondot.

Ivás nélkül nem bírom a tempót

„Évekig napilapos újságíró voltam, majd pr-os lettem. A napilapozás úgy nézett ki, hogy reggel értekeztünk, kaptam egy csomó melót, amiről tudtam, hogy a felét sem tudom megcsinálni aznap, akkora tempó, meg hajtás volt, úgyhogy mielőtt nekiálltam volna, lementünk a kocsmába a kollégáimmal, két gin-tonik után (azért gin-tonik, mert az az egyetlen, amitől nem alszom be délelőtt, valamelyest felpörget) elmúlt a másnaposságom, berúgtam, nekiálltam telefonálgatni az interjúalanyoknak, délutánra összedobtam valamit, amit persze a rovatvezetőm szétszedett, és megalázott párszor. Ez volt a napi rutin, minden nap egy merő gyomorgörcsöm volt nekem. Este lazításképp söröztünk, rövideztünk, ami jött, nagyon jó volt a csapat. Éveket töltöttem ebben a fajta társasági alkoholizmusban, de egyszerűen nem tudtam volna anélkül bírni a tempót. Amikor pr-os lettem, sem változott a ritmus, mert ha jó akarsz lenni, mindenütt ott kell lenned. Akkor viszont már nem volt olyan rovatvezetőm, aki miatt délelőttönként is innom kellene, szóval rászoktam az esti, alkalmankénti ivásra. Szerintem én olyan típus vagyok, aki minden nehézségben az alkoholra fog gondolni először, amíg él” - mondta el saját történetét a Díványnak Róbert.

Fura, hogy a munkahely van az első helyen

A stressztréningek mintegy 300 résztvevőjének a megkérdezése alapján kiderül, a munkahely életünk legnagyobb stresszforrása, még a családtagok és a közeli hozzátartozók miatti aggodalmakat is háttérbe szorítja.  A szakemberek meglepetésére azonban a stresszorok listájának végén kullognak az olyan tényezők, mint a nyugdíjba vonulás, a válás vagy házasságkötés, illetve a kórházi kezelést igénylő, súlyos betegségek.

„Mi sem természetesebb, minthogy gazdasági válság idején a munkájuk vagyis a megélhetésük miatt szoronganak legtöbben. Az azonban már különös, hogy ez még a nagy családi traumák okozta gondokat is háttérbe szorítja” - értékelt ifj, Serényi János, az Értéktrend tanácsadó szakpszichológusa.

Először isznak, majd megoldást keresnek

Évi 20 milliárd euró a stresszért

Európában is hasonló a helyzet stressz tekintetében. A Regus 13 országban, 11 ezer válaszadó körében végzett felmérése szerint, a gazdasági visszaesés hatására a vállalatok 58 százalékánál érzékelhető mértékben megugrott a munkahelyi stressz. Az ennek következtében beálló egészségromlás pedig - becslések szerint - évi 20 milliárd euró költséget jelent az unióban.

A stresszben élők a feszültséget a megszokott módon vezetik le. A válaszadók az első két helyen egyértelműen az alkoholt és a dohányzást jelölték meg. Csak ezután gondolnak arra, hogy megoldást keressenek a problémákra. A válaszok közt az oly sokat propagált módszerek, mint a sport és egyéb stresszkezelő eszközök még csak az első tíz között sem szerepelnek – vagyis az egészségnevelés ezen a téren gyakorlatilag hatástalan volt az elmúlt években.

A stresszkezelési módszerek között a legutolsó helyen szerepel a segítségkérés. Ez azt jelenti, hogy a legtöbben maguk próbálnak megbirkózni a  legnehezebb időszakokkal. Az Értéktrend pszichológus szakértői egyébként hangsúlyozták, hogy egy ennél szélesebb körű felmérés  minden bizonnyal még szélsőségesebb arányokat eredményezne. E kutatás alanyai ugyanis a magasabb képzettségű és társadalmi pozíciójú munkavállalók köréből kerülnek ki.

Nők is szorongásokat oldanak

Három típusú ivás

Három ivás típust lehet megkülönböztetni Dr. Bodrogi Andrea addiktológus, pszichiáter szerint. A manapság egyre jellemzőbb férfias ivás-kategóriába tartoznak a nem családos, leginkább menedzser típusú nők, akik rendszeres "üzleti" ivást is folytatnak, sokszor férfiakkal együtt. A háziasszony típusú ivó, titokban, egyedül iszik, elégedetlen az életével, a házasságával, a munkájával, és zugivóként tagadja rendszeres ivását, szégyelli magát. A Binge-drinking, azaz rohamszerű-ivásnak fordítható típus az egyhuzamban, hatalmas mennyiségben, rövid idő alatti (2 óra) fogyasztás, már a középiskolás fiatal lányok körében is jellemző. 

Az alkoholizmussal nemrég több cikkünkben is foglalkoztunk, mivel hazánk az egymillió alkoholproblémával élők országa. Nemrég a Kék Pont Alapítvány által megrendezett nyilvános "női" esten vettünk részt, ahol ketten vállalták, hogy tabuk nélkül beszélnek alkoholista éveikről. A történetekből kiderül, a nők is nagy részben a szorongásaik oldására isznak.

Tari Annamária pszichoterapeutával is beszélgettünk az alkoholizmusról, ezen belül is a női alkoholizmusról. A menedzserek körében tapasztalható társasági ivást a pszichoterapeuta szerint jobban toleráljuk, mint a társadalom alsó rétegének az alkoholizmusát.

„Bocsánatos bűn, sőt a munka velejárója lehet tehát az ivás a magasan kvalifikált pozíciókban, miközben ugyanezt a jelenséget a szegényebb rétegeknél a deklasszálódással, a munkakerüléssel és hanyag életvitellel magyarázzuk”- állítja. Tari Annamária szerint alkoholizmusba csúszni manapság igen könnyű, mivel legtöbben bizonytalan helyzetben érzik magukat.

Nem trendi visszautasítani

„Manapság nehezíti a helyzetet az egzisztenciális bizonytalanság, a párkapcsolati nehézségek és általában a fogyasztói társadalom problémái. Sokkal könnyebb becsúszni olyankor az alkohol vonzásába, ha például valakinek a környezete (munkahelye, családja, baráti köre) olyan, amelyikben tényleg csoportnorma az ivás. Olyankor - bár felnőttek vagyunk - mégis "kínos" lehet, ha valaki visszautasít, mert nem trendi.

Az alkoholizmust azonban nem írhatjuk csupán az egzisztenciális bizonytalanság számlájára. A férfiaknál is előfordul, hogy szeretethiányból iszik, illetve azért, mert nem tudja jól kezelni a párkapcsolati konfliktusait, és a társadalom elvárja tőle, hogy mindig a helyzete magaslatán legyen, ugyanakkor ne vállalja nyíltan az érzelmeit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek