Lázadásból éheztetik betegre magukat az anorexiások

Az anorexia nervosa egy lány számára lehet az önmegvalósítás kóros formája. Lehet lázadás a női szerepek ellen, és lehet lázadás a szülői akarattal szemben. Galgóczi Dóra is Test a lélek börtönében című könyve ezzel, a rejtélyes és veszélyes lelki betegséggel foglalkozik.

Az anorexia nervosa korunk egyik legrejtélyesebb és legveszélyesebb pszichés betegsége. Gyakorisága a fiatal lányok körében 1-4 %-ra tehető. A betegségnek – 10 éves utánkövetéses vizsgálatok alapján – még ma is 7-9 % a mortalitása, és komoly egészségügyi problémát jelent.

Nem akarnak felnőttek lenni

Ezek miatt a tényezők miatt az utóbbi években az evészavarok a tudományos és közérdeklődés, sőt, a művészeti érdeklődés előterébe kerültek. Erről a témáról írt könyvet Galgóczi Dóra is Test a lélek börtönében címmel.

Az anorexiás valójában nem az étvágyat, hanem az életkedvét veszíti el, melyet áttételesen az evés visszautasításával fejez ki.

Ki akarják iktatni a felnőtt-létet az életükből, és csak a gyermek-létet hajlandók elfogadni, amelyhez a természettel ellenszegülve ragaszkodnak. Mintha az élet várótermében állnának, mely sajnos időnként a halál előszobájának is tekinthető.

Az anorexia hátterében mindig ott áll az egyéni élettörténet, egy jellegzetes családtörténet és a korra jellemző társadalmi-kulturális viszonyok lenyomata.

Kik vannak veszélyben?

A szakszóval anorexia nervosa nevű betegség lelki eredetű étvágytalanságot takar. Elsősorban fiatal lányok, nők esnek áldozatául, de a metroszexuális férfiszépségidálok korában mind gyakrabban (elsősorban homoszexuális) férfaknál is előfordul. Különösen veszélyeztettek azok, akiknek munkája a szépséggel, a tökéletes testtel kapcsolatos. Közéjük tartoznak a modellek, színésznők, énekesnők, táncosok, a különféle esztétikai sportágak képviselői, tornászok, ritmikus sportgimnasztikázók, illetve a testépítők, műsorvezetők, a szépségiparban dolgozók, akár fodrászok és kozmetikusok is. De ide sorolhatók a kamaszlányok is, akiknek testképét, énképét még könnyen befolyásolják a címlapokon, klipekben, interneten megjelenő csontsovány, rendszerint photoshoppal korrigált testű sztárok. További részletek dietetikus szakértőnk cikkéből itt.

Kóros soványság + érzelmi torzulások

A megoldatlan lelki problémák az egész testre kihatással vannak. Ami szemmel látható, vagyis az éhezés következtében fellépő ijesztő soványság csak a jéghegy csúcsa. A rejtett 2/3 rész jelenti azokat a személyiségfejlődési zavarokat, gondolkodási és érzelmi torzulásokat, amelyek a betegség kialakulásáért és fennmaradásáért felelőssé tehetők. Ha ezeket nem ismerik fel vagy figyelmen kívül hagyják, az a terápia kudarcát jelenti.

A kezelés magában foglalja a szerteágazó biológiai-pszichológiai-családi és szociokulturális tényezők feltárását. Minden olyan pont lényeges, mely gátolja a gyermek egészséges személyiségfejlődését, önállóságának kialakulását. Az addig mindenben alkalmazkodó, szükségleteiért kiállni képtelen gyermek a serdülőkor idejére nehéz helyzetbe kerülhet. Gyakran úgy érzi, képtelen az elvárásoknak megfelelni, nem tudja elsajátítani a felnőtté váláshoz szükséges képességeket. Ez a test fokozott kontrollálásához vezethet, így válik az anorexia az önmegvalósítás kóros formájává.

Elmarad az egészséges lázadó korszak

A regény főhősénél, Anikónál lényeges pont a túlzott függőség a szülőktől, mikor a családtagok szinte átlátnak egymás gondolatain és nem engednek kellő önállóságot a gyermeküknek. Gyakran elmarad a kamaszok egészséges, „lázadó” korszaka. Az Anikóhoz hasonlóan érzékeny lelkű, mindenben megfelelni törekvő lányok nem nyilvánítják ki véleményüket, inkább a szülői mintákat követik. Tökéletességre törekszenek, és ha nem tudnak minden elvárásnak megfelelni, úgy érzik, alkalmatlanok az életre. Ezért jelképesen a testüket büntetik, végsőkig lefogyva. Emellett félnek a megmérettetéstől, nem mernek kilépni az életbe.

Igen mélyre ásva hozza felszínre a betegség szerteágazó gyökereit, azt az érthetetlen és értelmetlen ellenállást, amely igencsak megnehezíti a gyógyulást. Az események, a kapcsolatok színtere gyakran az élet-halál harc, az életért való küzdelem kegyetlenül  kimerítő folyamata, mely megterhelő a beteg, a szülők és az orvos számára egyaránt.

Félnek a párkapcsolattól, elköteleződéstől

Gyakori kérdés: miért érinti elsősorban a lányokat a probléma? A válasz a női szereppel kapcsolatos konfliktusban található. Ha valaki fél a párkapcsolattal járó elköteleződéstől, vagy úgy érzi, nem tud azonosulni a feleség és anya szerepével, védekezésképpen addig soványítja a testét, míg nem lesz vonzó az ellenkező neműek számára. Előfordulhat, hogy korábban kellemetlen szexuális élmény érte, melyet nem tud egyedül feldolgozni. Esetleg édesanyjának vannak gondjai a női szereppel, és a lánya úgy gondolja, ő inkább nem vállalja ezt a sorsot a jövőben.

Várjuk olvasóink történeteit

Az anorexia nervosa korunk egyik legveszélyesebb lelki eredetű táplálkozási zavara. Osszátok meg velünk személyes tapasztalataitokat a témáról. Arra a kérdésre keressük a választ, hogyan lehet átélni, túlélni, kigyógyulni az anorexia nervosából? A történeteket a szerkesztoseg@divany.hu címre várjuk.

Portréfotó: Kováts Dániel

Oszd meg másokkal is!
Mustra